|
|
- aslında dünyadaki farklılığın ve yaşanabilirliğin "farklı düşüncelere sahip insanlar"ın varlığı sayesinde olduğunu kavrayabilmektir.
ama kanımca bu 30 lu yaşlarda edinilebilen bir alışkanlıktır. belki de biraz "olgunlaşma" ile alakalıdır.
17-18 yaşında insan etrafında kendi gibi düşünmeyen tek insan görmek istemez,yaşı biraz daha ilerlediğinde ise,farklı düşüncelerle karşılaşmak ona yeni denizlere yelken açmak gibi gelir.
kimileri "dinazorluk" dese de buna,güler geçerim. 18 yaşında ben de öyle yapıyordum çünkü..
- bigün savunulup ertesi gün unutulan şeydir. çünkü insanların her zaman söyleyecekleri 'daha iyi' şeyler vardır. kimse karşıdakinin görüşünün de kendininki kadar değerli olabileceğine inanmak istemez.ben inanırım ama benim dediklerim en doğru olanlar, bunu kabul edin.. (!)
(bkz: düşünüyorum o halde doğrudur)
- insanoğlunun doğasını kavramak, anlamak, özümsemek ve her insanın farklı olduğu gerçeğini benimsemektir.
kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamaktır bir yerde. çünkü düşüncenizin saygı görmediği bir ortamda bulunmak istemezsiniz değil mi?
- (bkz: saygı göstermek zorunda olmak)
- saygı kelimesinin geniş anlamı nedeniyle anlamı çok açık olmayan eylem. düşünceye saygı, karşı tarafın ne düşündüğüne karışmamaksa o daha çok kişinin özgürlüğüne saygı olur. yok eğer düşüncenin kendisiyle ilgiliyse bu saygı, pek bir gereksiz olandır. düşünceyi alıp aklımızda tartıp kendisini kabul edip etmeyeceğimiz bize kalmıştır. özetle düşünceye saygı gereksiz, kişiye saygı gereklidir.
- anlaşma olmayabilir ama herkes başkasının anlatabilmesine fırsat tanımalıdır.ama saygı göstermek saygı duymak anlamına gelmez.
(saki, 06.08.2008 17:37 ~ 17:40)
|