görseller
feministfeminist

belki ilginizi çeker
  1. · feminizm
  2. · mary wollstonecraft
  3. · sdp
  4. · kıza hesap ödetmek
  5. · mary wollstonecraft
  6. · mademoiselle
  7. · feminist
  8. · feminizm
  9. · dilek önder
  10. · ülfet taylı
gündem
  1. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  2. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  3. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  4. · yılmaz özdil
  5. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  6. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  7. · yeşim salkım
  8. · amsalak olmak
  9. · rapid wien

feminist  

1. (atlantis, 12.07.2004 22:13)
  2. (nonscholasedvitadiscimus, 14.07.2004 16:41)
  3. feminizm'i savunan kişiler
    (toumai, 12.07.2005 00:31)
  4. (bkz: lilith)
    (nepenthe, 25.09.2005 05:47)
  5. aklı selim her cins insanın yapması gereken eylemcilik. sosyal, radikal ve liberal olmak üzere 3 çeşidi vardır. belirli farklılıkları olan bu üç anlayışın ortak özelliği kadının üstünlüğünü savunmak değildir sadece eşit haklara sahip olunması gerekliliğidir. erkek çocuklarının okula giderken kız çocuklarının da gitmesi gerekliliğini savunurlar. bu akımı düşmanlık olarak nitelendirenlere her ne kadar ağırını haketseler de cahil demekle yetiniyorum.
    (librax, 25.09.2005 06:04)
  6. kesinlikle mor renkli bir nesne taşıyan topluluk.
    (berfinbahar, 18.12.2005 04:50)
  7. sınıfsız toplumların hayalini kuran sıradan bir insandım...
    zenginlerle fakirler arasında derin uçurumlar vardı, ezilen işçiler, lanet olası iş verenler, soylular, burjuvalar, köylüler... zevk ve safenın arasında yaşanan acıları gören sıradan biriydim işte...
    düşünüyordum...
    bir de erkeklerin koyduğu toplum kuralları vardı uymamız gereken... erkeklerin koyduğu din kuralları, erkek azizler, peygamberler, din adamları...
    düşünüyordum...
    doğuyorduk, kimi ülkelerde kadınlığımız yüzünden doğduğumuz gibi gömülüyorduk canlı canlı... ya da seviştiğimiz için taşlanıyorduk...
    düşünüyordum...
    sınıfsız yaşamalıydık... ama nasıldı?
    toplumda görevlerimiz vardı bizlere biçilen... çocuk doğurmalı, evde oturmalıydık... iş hayatında erkeklerin yaptıklarını yapamazdık... erkeklerimiz vardı doyurmamız, giydirmemiz, temizlememiz, sevişmemiz gereken... istediklerinde konuşmamız, istemediklerinde susmamız gerekn erkeklerimiz vardı... severken dövebilen erkeklerdi bunlar, bey imizdi... herşeyi sorabileceğimiz bey lerimiz vardı, herşeyi bey imiz bilirdi... bizden önce yüz kişiyle sevişmiş sevgili erkeklerimize saklamalıydık kendimizi tüm temizlik ve saf lığımızla... erkek egemen toplumlarımızın bize mirası olan tabularımızla ve o kutsal bekaretimizle evlenmeli, o tabularımız ya da dayatılmış, öğretilmiş, edilgen utangaçlığımızla bey lerimizi tatmin edemeyince aldatılmaya, başka kadınlara, kumalara göz yummalıydık, erkekti onlar... onlardan çok para kazanmamalıydık, sokakta sigara içmek edepsizlikti, hafif likti, kız kısmı gece dışarı çıkmazdı, istediğini giyemezdi... babası da tecavüz etse sesini çıkarmamalıydı kadınlar... ne de olsa dişi köpek kuyruk sallamasa erkek köpek... neyse... yuvayı dişi kuş yapardı işte...
    düşünüyordum...
    yasak meyveyi kadın yemişti, ademe tattırmıştı... kadın suçluydu... şeytanla birdi hemen hemen...
    unto the woman he said, i will greatly multiply thy sorrow and thy conception, in sorrow thou shall bring forth children and thy desire shall be to thy husband and he shall rule over thee (u: genesis 3:16) diyordu eski ahitte tanrı...

böyle bir toplum sınıfsız olamazdı...
    ya bütün kadınları fırınlara atıp sabun yapacaktık, ya da...

üç çocuklu sıradan bir ev kadınıydım, feminist oldum...
    (mjoranda, 07.06.2007 00:17)
  8. sanıldığı üzre kaşar olmayan kişilerdir.

öyle sanıldığı gibi herkesle yatmazlar, sadece özgürlüğü ve eşitliği savunurlar.

en azından hayvani olarak seks yapmazlar erkekler gibi her önüne gelenle. sevince sevişirler genelde.

feministlere kaşar diyen zihniyetin çok kaşar tanıdığından eminim fıtratları gereği ama kaç tane feminist tanıdılar ya da tanısalar kaldırabilir mi o ezik bünyeleri, onu bilemiyorum.
    (mjoranda, 07.06.2007 00:25)
  9. oyunculuk yapıyordum. bir gün sahneden indim ve ağlamaya başladım. nedensiz gibiydi. yapamadığımı düşünmüştüm. neden biz kadınlar sahnedeyken erkeklerin kendilerini bıraktıkları kadar serbest bırakamıyorduk. birçoğundan daha iyi oynamamıza rağmen hep bir tutukluk, hep bir kendini geri çekme. bir oyuncunun önündeki en büyük engeldi bu ve bunu kadınlar yaşıyordu.

sonra küçük kardeşim 10 yaşında tacize uğradı. ve farkettim ki aslında sokakta her gün taciz ediliyoruz. bazen dokunarak, bazen bir bakışla, bazen sözle. korunma yöntemleri geliştiriyorduk. kıyafetlerimizi kısıtlayarak. hareketlerimizi kısıtlayarak. kimimiz savunma tekniklerini öğrenmeye çalışıyor, kimimiz yanımızda sprey taşıyorduk.

ve sonra franca rame okudum. tecavüzü öğrendim. gözaltında tecavüzleri duydum. güneydoğuda namus cinayetlerini duydum. ensesti duydum. aile içi cinsel şiddeti öğrendim.

baktım ki annem yıllardır evimizin kölesiymiş. eş olma görevleri, anne olma görevleri, çalışan kadın olma görevleri. sonra baktım teyzelerim, anneannem, arkadaşlarımın anneleri, annemin arkadaşları, öğretmenlerim ve evimize gelen temizlikçi kadın hepsi mutlaka birilerinin hizmetçiliğini yapıyorlardı.

bir gece teyzem ağlayarak eve telefon etti. öğrendim ki kocasından dayak yiyormuş. bir baktım ki meğer dayım da karısını dövermiş. meğer kadınlar kocalarından dayak yerlermiş. meğer bazı şeyler sınıf ve sosyal statünün çok ötesindeymiş.

sonra baktım bekaret denen bir sorun varmış. kadın istediği gibi sevişemezmiş. önceleri bu eskiden olan bir şey herhalde diye düşündüm. ama bu yüzden hiçbir arkadaşım rahat değilmiş. bu yüzden vajinismus olurlarmış. üstelik orgazm bile olamazlarmış. hayatlarında orgazm olabilen kadın tanımamışlar bile. yani kadınlara cinsellik de harammış.

ve tabi kadınlar karar alamazlarmış. kendi başlarına düşünüp yaşayamazlarmış. bir baba, bir ağabey, bir koca ve sonra bir oğlun himayesi altında yaşarlarmış. okul kitaplarında bize bu kurallar öğretilmiş.

engels okudum, fatmagül berktay okudum, feminist teoriyi öğrendim. kadın alınıp satılan, pazarlanan bir malmış. sahip olunan, mülk edinilen bir nesneymiş.

ve insanlık tarihinin sınıf sisteminden bile önce ortaya çıkmaya başlamış düzeni ataerkillik imiş.

ve bir baktım ki ben feminist olmuşum.
    (cappuccetto verde, 28.06.2007 13:26)
  10. çok güzel bir memduh şevket esendal öyküsüdür.
    (aytok, 26.08.2007 22:43)
  11. türkiye şartları ve türk kadınlarını gördükçe içine giresimin geldiği hal. geçenlerde televizyon seyrediyorum, maalesef ki gündüz saatiydi ve zaplarken şöyle bir kare takıldı gözüme: bir kaç kadın, neredeyse kahkaha atacak şekilde gülüşüyorlar ve tipik bomba haber efekti ile "dı dış dış dıdış" dayak yiyoruz! ama hatunlar gülüyorlar. hatta ben şu kadar yiyorum, ben bu kadar yiyorum tadında bir sidik yarışı içerisindeler. sunucu soruyor, neden dövülüyorsunuz mesela? yemeğin tuzunu kaçırmış, odunarı fazla büyük kesmiş, gibi boktan sebepler bile söyleyenler var. hal böyleyken evet feministim, hatta mor çatıyım mk.

bir de söyle bir giri mevcut, ki şahsen bu beni kamçılamaktan ziyade güldürüyor.
    (bkz: @1867120)
    (drummy, 14.09.2007 16:12 ~ 16:15)
  12. sadece ataerkil düzene karşı olmayıp, ataerkilliğin beraberinde getirdiği ve ataerkiyi yeniden üreten her türlü ideolojiye, uygulamaya, sisteme, iktidarlara, dinlere karşı olandır. bu bağlamda bir feministin aynı zamanda milliyetçi, sağcı, muhafazakar, militarist olması tümüyle çelişkili tümüyle gülünçtür. oksimorondur. feminizmi salt kadın hakları yahut kadının insan hakları savunuculuğuna indirgemek olsa olsa cehaletten ileri gelir. kadının ezilmesi demek, çocukların, yaşlıların, güçsüzlerin, fakirlerin de ezilmesi, emeğin daha fazla sömürülmesi, her alandaki -maddi manevi, felsefi- sefaletin yaygınlaşması demektir. buna neden olan sistemin bütün çarklarına birden küfretmeden, tek tek o çarklara karşı bir duruş sergilemeden, sadece kadın hakları minvalli bir ideoloji işlevsiz, köksüz yüzeysel kalmaya mahkumdur. böyle indirgemeci bir eğilim içinde olmak çimento kullanmadan kule inşa etmeye çalışmaya benzer. siz siz olunuz her sakallıyı dedeniz sanmadığınız gibi her kadın hakları savunucusunu da feminist sanmayınız.
    (fantaghiro, 22.01.2008 15:43 ~ 11.09.2008 00:05)
  13. feminist hareket içinde kadın ve erkeğin eşitliğini savunan gruplar olduğu gibi kadının biyolojik ve duygusal olarak erkeğe üstün ve erkeğin "tamamlanmamış kadın" olduğunu savunan daha radikal gruplar da yer almaktadır..

ben demiyorum wikipedia diyor..
    (zardanadam, 22.01.2008 15:49)
  14. fem dershanesine giden kişi. (argoda)
    (cellman, 18.02.2008 12:37)
  15. kız lafına kıl olan topluluktur.tamam kız-kadın bir cinsel ayrımcılık çağrıştırıyor olabilir inceden.ama kız kelimesini tamamen lügattan kaldırmak neden?şimdi cocugun oldu doktor ne diyecek "nur topu gibi bir kadınınız oldu" mu?ve ya kız çocugumuz nası sevicez "aman da aman benim küçük kadınım" diye mi?kelimelere cok takılmasalar düzgün işler yapabilirler ama...
    (feronia, 10.09.2008 15:08 ~ 11.09.2008 00:01)
  16. anaerkil aile sisteminde görülmeyen kişi. ataerkil aile sisteminde, haklarını savunmak zorunda kalan kadınlar ve onlara destek veren erkekler. yasalar karşısında eşit oldukları kocaları tarafından hırpalanan kadınlara sahip çıkanlar. bedensel güce ve şiddete karşı, ezilenden yana olanlar. şefkati, barışı, paylaşmayı öne çıkaranlar...

ancak abartılmaması ve "insan hakları" içinde önemsenmesi gereken, "kadın hakları" savunucuları. saygılar kendilerine.
    (çekirdekailem, 10.09.2008 16:22)
  17. bayan olmaları gerekmez!
    (blondie, 08.10.2008 04:57)
  18. çirkin olması gerekmez.

varolan kültürel kabullerin kadına yüklediği "kır dizini evinde otur!" culuk üzerine "nasıl yani?" diye gidebilmeyi, kadın lehine konuşup fikir üretebilmeyi ve erkeğin haksız hegemonyasına yeri geldiğinde direnebilmeyi kendine şiar edinmiştir. aslında yaptığı sadece ezilenin tarafında olmaktır.

feminist erkek düşmanı da değildir. abartılı hallerini bir tarafa bırakırsak feminizm, aslında, emekçi kadının toplumda görünür kılınması için uğraşan, bir yerde sol fraksiyonlara göz kırpan bir öğretidir (ki bu öğretinin de kendi içinde soldan sağa geniş bir yelpazede, en makul olanından en radikal, marjinal olanına kadar çeşitli modelleri -marksiste, liberal, devrimci, çevreci .. vs.- , kabulleri mevcuttur.) ve feminist de bunu benimseyen duyarlı bir bireydir.

günümüz bujuva feminizminde mesele bir yerde cinsel özgürlükler sınırına çekilmiş, kısır döngüye hapsedilmiş gibi durmakta ise de, özünde feminizm, her anlamda ezilen kadının yanında olmak anlamına gelir. başını örtmesi için zorlanan kadın, yine aynı şekilde başını açması için zorlanan bir diğer kadın, gündüz tarlada çalışıp gece evinde kocasından dayak yiyen anne, okuma hakkı elinden alınan küçük kız, namus davası yüzünden öldürülen güldünya.. vb. tüm hakim olanın kurbanı kadınlar, feministlerin koruması altında olmalıdır. yani mesele, günümüz burjuva feministlerinin yaptığı gibi, salt cinsel özgürlük temelinde kümelenmemiştir. orya varana kadar, kadın olanın bir çok yerde salt yaşama hakkı bile yoktur ki feminizmin konusu esas itibariyle en temelde kadının sosyal alanda yaşama hakkına yönelik saldırıların bertaraf edilmesi olmalıdır.

işte feminist olan da konuyu erkek düşmanlığı gibi saçma ve bir o kadar da gereksiz bir mecraya taşımamalı, kadın olanı korumak için doğru düzgün çözümler üretebilmeli ve uygulayabilmelidir. yoksa, mesele erkek düşmanlığı olarak görülür ve gösterilirse, bir yandan gerçek mağdur olan kadınlar gözden kaçacak, onların sorunları derinleşirken görünmezlikleri ve ezilmişlikleri kök salacak, diğer yandan da mesele iyice basitleşecek ve "aman zaten tüm çirkin kadınlar feminik olur!" gibi çemkirmelerle konu mahalle kavgası kıvamına sürüklenecek, öğreti saygınlığını iyice yitirecektir.
    (meramise, 08.10.2008 10:20 ~ 11:40)
  19. tanım : var gücüyle kadını ve kadınlığı savunana verilen ad veyahut ön ad.

medyatik açı : özellikle türk toplumunda kadınların kadınlar için savaş halinde olma durumu. erkeklerin; kadın-erkek eşitsizliğini reddetme çabasından meydana çıkmış, bir nevi ırk savaşı.

fakat..

kadını ve kadın haklarını savunan bir kadına feminist deniyor iken sorarım size ey yazarlar, erkeği ve erkek haklarını savunan bir adama neden homo-gay-ibine denir? ve neden "sadece" bunu erkek-kadın tarafı eşit bir ölçüde kullanır?

hani eşitlik içindi savaşınız bayanlar?
    (tango cash rambo cembo, 20.02.2009 18:34 ~ 18:35)
  20. (aglaures, 02.08.2009 21:26 ~ 21:27)
  21. birgün kanadadayken derste brezilyalı güzel kızları gaza getirdik ve kızlar tam masaların üstüne çıkıp dans edecekti. ordan kilolu sarışın kanadali bir kadın burda kadınları böyle seks objesi olarak göremezsiniz ben izin vermiyorum dans etmelerine yasalara aykırı demişti. ordan beridir hepsine çok saygı duyarım.
    (scurtel, 28.09.2009 16:50 ~ 16:50)
  22. kelime anlamını bilmeyenlerin kullanması yasaklanması gereken bir kavram bu, yoksa saçmalamakta sınır tanımamak diye bir şey oluyor.

kadın bedenini seks objesi olarak görmek çok normalmiş gibi, yansıtabiliyorlar yani. enteresan; feminizme düşmanlığınız bu yüzden ise sırf, neyse fazla söze gerek yok.
    (aglaures, 28.09.2009 16:59 ~ 17:02)
  23. kadın haklarını delikanlı gibi savunan hatun kişisidir.
    bonusları
    -çantasını, poşetini, bokunu ve püsürünü taşıttırmaz kendini ataerkil bir gücün kudretine muhtaç duruma düşürmez.
    -her türlü hesabı paylaşır, çok eşittir.
    -arayacağı varsa arar, aranmayı beklemez, kalleşçe arattırma yollarına gitmez.
    -oral sekse karşılık verir.
    -cinsel olarak daha aktif ve özgürdür.
    arızaları
    -otu boku ve püsürlerini ataerkilliğe bağlar, burdan açılımlar yapar, yok efendim neden kadın demiyormuşuzda bayan diyormuşuz, yok bayan bay'dan türemişmişde her yerde erkeğin gölgesindeymişde ebesinin amıymış.
    -cinsel olarak daha aktif ve özgürdür. (bkz: bi sana mı aktif ve özgür yarrraaam)
    (bkz: genellemede hata olmaz)
    (theme, 16.10.2009 02:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil