dereotunun yakıştığı yiyecek.
malzemeler;
2 bardak kuru bakla
¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az)
2 soğan
1 çay kaşığı şeker
1 limon
1 avuç maydanoz yaprağı
8-10 zeytin, tuz
bakla ayıklanıp yıkanır. akşamdan ıslatılır. ince doğranmış soğan, zeytinyağında hafif kavrulur. süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir. kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. çukur bir tabağa alınır. üzerine zeytinyağı gezdirilir. limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir
it. bezelye , ama gene bu kelimede italyanın toscana bolgesine ozgu bir argo bizdeki gibi bezelye penis anlamında.
basit olan kolay değildir. hele baklagiller olduğunda. asla kolay değildir. ustanın ya da ev hanımının mahareti en yüksek seviyede olsa bile mal neyse tad oralarda bir yerde olur. ben en olağanüstü versiyonlarını yedim. şanslı biri olarak. ama malzeme tadı belirler. biraz yanılmak tan da zarar gelmez.
10 ankaralı akşamcı arasında yaptığım istatistik sonuçlarına göre ankaralıların duymadığı, bilmediği meze. kimi bir iki kere duymuş ama "o ne" diyor, kimi içindekini biliyor ama tadına bakmamış, kimi bir kere yemiş ama hatırlamıyor. kimi hiç mi hiç duymamış. nasıl olmuş o anlamadım.
belki bu memlekette bakla yetişmiyordur, kim bilir.
kim bilir, kim bilir, kim bilir, kim biliiiir. ufkumda batan gunes bu sabah dogacak mi, dıdıdıdıdıdıdıdım kim biiiiilir...
(63, 26.12.2008 05:58 ~ 06:53)
sade görüntüsü altında tam biir protein deposu olan ,bakla ile yapılagelen mezemsi...
mercimekli fava olanı da vardır..dün akşam ilk defa vedat milorla tadı damağımda programında gördüğüm,balıkla çok güzel gidebililen meze..şöyle ki,
mercimekli fava
1 büyük su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy soğan
1orta boy havuç
tuz,karabiber,zeytinyağı
yapılışı:
soğanlar doğranır,zeytinyağında kavrulur.sonra havuçlar ilave edilip,kavrulmaya devam edilir..yıkanan kırmızı mercimekler içine ilave edilip,2 bardak su ile malzemeler pişmeye bırakılır.en son pişen malzemeler,blendırdan geçirilip,güzelce servis edilir..afiyet olsun