hayatı yaşamanın onu anlamak olduğu görecesiyle kendi hayatını yaşayan insan
kendinden önce binlerce kez yaşanmış bir hayat istemeyen, kendisi dahil herkesi sıkan, bunaltan, insan.
(yasamc, 10.07.2004 00:35 ~ 00:38)
düşünen adam tipiyle poz veren insan.
hayatı sorgulayan adam gibi birşeydir heralde.
konuşurken sıksık ımmm, ammm araları veren;lafın ortasında dinlenmediğin hissi verecek kadar bariz 'düşünüyorum' taklidi yapan;gözleri felsefe yapacak malzeme için fıldır fıldır dönen insan modeli.sıkılınır karşılarında.
bir sonraki adımda bakırköy ruh ve sinir hastalakları hastanesinin bahçesindeki düşünen adam heykeli söküldüğünde yerine dikilecek kişi için aday adayı olunması durumudur.
gözlemlerime dayanarak-ki yazacaklarım felsefeyle gerçekten uğraşanlar için değildir-yazmak istediğim bazı şeyler:
lisedeyken felsefe klüpleri kurulur okulun mistik rocker bohemik kişileri bu kulübe sürekli gider.kitaplar okurlar kitapları tartışırlar girdikleri ortamda felsefi konuşmalar yaparlar.kendilerinden daha bilgili felsefenin alfabesini yutmuş bir kişi karşısında susarlar sonrada hayran olurlar.
bana göre copy paste felsefecidirler.üniversite de yine bu felsefe kulüplerine katılmamışlarsa bu olayan dehşet derecede sıkılmalarıdır.neden girmedikleri sorulduklarında ise "abi ben gittim baktım bişi yaptıkları yok ortalık özenti dolu bi halt anladıkları yok"diye cevap verirler.
insanlara olumlu yaklaşma düşünme gibi erdemleri içeren felsefenin yani amaçlarından biri erdemli insan olmak olan felsefede bu kişiler yeri geldiğinde erdemli insandan uzak davranışları sergileyebilirler.
bu giriyi kapsayan insanların bir çeşidi de bence eskiden kızlar grup arasında gitar çalan erkeklere aşık olurdu.gitar çalanlar iyi kız kaldırırdı erkeklerin bunu keşfetmesinden sonra içlerine gitar aşkı dolardı.
şimdi gitar modası geçti...öyle bir şeyler işte...
kuram-eylem birliği.
(bkz:
nermi uygur)
(noema, 20.11.2008 21:23 ~ 21:51)
felsefe yapan insan modelinden önceki insan modeli. felsefe yapan insan modeline geçmesi olası olduğu için, ayrıca duruma göre, desteklenmelidir. zaten felsefe şimdiki zamanda yapılır. bu yüzden bazen yapılmaz.
felsefeden anlamayanları hiç çekilmez. anlayanları fakat anladığı için karşısındakine tepeden bakanlar ise direk yakılmalıdır. gerçekten felsefeden anlayan ve karşısındakini de anlamaya çalışan , tadından yenmeyen adamlar da vardır.
(bkz:
marius)
"arkaya takılan nissan modeli"nden ziyadesiyle faydalı, insan olmanın da verdiği avantajla her türlü kategorizasyona karşı telkin korunaklı, dile karşı duyarlı, kendine ve insanlığa karşı saygılı, ve düşünce dünyası özgür olandır. insan modeli değildir, insandır.
(wundm, 31.10.2009 22:12)