belki ilginizi çeker
  1. · feleğin çemberi
  2. · yavuz çetin dinleyip boğazdan atlamak
  3. · daha ıssız zamanlar biliyorsun sen
  4. · yunan mitolojisi
  5. · sen mutlu ol
  6. · ibrahim tatlıses albümleri
  7. · tyche
  8. · mihr ü mah
  9. · yasemin
  10. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  2. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  3. · author gibi erkekler
  4. · okan bayülgen
  5. · aşk ı memnu
  6. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  7. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  8. · film tadında izlenesi video klipler
  9. · 3 lahmacunun 1 milyon olması

felek  

1. talih, baht, şans
    (bkz. feleğin çemberi)
    (lethe, 23.09.2004 20:06)
  2. ufak deniz araçları ile sandal ve filikaları sahile çekmek için omurgalarının altına konulan kütükler.
    (terakime, 15.01.2006 02:43)
  3. ikile adlı albümleriyle sessiz sedasız müzik piyasasına giriş yapan grup.dinlerken depresif bir ruh haline girmek an meselesi.
    (şimdilikkararveremedim, 25.08.2006 12:10)
  4. bedia akarturkten dinlenilmesi gereken su turkuyu aklima getirdi; kahpe felek sana nettim neyledim...
    http://www.youtube.com/...
    (zamansiz, 01.10.2007 04:07)
  5. çemberinden geçince engin bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olunan, kimimize gülen kimimizin kafasına ossuran...
    (zedt, 08.03.2008 14:07)
  6. yıldızların döndüğü yer/yerler, içi içe geçişen çemberler.
    islam astronomi bilginlerinin gezegenlerin ve güneş'in oturduğu yedi saydam çemberi tanımlamak için kullandıkları isimdir felek ekseriyetle.

yıldızların aktığı yer, yıldızların bineği.
    yûsuf'un kuyusu, yâkûb'un rüyasıdır.
    çark-ı felek'teki felektir ki sabah ayrı şenlik saçarken gece olur da kararıp siraclar yakar bu yüzden iki yüzlüdür.

esasında çemberle eş anlamlıdır ama ki felek dönen çember anlamına gelir.her çember felek değildir. ihyasına ermek için türlü hikmetler gerekir.
    ruha sahip, daim dönüşlerde ve yani canlılık emaresi gösteren felek kuldur, ne ki hep de küfrü yiyendir insanoğlundan.
    "ben yapmadım o yaptı!" çocukluğundaki "o" felektir ekseriyetle.

tanrı ile alem, gökler ile yer, tüm aralıklardır felek ki bu yüzden kendiyle alem arasında kalmışların küfrettiği menzildir.
    dünya üstü âlemler ile ay altı âlemlerin ivmesini kaybetmiş ruhları feleğin ivmesine, mükemmelliğine, uhreviliğine, kendini çekişine/uzak eyleyişine, kendi oluşlarına, hep dönmelerde oluşlarından hiç duraklamayışlarına yani ki zıtlık barındırmayışlarına, hiç ölmeyecek edasıyla dönüşlerine özenir de onun gibi olamazlar.
    o fazla mükemmeldir.

fazla mükemmel ve fazla tanrısaldır felek. oluş ve bozuluşa uğramazmış o yüzden metafiziksel, ama ki harekete maruz kalırmış ki tüm bunlar düşünüldüğünde felek'ten saf sûret olarak bahsetmek de imkansızmış, ayıpmış...
    feylesoflar onu/onları ne kadar da yüceltseler söylemleriyle;
    deseler ki "felekî nefs ve felekî akıl vardır; aşağı âlemdeki sûretlerin ilkesinden gayrı oluşlarından, diğer alt âlem canlılarından kemâl bakımından üstün olmalılardır" diye,
    feleği salt suret belleyen, "alem bi yuvarlak anadın mı... dönüyo işte geçiriyo içinden bizi de kendine benzetiyo icâbında...heyt be..." diyen insan, aslında kusursuzluğun sembolü diye geçen çemberi bir azap kapısı olarak görmüş, belki de sureten bile tam olarak cismanî değil diye onu çekememiş basmıştır küfrü, kötü çocuk eylemiştir feleği. dünya durmakta felek dönmektedir, biz durağanlığa sevdalı fakat dönüşlere bu kadar da dernekârken, küfretmek çocuksu bir kıskançlık gibi gelir.
    (sitra achra, 08.03.2008 15:09 ~ 15:52)
  7. ajda pekkan şarkısı.

boynumu büküp böyle düştüm yollara
    boş yere ah etmişim yalan yıllara
    beni muhtaç ettin namert kullara
    perişan ömrümü söndürdü felek

ey felek zalim felek beni bir kalpsize
    beni vicdansıza muhtaç ettin felek
    perişan ettin felek
    kanadın kırılsın felek

sevgiden ne de aşktan gülmedi yüzüm
    baharım hep kış oldu, kış oldu güzüm
    işte ben böyle bir garip öksüzüm
    ümitler doğmadan öldürdü felek

söz : yıldırım gürses
    müzik : yıldırım gürses
    (sezenehir, 18.09.2009 18:12)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil