belki ilginizi çeker
  1. · çin hükümetinin uygur türklerine yaptıkları
  2. · üç erkeğin bir hatunu götürmesi
  3. · çocukken yapılan saflıklar
  4. · yeşim salkım
  5. · malvarlığı
  6. · iğrenç espriler
  7. · dile pelesenk olan ve uyuz eden reklam cıngılları
  8. · fakir ama gururlu genç
  9. · fakir insanların sevimsiz olması
  10. · anneanne ve elektronik ilişkisi
gündem
  1. · okan bayülgen
  2. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  3. · her yerinden öpüyorum rüştü
  4. · 8taş deyip f3n3rbahç3 lafına bozulan ezik fenerli
  5. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  6. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  7. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  8. · adet yerine regl kelimesi kullanmak
  9. · değeri anlaşılamayan itü sözlük yazarları

fakir  

1. en kaba tabirle parası olmayan, gönlü zengin olan kimse..
    (zeus, 06.04.2004 03:52)
  2. fakir hausgeraete, biricik alman ev eşyası üreticisi. muhtemelen isminden dolayo türkiyede tutunamadı.
    (bkz: http://www.fakir.de)
    (invisibleruh, 06.04.2004 05:48 ~ 02.08.2005 21:29)
  3. replikasın debut albümü köledoyurandaki replikas şaheseri. sözlerin anlamsızlığının önemi yoktur önemli olan müzikle uyumudur ve o müzik ruhunuzu ele geçirir, sizi delirten bir psychedelic eser ortaya çıkar.
    (zaht, 15.09.2005 15:17)
  4. (bkz: replikas)

kaç gecedir yemyeşil her yer
    sensizliğe alışamadım ki
    başım ağrır kalbim durur
    sensizliğe alışamadım ki
    gözlerimden akan yaşı
    etrafımda dönen kurşun
    ah bir görsen ah bir bilsen
    gözlerimden akan yaşı
    aah kimse yok, kimseler yok
    bedenimin içinde
    sonu gelmez ah sonu gelmez
    gecelerin sonu gelmez
    kaç gecedir bembeyaz her yer
    geceleri öter kuşlar
    neden bilmem aynaya baktım
    aynadaki bana baktım
    aynadaki bana baktım
    kaç gecedir yemyeşil her yer
    aah kimse yok, kimseler yok
    bedenimin içinde
    (punkmanifestosu, 27.10.2005 05:37)
  5. çoğulu fukara oluyo yanılmıyorsam.
    (dark templar, 27.10.2005 06:43)
  6. yüzyılımız insanının maneviyatı.
    (perdue, 27.10.2005 17:58)
  7. köledoyuran albümünün en dikkat çekici şarkılarındandır, dinlenesidir.
    (caydanlik, 30.01.2007 20:28)
  8. anne:a
    çocuk:ç

ç: bir düş gördüm anne...
    a: fakirler düş görmez evladım.. hayal kurarlar...
    ç: ulan yeter bıktım be.. hüzüne boğdunuz lan beni !
    a: fakirler boğulmaz karada ölürler...
    ç: bok.
    a: bok babandır...baban nedir? fakir... hoop geldimi yine konu fakirliğe.
    ç: hay allah belanı versin...

(bkz: yiğit özgür)
    (therealman, 07.02.2007 00:51)
  9. niyeyse her zaman solcu kardeşlerimizin "emekçi" olduğu fakat devler tarafından fakir hale getirildiğini sandığı kişi. kimsein aklına adamın tembel olduğu için ya da devlet yardım etsin demek daha kolay olduğu için fakir olabileceği gelmez, hatta dünyada iki sınıf vardır emekçiler ve zenginler, zenginler asla emekçi değildir. çünkü emekçiler nasılsa sürekli emek harcayıp fakir kalmışlardır.

yemezler. herkes kalbinin ekmeğini yer demek istemiyorum ama durum bu, insan kaderini yaratır
    (hepimiz nokta vuruşluyuz hepimiz lazeriz, 23.06.2007 03:28 ~ 03:28)
  10. alçakgönüllük göstererek "ben" anlamına gelir, getirilir. örneğin; "şu fakir sizin karşınızda acizdir." gibi. eskiden böyle hatun kaldırılırmış, hoş hâlâ bu yöntemi kullananlar var ya neyse.
    (fb, 27.08.2007 11:20)
  11. dünyanın en iyi şarkısı.
    (zaht, 05.02.2008 19:31)
  12. bir elektrik süpürgesine yakıştıramadığım marka.
    (karakutu, 05.02.2008 19:33)
  13. fakir, bu dünyanın peşinde koşmaktan yüz çevirerek, hakikati, yani kendı varoluşunun sırrını soruşturmaya başlayandır. bir de hint fakiri vardır, desteksiz ipi havaya dikerler falan, inanmayın.
    (esrar ı leyal, 28.08.2008 19:34)
  14. fakir atlar ip üstüne sonra düşer s.k üstüne diye birde atasözü vardır,bu sözcükle ilgili.
    (tavernaci, 02.09.2008 20:49)
  15. evi şımartan bir şey. aynı zamanda alman malıdır.
    (merveilleux, 13.01.2009 12:11)
  16. (ahmak ı hayal, 13.01.2009 12:17)
  17. "abartın" ve "şımartın" diyerek kapitalizmi iyice içselleştirmemize, doğal olarak da egoistleşmemize katkı sağlayan alman.
    (neazadem, 13.01.2009 12:20 ~ 12:24)
  18. benim lan bu, hele bu aralar feci halde benim.

hemen bi ağlak giri gireyim, nasıl olsa masai saati de geçti. geçen gün teknik resim ödevim var ve ödev için gerekli 0,3 mm kalem ucuna sahip değilim. cebimde kalan son parayı ve ev arkadaşımdan istediğim parayı birleştirip evden çıktım. bi yandan da dua ediyordum "uç 85 kuruştan daha pahalı olmasın" diye. gittim ilk kırtesiyeye, sordum, "yok" dedi patron, öğrendim başka kırtasiye var mı diye, taa aşşağıda varmış, yürüdüm, daha çok yürüdüm, ulaştım diğer kırtasiyeye ve maalesef orda da bulamadım. dedim "başka bi yerde bulabilir miyim uç", "şu karşıdaki japon pazarına bi bak" dedi adam. gittim, sadece 0,5 ve 0,7 uç varmış, mikro marka. adam pek gitmediğini söyledi 0,3 ucun.

sözlükte duyuru mu versem diye düşündüm, yakında oturan kimse var mıdır acep? o sıra aklıma geldi, herzevekil, aradım kendisini, dedim var mı hacı ucun, önce yok dedi, sonra dayanamadı içler yakan sesime, olduğunu söyledi, görmemişim dedi, hayırlısı dedim. evine doğru yürüdüm, az önce yürüdüğüm onca yolu baştan sona. gittim oturdum, gazoz ikram etti bana, sağolsun, asiti biraz kaçmış da olsa öyle güzeldi ki...

biraz oturup elimi kestikten sonra kalktım eve doğru yol aldım. aç olduğumu hatırladım yeniden ve evde bir şey olmadığını. canım da makarna çekmişti ve cebimde 85 kuruş vardı, dua ettim, o fiyata makarna bulabileyim diye, eve yakın bi marketin önüne yazmışlardı kocaman "selva makarna 85 kuruş" diye, girdim hemen içeri, tüm çeşitler 85 kuruştu gerçekten de, sevindim, çok sevindim. eli attım cebe, kimseye göstermeden saydım tüm paramı, bi yanlışlık vardı, tamı tamına 80 kuruşum vardı, iki gün önce yere düştüğünde "siktir et" diye içimden geçirdiğim bi 5 kuruşa öyle ihtiyacım vardı ki. o sırada arkadan bi müzik duyuldu, cengiz kurtoğlu'na benziyordu, ferdi tayfur da olabilir, emin değilim, çok üzgündüm, hatırlayamıyorum. başımı öne eğdim ve çıktım marketten, bu kadar hissetmemiştim parasızlığı daha önce, onca metreyi yere bakarak yürüdüm, belki bi 5 kuruş bulurdum, hatta belki 1 lira bulurdum ama iyi ki bulmamışım, ne yapardım o zaman bilemiyorum, dağıtırdım belki de, hayırlısı.

diğer bi kaç markete baktım, 1 liradan ucuza makarna satan yoktu ta ki o başımın tacı markete dek, girdim baktım reyona, fiyat falan yazdığı yok, sonra yerde, rafın altına itilmiş bi klasik sarı karton ilişti gözüme, ayağımla çektim kendime "bilmem ne makarna, 80 kuruş" yazıyordu, adını hatırlamıyorum, daha önce de duymamıştım zaten. önce bi hevesle aldım elime, sonra yeniden paramı saydım, evet tamı tamına 80 kuruşum vardı ancak ya o kağıt eskiyse diye düşündüm. neden yerdeydi? ya adam bu önceki günün promosyonu derse dedim. korkuyordum, üşüyordum, sevdiğimin bana veremediği rahatlığı da hissedemiyordum dolayısıyla, markette ki sarılamayışımı düşündüm, daha çok üşüdüm, düşüncelerden düşüncelere kanatlanırken olmayan param aklıma geliyordu. hemen ardındansa sevdiğim yeniden aklıma geliyor, burda olsaydı cebimde neden bu kadar az nakit para taşıdığımı öğrenip fırçalardı beni diyorum, iyi ki yok lan süper diyorum sonra. düşüncelerden düşüncelere kanatlanırken aklıma yeniden olmayan param geliyor.

o kasaya gitmeli ve şansını denemelisin yaşlı çocuk diyorum, en fazla vazgeçtim hocam almıyorum dersin diyorum. müşterisin ve haklısın işte dahası var mı .m.k. müşteri bile değildim aslında, müşteri olabilmek için bir şeyler satın almak gerekiyor. silkelendim, kendime geldim ve kasaya doğru yürüdüm. içimde korku, aşk, metanet, havadis falan her şey vardı ama cebimde param yokken neye yarardı. geçtim kasaya, adam kırmızı ışık saçan teknoloji harikası aleti ile okutmadı bile makarnamı, 80 kuruş dedi, hemen verdim eline bozuklukları. o öyle sandı, onları benim bozukluklarım sandı ama yanıldı, tüm param oydu benim. yüzünde bi gülümseme vardı nedenini anlayamadığım. fakir olduğumu anlamamış olmasına çok sevindim, hala ne saf insanlar var diye düşünerek eve doğru meyillendim.

ellerim ceplerimde heyecan dolu bi sevinç sardı dört bir yanımı, doyacak olmanın dayanılmaz rahatlamasını düşleyerek eve girdim. makarnayı gören ev arkadaşlarımın gözlerindeki ışığa baktım ve aydınlandım. onlar makarnayı yedi, bense mutluluğu ve teknik resim ödevini.
    (yaşlı çocuk, 02.07.2009 19:23 ~ 19:33)
  19. altyazılarda "loser"'ın anlamı olarak türkçeye çevrilebileceğine inandığım kelime.*
    (blondie, 07.07.2009 01:04)
  20. zenginlere her defasında birilerinden daha üstün olduklarını hatırlatacak milyarlarca referanstan biri.
    (bkz: zengin düşmanlığı)
    (flasher, 25.10.2009 15:49 ~ 15:49)
  21. fakir alın evinizi şımartın.

(bkz: reklamlar)
    (fantastik, 25.10.2009 16:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil