fantasia   

adana çık aradan

1. walt disney'i hala walt disnep sandığım, vhs video yıllarında ezbere bilsem de kardeşimle izleyip durduğum çizgi film. 1940 yapımıymış yeni öğrendiğime göre. senfonileri, süitleri filan yer yer kırparak hikayeler anlatıyorlar filmde. stravinsky*nin bahar ayini, dinozorların yokolmasına kadar dünyada yaşamın evrilmesi oluyor, pastoral senfonide yunan mitolojisinden bir gün izliyoruz, fındıkkıran'da balıklar iri kirpikler arkasından buğulu bakışlar atıyorlar, çiçekler dans ediyor, çorak dağda bir gece’de dağın tepesinde karanlığa mahkum bir yaratık gece dağın eteğindeki köyün mezarındaki ölülere işkence ediyor.
    parçaların aralarında geçen ufak detaylar da süperdir: orkestra şefi stokowski’nin daveti üzerine sahneye çıkan utangaç bam telinin çeşitli aletlerin taklidini yapması, miki maus*un cırtlak sesiyle bağırarak stokowski’nin smokininin eteğini çekiştirmesi gibi.

sinemasal değerini bilemiyorum çünkü nesnel bakamıyorum filme. ne zaman bahar ayini’nin ilgili kısmını dinlesem t-rex’in hantal bir otoburu boynundan ısırıp yerden yere vurması geliyor aklıma ya da fındıkkıran’da halk dansları icra eden çiçekler. sonuç itibariyle her eve lazım bir çizgi filmdir kanımca.
    sonradan fantasia 2000 diye yenilenerek gösterildi sanırım ama izlemedim. evdeki video mefta oluncaya kadar da eskisini izledim hatta.

(bkz: bu da böyle bir anımdı)
    (artemisia, 14.05.2006 15:31 ~ 03.06.2006 12:20)
  2. walt disney'in mickey mouse'a sihirbaz kıyafeti giydirerek var ettiği sihirli dünyasının adı. (bkz: nerde o eski çizgi filmler)
    (pattiz, 19.01.2007 23:32)
  3. orta okulda, müzik öğretmenimin sınıfta bize izletmesiyle ,klasik müzikle tanışmama neden olan unutulmaz eser.
    teşekkürler hocam...
    (betatron, 20.01.2007 00:31)
  4. cornetto'nun başka bi firma tarafından üretilmiş ismi.(bkz: dondurma)
    (rhododendronluteum, 20.01.2007 01:08 ~ 01:08)