|
|
- orta çağ' da avrupa' da yaygın olarak görülen toprağa bağlı bir yönetim şekli. bölünmüş siyasi yapılanmadır.
- demokrasi demokrasi diye kıçını yırtanların yerelde gayri resmi bağlı olduğu yönetim sistemi. ne kadar gerçekçi ne kadar kaypak olduklarına siz karar verin artık.
- ağalığın,aşiretçiliğin avrupa görmüşü
- diğer bir ismi derebeyliktir. bu sistemde başta bir senyör vardır yada dük vardır. şansölye falanda olabilir her neyse. sonuçta bu kişinin toprağından ekmeklerini kazanan insanlar vardır. tarihte çoğunlukla feodalitenin olduğu yerde merkezi otorite yoktur diye bahsedilir. resmi öss mantığı budur. ancak kendilerine şu soruyu soruyorum bende yüzyıl süren haçlı seferleri hangi otorite ile yapıldı? yani koskoca avrupa sadece dini nedenlerinden dolayı mı anadoluyu veya asya topraklarını tercih etti yoksa bunları yönlendiren siyasi mekanizmaları kralları falan varmıydı? gayet tabiiki vardı. yüzbinlerce insanın taaa elin avrupasından kalkıp ve bunu sadece dogmatik nedenlere bağlayan sistemimiz yeni kurulmuş olan anadolu selçuklularının bunları nasıl hakladığını nasıl anlatacaklardır öğrenci milletine. hayır o kadar saçma bişey ki nasıl olmaz ya. ortaçağda kral papanın elinden tacını giyiyor. sonuçta papa gibi bir şahsiyet bu krala tacını giydiriyor ve onu meşru ilan ediyor bütün ülkeye. şimdi kalkıpta nasıl merkezi otorite yok dersin sen anlamadım gitti. sanki ortaçağda kral yok gibi birşey çıkıyor ortaya. böyle anlatması falan zor bir konudur efendim bu. bizdeki tımar sistemi ile de bazı toprak üretimleri örneklendirilebilir ancak arada dağlar kadar fark var bunu hususiyetle belirtmekte fayda görüyorum. ancak öss ye giren arkadaşlar yine de feodalitenin olduğu yerde merkezi otorite yok deyin siz. köprüyü geçene kadar ayıya dayı deyin.
(zogo, 05.06.2008 21:06 ~ 21:07)
- ortaçağda merkezi otoritenin yetersizliğini farkedip yarattığı yönetim şekli. ortaya çıkış sebebi şudur ki, ortaçağda özellikle geniş bir alana yayılmış devletlerde (mesela fransa) ülkenin topyekün kontrolü ve güvenliğini tek bir merkezden sağlamak çok zordu. bu sebeple krallar ülkelerini küçük parçalara böldüler ve her bölgenin başına birisini* yerleştirdiler. amaç yönetim alanını küçülterek ülkede güvenliği ve otoriteyi arttırmaktı. fakat, tarihte önemli bir görev üstlenen-mevki sahibi olan her birim gibi derebeyleri de zamanla yozlaştılar, gereğinden fazla güçlendiler ve merkezi otoriteden kopmaya başladılar. tabi o zamanlar toptu, baruttu avrupada hak getire. metrelerce kalınlıkta surlarla çevrili kalelerinde derebeyleri askeri saldırılara kolayca dayanabilirlerdi.
- yıkıldığı söylensede sınırların varlığı korunuyor gibi olsada sömürülmekte olan kapitalist düzenin kukla devlet başkanları tarafından günümüze kadar süre gelen halkın soyulma biçimi.
- (bkz: türkiye aşiret mülkiyeti)
- tipik emre kongar sayıklaması.
hazretin lügatından "feodalite", "aydınlanma" ve "cumhuriyet" kelimelerini çıkardığınızda ortaya kalan birşey varsa..bilen beri gelsin.
|