orhan gencebay yanında her zaman kalitesiz olmakla eleştirilen ki bu eleştirileri çoğunlukla haketmeyen bir arabesk efsanesidir... 1970'lerden sonra milyonları peşinden sürüklemiş,kendi kitlesini oluşturmuş,önemli bir besteci ve yorumcudur...
alemin en kral arabesk babalarından birisi.şarkılarının sözlerini sadece anlamlı olarak dinlenmeli.
*,
* (bkz:
severek takip ediyoruz)
filmlerinde hep orospuya aşık olan saf genci canlandırıyordu.
"yağmur demem
çamur demem
yollarına düşüyorum
uzaklardan
geldim canım
ısıt beni üşüyorum"...
felsefesi budur. sevdiği için yürüyebilecek adam.
(bkz:
alkolün zararları)
(chete, 05.12.2004 21:30)
sen gittin
hayallerim yarım kaldı
sen gittin
sevincimii elelrr çaldı
sen gittin umutlarım beni bendenn aldı sen gittin
şarkısıyla beni gerçekten benden almış sanatçı
*
ben de özledim adlı şarkısı ogün sanlısoy tarafından tekrar yorumlanmış arabeskçi
1950'li yıllarda bir dublaj sanatçısı. o yıllarda tüm filmler dublajdır, bir çok erkek sanatçıyı ferdi tayfur seslenirmiştir. ayrıca (bkz:
adalet cimcöz)
gerçek adi turan bayburt olan adanali arabeskçi..http://www.kralferditayfur.com/ diye de adresi var
iyi denilebilecek seviyede flemenko gitar çalıp insanlara nasıl yani dedirtir.
1904 çanakkale doğumlu tiyatro ve dublaj sanatçısı, 1940'lı yılların ünlü güldürü oyuncuları laurel hardy ile arşak palabıyıkyan'ı(groucho marx) zengin taklit yeteneğiyle seslendirdi, spikerlik ve şovmenlik gibi sahne sanatlarını ilk kez deneyerek bu oluşumun temellerini attı, 1958 yılında aramızdan ayrılmıştır.
1945 adana doğumlu ses sanatçısı, gerçek adı turan bayburt, anadolu yöresinde kasetleri satış rekorları kırdı, satış başarıları nedeniyle altın plak ödülleri aldı, besteler yaptı, 1977'de çeşme adlı filmle oyunculuğa başladı, ilk filminin büyük iş yapması müzik dünyasındaki ününü dahada yaygınlaştırdı, filmlerini genelde temel gürsu,osman seden ve natuk baytan yönetmiştir, filmlerinde onu esen günay seslendirmiştir.
murphy kanunları'nın sonuna kadar işlediği filmler yapmış
arabesk sanatçısı. bir kızla her şey güzel gidiyor, evlenmiş ya da evlenmek üzereyse mutlaka bir bokluk çıkar film sonunda ağlıyor bulursunuz kendinizi. çok içli filmleri vardır işte böyle.
kaş yapısı insanda gülme isteği yaratan, şarkı söyleme tarzı taklit edilip gülünen insan. emrah gibi küçükken keşfedilse bir ekol olabilirdi kanımca.
son 7 yıldır hiç dinlemediğim o şarkısını bir özleme buhranı altında, bira eşliğinde söyleyince gözlerimi doldurmayı başarabilmiş sanatçı.
bakarsın kesilir sana gelen bu sesim,
şunu bil ki vefasız, ismindir son nefesim.
(bkz:
benim gibi sevenler)
1992 yılında çıkartığı prangalar adlı albümü ile arabesk müziğinin tekrardan hortlamsına vesile olmuştur.
"belli hepiniz işinizin ehlisiniz. mobile güven gerisini merak etme sen. "sözlerini söylemiştir kendileri.
bu aralar
memur muzaffer adlı dizide oynamaktadır
şekerci çırağı ve yağmur durunca adlı iki romanın yazarıdır. üçüncü romanı " bir zamanlar ağaçtım" çok yakında...
1940'lı yıllarda semiha berksoy'un sinema dünyasına damgasını vurduğu dönemde yaşamış bir dublaj sanatçısıdır.
ferdi'nin adı, buralarda "dublaj kralı" olmuş.(nâ^zım'ın kadınları-süleyman yeşilyurt)
en büyük fan sitesi ferdibaba.com'dur. ferdi tayfur birçok programda ferdibaba.com'un reklamını yapar...