farklı olmaya çalışmak   

adana çık aradan

1. sözleriyle, tavırlarıyla, tepkileriyle yada duruşuyla fark yaratma çabaları içinde olan, bu hal ve hareketlerinin ne denli göze batıyor olduğunun farkında olmayan kişilerin içinde bulunduğu durumdur.

işin bencesi;
    farklılık dediğimiz şey kişilerarasında varlığı gerçekten yadsınamayacak bir durumdur. özelde herkes kendine göre farklıdır yani. ben kendimce kimi özelliklerime dayandırırım bu durumu bir başkası kendince kimi özelliklerine göre yine. ama burda kastedilen daha başka birşeydir. aşağı yukarı bilirsiniz işte. içinde bulunduğu toplumca, yani birden çok kişi tarafından sıradan bir insan olmadığı kabul edilen kişi farklıdır aslında. olaylara bakışı, duruşu, tavrı ve en çokta tepkileriyle belli eder bunu. hepimizin yakınlarında olabilir bu gibi insanlar.

farklı olmaya çalışmak ise çevresinde gözlemlediği sıradışı insanlara özgü kimi hareketlerin kendisinde eğreti durduğunu farketmeyen kişilerin içinde bulunduğu durumdur. dışarıdan çok rahat anlaşılabilir bu durum.
    hatta bunların dışında başka tavırlarında malüm kişide ne denli yabancı durduğu gözünüze çarpar.

hepimizinde bildiğinizi sandığım üzere ''ben'' kelimesini çok sayıda görebilirsiniz bu gibi insanlara ait cümlelerde.. yok ben şöyle yok ben böyle dedikçe kendini, kendisiyle ilgili şeyleri abarttıkçada tercihlerini sivriltir ve keskinleştirir.
    kimsede bir yan etkisi olmayan bir ilaç gitmiş onu etkilemiştir mesela, bunu övünülebilir bir yanıymış gibi anlatır sık sık. ben farklıyım demek için. evet belki de gerçekten etkilemiştir, olabilir.bunu sıradışı bir durum haline getiren onun sıradışılık takıntısıdır işte. bu göze batar. kimsenin başına gelmeyen olaylar onun başına gelir ya da. her gören çok şaşırır bu duruma güya.

çevresinde yüzbinlerce insan vardır kendisi gibi fakat o bambaşkadır. bunu gerçekten gösteremediği her durumda, sözlü ifade yoluna gider.. kendinden bahseder en basiti. iki cümlede gözünde zerre değeri olmadığını ifade ettiği insanların sosyal anlamda kendisinden iyi durumda oluşlarını ''şans'' la açıklar.

sözde sarsılmaz kişiliğine atıfta bulunur her sözünde. en çokta ona saygı duyar. 'beni herkes böyle bilir'', ''ben buyum ne yapayım'' gibi şeyler duyarsınız sürekli.bir örnekle;
    yanılmıyorsam insanlarımız mankenleri karakter olarak çokta derin kişiler olarak bilmezler. bence mankenlerde bunun farkındadır. bu yüzden fiziği ile değilde zekasıyla ön planda olma kaygılarını iki de bir vurgulama ihtiyacı duyarlar.

''tepkileriyle gerçekten farklı olan insanlar'' dedik ya, işte bu ''farklılaşma çabası''ndan çıkan en gülünç olaylar bu tepki verme takıntılarının sonucudurlar.
    soğukkanlılık farklılık yaratır, dikkat çeker, gerçekten kritik bir durumda soğukkanlılığını korumak çok zor birşey olsa gerektir, telaşlı biri olmamama rağmen şahsen ben kontrol edemem kendimi, bildim bileli. soğukkanlı olma, soğukkanlı davranma, soğukkanlı görünme çabası kritik durumlarda bu insanları açmaza sürükler. kararsızlık başgösterir. kendisi gibi mi yoksa olmaya çalıştığı kişi gibi mi olması gerektiğine karar veremez bir türlü.

feleğin çemberinden geçmiş, vakur, basiretli duruşu en ufak bir ağız dalaşında yerini mahalle karısı ağzıyla tükürükler saçarak saçmalayan öz benliğine bırakır yerini. bu yüzden bana kalırsa insanları en çok böyle zor anlarda tanırız. ''farklı kişilere özgü'' özellikler kişide mevcutsa gerçekten, o anda ortaya çıkar işte. tüm bu farklılık yaratma, başkası gibi olma havaları yerle yeksan olur. 8-10 dakka öncesinin ağır abisi, olgun ablası çok fena sıçmıştır. son pişmanlığın fayda etmeyeceğini aradan 3-5 saat geçmeden anlayamaz, yarım saat önceki ağır havalara yeniden bürünmesi ise dakikalar bile sürmez.
    (adrian, 17.07.2008 16:34)
  2. farklı olmaya çalışmakla, farklı olmak arasında dünyalar kadar fark vardır.
    şimdi fark derken kime göre ? neye göre ? fark, sorularını sormamız gerekir.sana bana farklı gelen şey başkasına farklı gelmeyebilir, gayet sıradan birşey gibi gözüne görünebilir.fakat başlığın açılımına bakarsak gerçekten toplumumuz arasında farklı olarak nitelendiremiyeceğimiz, onlara farklı demek yerine denyo demek daha doğru olur gibi geliyor bana.farklı olan adam o farkı kendi yaşamında benemsemiş olması gerekmektedir.
    gidersin dudağını boyarsın, bir erkek olarak gözüne kalem çekersin vs. sonra "aaa bu olmadı lan bok gibi oldu ama farklı bişey kalsın, dikkat çekerim" dersin eh işte bu o denyo sıfatına laik olan açılımlardan sadece birtanesidir.
    şayet şöyleside vardır, gidersin gözünü kaşını boyarsın ve "aaa işte bak ben buyum!" dersin o halde başkalarına söyleyecek söz düşmez.
    sonuç olarak insanın kafasındakilerde bitiyor farklılık.kafanda farklı olmaya çabalamak yerine sıradan bir insanmış gibi fakat insanların gözüne farklı olan birisi gibi görünüyorsan birşey başarabilmişsin, bazı yerleri aşabilmişsindir diye düşünüyorum.fakat insanların aklını okuyamayacağımız için, aramızdada kimsenin birbiriyle telepati kurabilme yeteneği olmadığına göre bunu anlayabileceğimizi sanmıyorum -sadece dıştan bakınca geçerli bu söylediğim.muhabbet edersin, konuşursun o vakit kafasındakileri öğrenirsin o ayrı.-

örnek olarak vermek gerekirse, bi belgeselde seğretmiştim, amerikada bi aile kızılderili hayatını benimsemişler, dağlarda falan yaşıyorlardı, onlar gibi giyiniyorlar vs. işte bu o yaşam biçimini benimsemektir.fakat bir yaşam biçimini benimserkende o yaşam biçimininin tanımını doğru bilmek lazım."benim yaşam stilim gotiklik üzerine" diyen birisi, "ailesiyle sorunlar yaşar, gider ot çeker, metal müzik dışında müzik dinlemez, diğer müziklerden nefret eder hatta daha ilerisi satanistliğe kadar bile gidebilir hatta bu uzarda uzar maksat sadece sorun yaratmaktadır." evet bu ise klasikleşmiş bişey fakat gotikliğin tanımımıdır bu? bence değildir.alakası bile yoktur.o yüzden benimsediğimiz biçimlerin tanımını doğru bilmek gerekir.

başka toplumlar arasında farklı denilebilir mi farklı olmaya çalışan adamlara? bilemiycem doğrusu fakat sanmıyorum.bizim toplumumuzu ele alarak konuşmak gerekirse, gerçekten farklı olan adamla, farklı olmaya çabalayan adam arasında uçurumlar vardır.

bazı farklılıklar ise çocukluktan gelir, aile kültüründen, yaşayış biçiminden.üstte verdiğim kızılderili misali.
    (slistrin silvarius, 17.07.2008 17:09)
  3. (bkz: sürüden ayrılanı kurt kapar)
    (uykulu, 17.07.2008 17:19)
  4. günümüzde rock, hiphop, punk gibi kültürlere gerçekten gönül verenlerin adını lekeleyen bir eylem halini almıştır.

zira farklı olayım, farkım olsun, farklı görüneyim kaygısına düşen genç aslında bilmeden sıradanlığa itmektedir kendini ve çevresini. tek yol olarak o kültürün giyim kuşamını, konuşmasını benimsemeyi görmüştür.
    (sözlük bana nick bul lan allahsız, 17.07.2008 17:23)
  5. ortamına göre farklılık gösteren insan tipidir.hep yüksek olmak ister , ilgiyi sever ve ilgi çekici her ne varsa dener .bunu hoş ,güzel ve farklı görür.dinlediği müzikle olsun , yaşam tarzıyla olsun, çevresi ve aile görgüsüyle olsun aldığı eğitimi , kültürü bi anda yadırgayabilme özelliğine sahip olan insanlardır.

işin aslı , farklı insan vardır ama sonradan farklı bi insan olmak ,olmaya çalışmak , bunlar için herhangi bir çabaya girmek bu çaba sonucunda ise bu tür bi şeyin gerçeğe bağlı olarak istenilen ve düşünülen insan tipine ulaşmak gibi bi şey yoktur. bu açıdan bakarsak zaten her insan kendine göre farklıdır ve kendini bilene kadar çocukluk evrelerini geçirene kadar ailesinden aldğı çevreden aldığı görgü ve ahlakı kendi kişiliği ve yaşam tarzıyla birleştirir ve zaten kendine aykırı bi özelliği kendinde barındıramaz. işte bu andan sonra kendinde bulunmayan özellikleri başka şeylerde aramaya başlar.

ya piskolojikmen sorunludur yada cahil ve görgüsüz bir insandır...
    (bigudy, 17.07.2008 17:32)
  6. herkesle aynı olmaktır.
    (koyumavi, 17.07.2008 17:33)
  7. neredeyse herkes, "aynı şekilde" farklı olmaya çalıştığından pek ironik bir duruma sebebiyet veriyor.
    (closer, 17.07.2008 17:34)
  8. farklı olmayı marifet sanmak sonucu gelişen bir davranış biçimidir.
    (adrian, 18.07.2008 00:01)
  9. koyunluktan sıkıldım diyenlerin sığındığı koydur. liman değildir.
    (ahmet karaca, 18.07.2008 00:15)
  10. 6 yıl önce falan bir müzik kanalında gördüğüm arkadaşlık programında insanların bilmem kaç saniyelik videoları vardı. bu videolarda kendini tanıtan ve aradığı insanı sayan genç kızımız: "ya ne biliyim böyle tanışmak istediğim insan farklı olmalı deli olmalı yani biraz. ne biliyim böyle mesela çıkıp sokakta gezerken durup dururken çığlık atabilmeli ya da bağırabilmeli ne biliyim böyle delilikler yapabilmeli,... " ya da sokağın ortasına durup dururken sıçabilmeli demiştir.bu tarz jackass şaklabanlıklarını farklı olmak sanan guruhun çabasıdır farklı olmak çabası.

bu şekilde farklı olunmaz evladım farklı olmaya çalışan sıradanlardan olursunuz. farklı olacaksanız aklınızı mantığınızı kullanın zaten o zaman sürüden ayrılırsınız. sürü mantığıyla değil omuriliği ile hareket ediyordur zaten. omuriliğin sağ tarafı yerine sol tarafını kullanmak sizi farklı kılmaz ondan boşverin bu işleri dediğim guruhtur bu guruh da.
    (merhemsiz kel, 18.07.2008 00:31)
  11. sadece çalışmakla yetinilir, özünde yoksa zaten zorlamamak gerekli.
    (karışık, 18.07.2008 00:43)
  12. aslında herkesle aynı olmak ama farklı davranmaya çalışmaktır. kendini sevmemek, başka biri olmaya çalışmaktır. var olan kendini de yitirmektir. çalışmakla olmaz. doğuştan gelen farklılıklarımız vardır. zamanla siz zorlamadan insanlar farklı olduğunuzu söylerler ya da söylemezler. ama farklı olmaya çalışmak sırıtır. samimiyetsiz durur. anlaşılır yani taklit bir çanta ya da ayakkabı gibi.
    mesela herkesin orhan babadan onun şarkılarından bahsettiği bir ortamda bir arkadaşımız ben bilmiyorum onun şarkılarını demişti. haydi ya! nasıl bilmezsin. minübüse de mi binmedin sen hiç hayatında? hiç mi bir yerlerde rastlayıp dinlemedin bir şarkısını da olsa dediğimde, ne biliyim adını falan biliyorum da şarkılarını bilmiyorum demişti. hadi olabilir bilmeyebilir. peki sen ne dinlersin diye sorduğumda "caz, blues"falan dinlerim demişti. ama acı olan şu ki, kimi seviyorsun cazcılardan diye sorulunca cevap verememişti. sadece bu aralar "norah jones" dinliyorum diyebilmişti. zorlasan, sevdiğin bir şarkısını söyle desen söyleyemezdi, eminim. ben ondan daha çok utandım düştüğü duruma. sen nerede yaşıyorsun, nereden geliyorsun, bu söylediklerinin ne kadar içindesin, ne kadarına inanıyorsun dediklerinin? diye bir sürü soru sıralamak geliyor insanın aklına ama o farklı olmaya çalışmakla geçiriyor hayatını. sırıta sırıta. taklit bir çanta gibi, taklit bir ayakkabı gibi.
    (roselife, 18.07.2008 01:11)
  13. farklı olmakla kıyaslanamayacak kadar ezik bir durumdur.
    (bkz: her insan farklıdır)
    (ses deneme, 18.07.2008 01:52)
  14. eğer bu arkadaş gerçekten de faklı birşey yapmamışsa diğer koyuncuklar da onunla aynı şeyi yapar ve faklı olamaz.... nitekim bu gün modada gördüğümüz şeyde tam da bu!

(bkz: sürü psikolojisi)
    (illumination altar, 18.07.2008 02:17 ~ 02:17)
  15. bireysel özellikler toplum içinde insanların statüsü belirleyen temel kriterlerdendir.bu özellkilerin temelini herzaman için özgün olmak oluşturur bireysel farklılıkları belirler, karakteristik özelliklerini ortaya koyar.işte bu farklı olmak o kadar yavşaklastırldı ki artıık yapılan hertürlü dengesizlik ve patavatsızlık marjinallik adı altında saklanarak fark yaratan davranıslar olarak gösterildi.
    oysaki farklı olmak belkide herkes değişmeye calısırken duruşundan taviz vermemektir.
    (eerhannn, 18.07.2008 02:33 ~ 21.07.2008 02:15)
  16. farklı olmak, farklı olmaya meğilli olmak, ve hatta farklı olmaya çalışmak hatta ve hatta bunu dışarıya belli etmekte pek bir sorun yok , ancak farklı olmayı yalnızca farklı görünmek olarak algılayan ve bunu bu şekilde hayata geçirenler var ki bundan hemen vazgeçsinler. derhal. derhal dedim!!
    (sarman, 18.07.2008 10:07)
  17. şu an adını hatırlayamadığım bir kitapta okumuştum (kumral ada mavi tuna olabilir diyeceğim ama sallıyor da olabilirim):
    "sıradan bir insanım ve her sıradan insan gibi sıradışıyım."
    (fular, 18.07.2008 11:04)
  18. - ben farklıyım!
    + ben de!!
    -- ben de!!
    ++ben de!!
    -+ ben de!!
    (anka, 18.07.2008 11:17)
  19. insan kendi olmaya çalışamayacağından; bu eylem içinde birçok ironiyi barındırarak aslında insanın etrafta gördüğü insanların kendisine değişik gelen özelliklerini kendine katarak farklı olması fakat kendi olamaması durumudur.

her insanın birbirinden farklı olduğu düşünüldüğünde ; insana etrafındaki insanıların bazı özelliklerinin farklı gelmesi doğaldır. işte bu durumda farklı olmaya çalışmak kafasının hemen üstünde yanan ampülde yer ederse yapacağı ilk şey başkalarının bu farklı özelliklerini kendisine uyarlamak olur. dikkatinizi çektiyse uyarlamak diyorum. yani tamamen alıp kendi yaşamına geçiremez diye düşünüyorum. fakat kendine uyarlamış olsa da kendisine ait olmayan bir gömlek ile sokaklarda geziyor gibi olacaktır insan. gömlek her ne kadar ona çok yakışsa(etrafındakilere göre) da bilinçaltında gömleğin ona ait olmadığını bilip; huzursuzluk duyacaktır.

halbuki kendi gömleğini giyip sokaklara çıksa; yada hiç gömlek giymeden gezse eğer içinden gelen buysa; bu gömlek(yada gömleksizlik) sadece ona ait olduğundan etrafındakiler tarafından başkasının gömleği kadar ona yakıştırılamayacak olsa da kişi sadece kendisi olmuştur. ve gerçekten farklıdır.

hala farklı olmaya çalışan var ise ona audioslaveden be yourself şarkısını armağan ediyorum.

mutluluklar.
    (ernesto guevara de la serna, 18.07.2008 11:40 ~ 11:41)
  20. "varlığını korumak, spinoza’ya göre yetenekli olduğu şey hâline gelebilmektir. o; “eğer bir at insana dönüştürülürse bir böceğe dönüştürüldüğü zamanki ölçüde yok edilmiş olacaktır” diyor. burada hemen şunu eklememiz gerekiyor; spinoza’ya göre bir insan da eğer bir meleğe dönüştürülürse, bir ata dönüştürüldüğü zamanki ölçüde yok edilmiş olur. erdem, her canlının özgül güçlerinin ortaya konmasıdır. insan için erdem, içinde en çok insanlaştığı durumdur. "
    man for himself -kendini savunan insan-, erich fromm, say yayınları, 1996
    (anka, 18.07.2008 11:45)
  21. herkes kendinin farklı olduğunu düşünür bazı insanlar ise farklı olduklarını herkese göstermek isterler eğer farklı olduğunu düşündüğü konuda haklıysa bu gayet güzel birşey fikirleriyle , düşünceleriyle ve yetenekleriyle farklı olmak ne güzel ama dış görünüşüyle veya kendinde olmayan özellikleri varmış gibi göstererek farklı olmaya çalışmak işte o zaman
    ceza dan geliyor;
    farklılaşma çabası içine girdi herkes,ghettolarda bile mohikan var oğlum, her bir kafada farklı ses
    (ikibuçukluk, 18.07.2008 11:54 ~ 15:49)