bu tip ebeveynler doğruyu yaptıklarından emin bir şekilde çocuklarına "yavrum koşma düşersin", "top oynarken terleme", "terli terli su içme", "güneşte yürüme" diye uzayıp giden uyarılarda bulunurken aslında çocuğun kendi ayakları üzerinde durabilme yeteneğini körelttiklerini bilmeyen ebeveynlerdir.
30 yaşındaki oğlunun arkasından "aman oğlum yabancılara dikkat et" diyenini bile gördüm. ama arkasında hep bir koruma vardır ne de olsa. sonuçta çocuğu hep küçüktür yine gözlerinde.
22 yaşındaki evladını saat 12'de taksim'den döndürmeye çalışır bunlar. örnekle ifade etmek gerekirse:
baba:ben sana diil etraftakilere güvenmiyorum evladım, yoksa ben seni ordunun içine bile sokarım, o kadar güveniyorum yani
nesseja: ööeeeaaaağğğhhh baba
özellikle çocuklukta giyim mevzusunda insanı delirten anne babalardır. "aman çocuğum üşütürsün" sözü mottoları olan bu ebeveynlerin,bu hareketlerinin yegane sebebi sevgi ve koruma isteğidir. ancak bir çocuğa "hava soğuk montunu al" yerine "hava soğuk,istersen montunu al" diyerek hem çocuk korunabilir hem de karar mekanizmalarının gelişmesi sağlanabilir. çocuk soğuk havada mont giymesi gerektiğini kendi deneyimleriyle öğrenmelidir.
maloğlan messenger'da ablasıyla konuşurken olay yerine gelip "bu maloğlan kim?" diye soran, "benim" cevabını alınca da oğluna toz konduramayıp "eh tabi mal demek mülk demek, adın gibi zengin olursun inşaallah" diyen ebeveyn tipi.
haberlerdeki olayları görünce aman kimseden bir şey yeme diyen ebeveyn tipi. cevap olarak "ne yani herkes bakarken ben yemiyim mi bir şey" denince, oruç tuttuğunu söylersin diyerek hem kendini hem beni kopartan ebeveyn türü.
- sezer yavrum hadi gel artık...
- anne daha maç bitmedi ya!
- kıyamam ben sana oğlum... peki sen bilirsin.
- tamam hade...
- sezer?!
- ne var anne ya?!
- bak şu havluyu sepetle sarkıtıyorum, arkadaşlarına rica et koysunlar sırtına...
- anne?!
- ayy sezer hava da iyice karardı, gel oğlum eve, bi'tanem benim, aslan oğlum...
- anne gir iki dakka içeri ya?!
- tamam oğlum.
- neyse abi ben gidiyorum eve, haydi görüşürüz...
- sezer koşmadan gel evladım, canım benim kıyamam ben sana, gel hadi gel...
- içeri gir beee!!!!
kaş yapayım derken, göz çıkaran ebeveyn. çocuğunu steril bir ortamda yaşatmaya çalışırken, dünyanın o kadar hijyenik olmadığını gözardı etmiştir, muhtemelen. çocuk ileriki yaşamında çevresine uyum sorunu yaşar, bu, "dağlar kadar fark" yüzünden.
oyun parkında koşarken, tam arkanızdan sırtınıza terlediğiniz için bez sokturmak amaçlı koşan anne örnek verilebilir. çocukluk devresinde yapılanlar bir zaman sonra insanı düşündüğünde gülümsetsede, yaş ilerleyince de bu hareketler devam ederse çocuk için iş bir kabusa dönüşebilir.
gelecekte başkalarının korumasına muhtaç, kendine yetemeyeceğine inanan, bağımlı kişilik sahibi bir evlat yetiştirme ihtimalli ebeveyndir.
bu ebeveynlerin yetiştirdiği evlatlar aynı zamanda sürekli korunmanın etkisiyle dünyanın güvenilmez bir yer olduğunu düşünebilecek ve belki de bağımlı kişiliğinin yanı sıra paranoyak bir kişilik yapısı da edinecektir.
ebevynlerini model alma ihtimalli bu kişilerin çocukları da benzer muamele göreceğinden bu ebeveyn tipi nesilden nesile aktarılarak kronik bir hal alabilecek ve belki de bu patolojik sayılabilecek durum normalleşecektir.
bu çeşit ebeveylerden çocuklarını korumak gerekebilir.
+ baba okulla karadeniz turuna katılabilir miyim? lütfen çok istiyorum.
- sence katılabilir misin?
+ şansımı denemek istemiştim, fakat görüyorum ki benim en büyük şanssızlığım bu kadar korumacı bir babam olması. senin yüzünden daha bi pikniğe gidemedim arkadaşlarımla. ( bu nasıl laf öyle babaya, çok ayıp)
- çok konuşma git bir su getir bana
+ peki şimdi çarşıya gidebilir miyim, kızlarla buluşacağız
- tamam o olur ama erken dön
+ o zaman şu elektrik faturasını ver de gitmişken yatırayım, kesecekler bak sonra
- olmaz ne işin var senin öyle banka kuyruklarında
+ya ver sen ne olacak
- çarşıya da gitme vazgeçtim, arkadaşların buraya gelsin
+ biri beni kurtarsın yaaa, anneeee babama bir şey söyle...
- su istedim ben senden geldi mi o???
-kızım 11 den önce eve gel nolur, ya arabaya atıp kaçırırlarsa seni?
arkadan abi:ben xxxx yyt(kendi adı) nin kardeşiyim de indirirler.ha dur işe yaramazsa sana bi isim vericem, onu söyle.
-annee
-arkadaşlarınla bi yerde otururken, açık bi şey yiyip içme kızım, bak geçen xx'te yy yy'e z yapmışlar.tamam mı, duydun mu?sana diyorum kızım, duydun mu?
-anneee.tamam anne tamam.
-bak ama tenekedeyse de içme yavrum.enjektörle enjekte ederler içine, hiç anlamazsın.kapağı açarken tıss sesi varya onu duymazsan hele sakın içme tamam mı, hava almış oluyor. demek enjektörle delik açmışlar.araştırdım ben internetten.duydun mu?sana diyorum kızım duydun mu?
-annee
-napcakmışsın söyle bakayim güzel yavrum?
nisan ayı
lise4
-kızım atknı bereni almayacak mısın, üşütürsen ya, çantanın bi gözüne elma attım.ama yıkayıp ye tozlanır belki. kedi köpek sevme sakın kistitatik-matik olursun ,boğazına tüy kaçar anlamazsın .akciğerinde yumak olur sonra, onlar kanser eder.
-annee
-çıplak ayak gezmesene evde, üşütürsün idrar yolu enfeksiyonu olursun.
-anneee
şeklinde diyaloglara sahne olabilen ebeveyn tipidir.