21 yaşında olmakla aynı anlama gelen cümle...
anne babanın
* azarlarken kullandığı laf..
"adam senin yaşındayken istanbulu fethetmiş,ya sen ?varsa yoksa dırdır bırbır.."
(dibap, 04.05.2004 20:58)
fatihin istanbulu feth ettiği yaşta olup daha bir kızı feth edememek gibi bir durumda olan yüzlerce itülünün ızdırabı olan cümle...
lisedeki
* tarih hocamız atilla bey'in internettn yayınladığımız ses kayıtlarında bir öğrencisine söylediği söz.
"olum fatih senden iki yaş büyük istanbul'u feth etti, sen hala öss'ya hazırlanıyorsun, kendine baksana biraz"
fatih'in istanbul'u tek başına fethetmediği gerçeği göz önüne alındığında; sadrazamının, vezirlerinin, lalasının, komutanlarının yaşlarını, biryerlere geldiğinizi görmeyen/görmezden gelen ve salt öğütle kafa şişiren bazı büyüklerin yaşlarıyla karşılaştırmak olasıdır.
bilge ışık
* sordu: 14? ne anlama geliyor? sınıftan çıt yok... 14 mart desem, bugün... yine çıt yok, kimse anlamıyor.... hoca kızar: bugün 14 mart
*, fatih'in tahta çıktığı tarih.... tüh be... sizden daha gençmiş, siz bunu bile bilmiyorsunuz,nasıl mimar olacaksınız!
"adam
ortaçağda
istanbul'u almış sen
atom çağında ev alamıyosun" tadında kurulduğunda insanı acıtabilirken, çok büyük bir
hanedandan olmadığın; senin yanında sürekli senin için düşünen
sadrazamların,
vezirlerin bulunmadığını; sarayda yaşamadığını kısaca
fsm'de bulunan olumlu gelişmelerin sende olmadığını düşündüğünde ne kadar dramatik bi şekilde sunulduğu farkedilen dramatize edilmiş cümle.
(bınar, 21.05.2005 11:28)
- oğlum kendine biraz çekidüzen ver. şu haline bak. fatih in istanbulu fethettiği yaştasın.
+ baba ona bakarsan fatih ürek'in ilk sahneye çıktığı yaştayım aynı zamanda.
- terbiyesiz.
+ euheuhe...
sürekli kendini birilerinden aşağı görme, kul olma eğilimindeki insanın edeceği laftır. netekim fatih'i atası olarak, gurur duyacağı, örnek alınacak insan olarak görmek yerine "ben bi bok değilmişim" diye düşündürtmek için kullanır. tanrısını güven kaynağı, dayanak olarak değil de hayatının patronu olarak görür. biz onlara hayatta başarılar der, yolumuza devam ederiz..
ha bi de bu var,
(bkz:
hazreti muhammed)
(bınar, 21.05.2005 12:09 ~ 28.04.2006 16:16)
"benim de elimin altında koskoca osmanlı ordusu olsa ben de alırdım" diye cevap verilmesi gereken ironi...
büyükler tarafından sürekli baskı altında tutulmak."senin yaşında ülke yıkıyordu fatih utan be !" şeklinde ikaz ve serzenişlere maruz kalmak.
bi aynaya bi kitaba bakıp kendini kötü hissetmekle sonuçlanır.
'yaşın ilerliyo hala bir gelişme yok,harika çocuk olamadın bari düzgün adam ol' demektir bazı ebeveynlerin dilinde. ayrıca dikkatimi çeken başka bir konu da , kimse mesela 'einstein'ın görelilik teorisi'ni bulduğu yaştasın' falan demez. fetihçi bir ırkız vesselam, fetih her şeyden önemli.
"21 yaşında olmakla" eşdeğer bulunan şeymiş sözlük semalarında.
okulu bitirip işe başlamadıkça ailede; fazladan para harcayan ve beleşe yaşayan biri olarak görülmeye başlamanın miladı olan yaş.
şairin erkekleri fatih'e özendirmeye çalışırken kadınları -toplum içindeki yerleri erkeklerle eşit olması gerekirken- fatih'in anneliğine özendirdiği düşünülürse çok da önemli bir şey değildir. önemli olan toplum herkesin kendi tuğlasını koyarak inşa ettiği bir binayken kendi tuğlasını sağlam koymaktır.
fatih in istanbulu fethettiği yaşta olupta yanında birisi olmadan gece sokağa adımını atamayan gençler var. gençlik nereye gidiyor.
fatih sultan mehmet gibi padişah taşşağından çıktığında ve padişah olduğunda anlamı olan yaşta olmak.
o yaşta yani en verimli çağımda benim de arkamda koca harem olsa sadece istanbulu değil tüm dünyayı fethederdim, diyebileceğim yaştır.
(bkz:
her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır)