|
|
- kuranda bulunan ilk suredir. kuran içerisindeki kalan 113 surenin özü niteliğini taşır. her namazda okunması farzdır. 7 ayettir. mekke'de indirilmiştir. bildiğimiz besmelenin ayet olarak geçtiği tek suredir.
- el-fatiha anonsunun ardından da okunur. bilinmiyorsa bile ağız oynatılır, mırıldanılır, ortama ayak uydurulur. sonunda da sesli ve içten bir şekilde "aaamin" denilir.
- euuzü billâahi mineşşeytaanir raciym
bismillâahi'r- rahmâani'r - rahıym
elhamdü lillâahi rabbil aalemiyn
errahmâanir rahıym
mâaliki yevmiddiyn
iyyâake na'büdü ve iyyâake nesteıyn
ihdine's-sıraatal müstekıym
sıraatalleziyne en amte aleyhim
gayril meğduubi aleyhim veled daaaalliyn
meali:
„rahmân ve rahîm olan allâh'ın adıyla...
hamd, âlemlerin rabbı, rahmân, rahîm ve dîn gününün sâhibi olan allâh'a mahsustur. yalnız sana ibâdet eder, yalnız senden yardım dileriz. bizi doğru yola, kendilerine nîmet verdiklerinin yoluna ilet, gadaba uğrayanlarınkine, sapıklarınkine değil.“
- kur'an-ı kerim'deki ilk sure ve en önemli surelerden biri.7 ayettir.
- bu surenin önemi bir hadiste şöyle açıklanmıştır:
"fatiha'yı okuyan kul, 'alemlerin rabbi olan allah'a hamdolsun' dediğinde allah, 'kulum bana hamdetti' der.
kul, 'rahman ve rahimdir' deyince 'kulum beni övdü' der.
kul, 'hesap ve ceza gününün malikidir' deyince, 'kulum beni yüceltti' der.
kul, 'yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz' deyince, 'bu benimle kulum arasındadır, artık kulum ne isterse olacaktır' der.
kul, 'bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıtanlarınkine değil' deyince allah, 'işte bu yalnızca kulum içindir, isteği yerine gelecektir' der."
- bâbdır.
günde kırk defa (en az) "ey rabbim, beni doğru yola hidayet eyle..." demesi, boşuna olmasa gerektir. kulluğun bir hâl değil de, bir mücadele hatta savaş olduğunu bilenler için, en hararetli zamanlarda bir sığınaktır.
kainatta varolmuş, varolan ve varolacak her şeyin içinde yazdığı bir kitabın, hepsini birden içine sığdırabilmiş, yedi ayetlik bir mucizedir. mâruf (bilinen) olduğu hâlde, "seni idrak edemeyeceğini bilmek, en büyük idraktir." sözüyle ve dahi "seni hakkıyla bilemedik ey mâruf" lafzıyla anılan rabbin, dilimize koyduğu bir noktadır.
o nokta ki, açıldıkça ve genişledikçe, kalbi doldurdukça ve akla ulaştıkça, hücrelerin her birine gıda olup ve artık içeride o'ndan başka hiçbir şey kalmayınca... işte tam o zaman insan tek bir noktaya dönüşünce... o nokta, "hoşça bak zâtına kim zübdeyi alemsin sen" sırrınca, insan'dır.
o ki, onsuz namaz olmaz. namaz ki, kulun en büyük kulluğu ve dahi insanın yaratılışndan bu yana olan yolculuğunun en zirve noktasıdır... o'nsuz namaz olmaz.
ve o, açılıştır. akabinde gelen fetih'i önceleyen, müjdeleyen, ve kulun mana iklimini fethine kapı aralayan, ve bütün bir kainatın sırrını içinde taşıyan, ince bir çizgidir. elif'tir. lâm'dır. hamd'dir...
- kur'an-ı kerim'i açan sure. fatiha adı fethetmekten gelir. fethetmek de kelime manasıyla açan demek olduğundan kur'an'ın ilk suresi olması nedeniyle bu surenin isimlerinden birisi de fatiha'dır.
- resmi mushafın ilk suresidir. iniş sırasına göre ilk sure için (bkz: alak suresi)
|