belki ilginizi çeker
  1. · management
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · erkekte ses tonu
  2. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  3. · her yerinden öpüyorum rüştü
  4. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  7. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  8. · yanni
  9. · 3dfx

felsefe mezunu ne iş yapar  

1. toplumda felsefecilerden çok, felsefe ile alakası olmayan, bir kere bile olsun hiç bir şeyin nedenini sormayı akıl edemeyen, soru soran insanları hiçbir zaman kabullenemeyen insanların felsefecilere sıklıkla sorduğu sorudur. bu soru genelde bir küçümsemeyle sorulur;

"birader ne olcan sen?" ardından; "bende x bölümünü okuyorum mına goycam paranın ilerde.."

felsefeci bu soruyu çok da önemsemez artık çünkü toplumdan farklı olmayı, düşünmeyi, hümanist olmayı, insanı temele almayı seçmiştir; parası olsun olmasın kimseyi küçük düşürmemiş, rengi, ırkı, dili, dini ne olursa olsun insan temelinde bakmayı şeçmiştir. ardından da şu saçma, anlaşılmayan, aslında insanların ne kadar sığ olduğunu belli eden tepki gelir, felsefecilere;

"şimdi şu masa var ya aslında size göre yok. puhuahuha" felsefeci bakar ama karşısında kimseyi göremez, çünkü karşısındaki saydamdır artık onun için...

insanlar arasında çok zor kabullenilir felsefeciler ya da kabullenildiklerini düşünürler fakat arkasından dedikodularla birlikte; "oğlum, kızım bu adam var ya siz uzak durun bundan kafayı yemiş o kafayı, he he deyin geçin" öğütlerinin verildiğini anlarlar.

felsefeci düşünür, sorgular, araştırır, neden?, niçin? sorularını kendisine yol haritası olarak seçer. toplumumuzun büyük bir çoğunluğuna göre araştırmak, sorgulamak para getirmeyen şeyler olduğu için felsefecilere bizim toplumumuzda iş yoktur.
    (metafor, 14.06.2008 17:38 ~ 17:40)
  2. merak uyandıran soru.

özellikle 3-4 sene öss'de hiçbir yeri tutturamayan ve o yaşına kadar cin ali serisinden sonra hiç kitap okumamış, bütün enerjisini kılık kıyafet ve en son "trend"leri kimin takip edebildiğini inceleyip tartışmaya harcamış bir arkadaşın felsefe bölümüne girdiğini öğrenince tekrar aklıma gelen soru. (her felsefe okuyan öyledir demiyorum, sadece tanıdığım bir örnek; ama bu tipin felsefe okuması ziyandır..)

"inanmıyoruuuaaamm diyojen fıçıda mı uyuyomuuuaaaşşş?!"
    (hayvanat bahçesinde kuş olsam, 14.06.2008 19:01)
  3. vakti zamanında lisedeki felsefe hocama "hocam siz filozof musunuz şimdi?" gibi iğrenç bir espri yapmışlığım vardı.sonradan öğrendim ki aslında dalga geçme amaçlı olarak hali hazırda çok kullanılan bişeymiş.

ama gerçekten felsefe bölümün mezunları için böyle bir mesleki boşluk durumu söz konusu.mühendis gibi doktor gibi bişey değil sonuçta.ama sanıyorum aynı durum işletme mezunu için de geçerli.bölümün adı management belki ama bölümden çıkan adam çat diye manager olmuyor.felsefe de böyle bişey sanırım...
    (power of the right, 14.06.2008 20:14)
  4. cevabı bariz olan, gereksiz soru. felsefe mezunu felsefe yapar. felsefe bilgiyi yorumlama ve varlığa anlam katma çabasıdır. bir sanattır. hem de insanlığın, uygarlığın çok büyük bölümünü borçlu olduğu bir sanat. devlet elbette ki bu değerli işle uğraşan vatandaşlarından desteğini asla esirgemez, katiyen yalnızca fen bölümü öğrencilerinin varolma umudu taşımasını sağlayacak eğitim düzenlemeleri filan yapmaz. felsefecilere, filozoflara, okullarda, kendileriyle hiç ilgilenmeyen bir grup öğrenciye köle maaşıyla demokrasi ve insan hakları, sosyoloji ve psikoloji dersi verdirtmez, böyle bir şeyi aklından geçirmeyi bile kaba bulur.

öyle değil mi sevgili dünya?
    (nieninque, 14.06.2008 20:56 ~ 20:58)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil