-yanlış bilmiyorsam- red hat'ın taşaklı elemanlarını enterprise sürümde istihdam etmesinden sonra arta kalan kadronun ve linux community'nin üzerinde uğraştığı desktop distro.
ekim 2006'da release eylenmiş fedora core 6'yı azureel'in sponsorluğunda bu hafta inceleyeceğim kısmetse. ancak core 5'in de gayet tatmin edici bir sürüm olduğu söylenebilirdi.
türkçe desteği yeterli nadir linux distrolarından biri. eskiden mandrake'nin (şimdi mandriva oldu) son kullanıcı için yeri neyse şimdi de fedora olmak üzere.
ubuntuve debian'dan sonra son kullanıcı için tavsiye edeceğim linux dağıtımı. şu anki kararlı sürüm olan fedora 9 kullanımda ubuntuyu andırmaktadır. bilgisayar yapılandırması için komut satırına çok gerek duyulmasa da rpm kurulumu veya yum kullanımı için terminal açmak gereklidir. ayrıca kullanıcıya, standart dağıtımla gelen paketler yetmemektedir. bu durum için livnanın ve 'freshrpms'in repositorylere eklenmesi önerilir.
rpm arama sitelerinin bağlantıların da sık kullanılanlarda (bookmarks,favorites) tutulması da iyi olacaktır.
6 yılda yaklaşık 174 milyon satır kod artan bir yapıya sahip tek sürümü 11 milyar $ dan fazla paraya mal olan aslanlar gibi linux dağıtımı.**
kurulumu ve kullanımı ubuntu'dan daha zor olsa da (fedora kullanıcıları bunu kabul etmeyebilirler) ışığının arkasındaki şirket* desteği ve gittikçe daha sorunsuz yeni sürümleriyle uzun bir süre sönmeyeceği aşikar. 7-8 ayda bir yeni bir sürüme kavuşan fedora'nın son sürümü kasım 2008 gibi release olmuş fedora 10. fedora 11'in beta sürümünün de mart ayı gibi yayınlanması bekleniyor.
fedora liveusb creator ile windows üzerinden de live cd'den usb fedora elde edebilirsiniz. bu işin windows üzerinden bu kadar kolay yapıldığı başka bir olaya rastlamadım henüz.
11. sürümü, linux dağıtımları arasında, laptopumun touchpadini kuramayarak tarihe geçti. şu an bildiğin usb mouse kullanıyorum. onun dışında gnome alt yapısını kullanıyor. kde'li sürümü de var ama esas dağıtım gnome. sanırım bu yüzden ubuntu'ya hayli benziyor. görünüş olarak ayırt edici bir fark yok. performans olarak henüz atıp tutma kıvamına gelemedim ama o kadar önyargılıyım ki şimdiden söyleyeyim. ubuntu daha iyi.