|
|
- faiz: ödememiz gereken faiz borçlarımız(dış borç işte zorlamayın çok çıkaramıyorum. habire faiz demeleri sanırım borcun ana kısmını ödemiş olmamızdan kaynaklanıyor. ya da biri beni aydınlatsın.)
dışı: "dış"ın tamlanan eki almış hali (hariç desek daha çok çağrıştıracak gibime geliyor.)
fazla: bildiğimiz fazla, artık (artık yılın artığı gibi)
şimdi bizim gelirlerimiz var di mi heh bunları nereye harcıyoruz? bi giderlerimiz var bi de borçlarımız. şimdi faiz dışı fazlada biz bu borçları saymıyoruz. noluyo tabi gelirlerimiz giderlerimizden fazla oluyo. işte bu artan kısma faiz dışı fazla deniyo.
örnek:
bütçemizin geliri 100 lira olsun. ödememiz gereken faiz 30 lira. giderlerimiz de 80 lira. hmm olmadı de mi denkleşmedi. zaten o yüzden imf faiz dışı fazla gibi bir kemer taktı boynumuza. bize dedi ki " senin nasıl olsa bize ödemen bi pay yok mu? heh o payı biz kararlaştıracağız." (tırnak içindekiler eko201 dersinde özgür kayalıca'dan alınmıştır.) örneğimize dönelim. o 30 lira var ya onu saymıyoruz. 100'den direk 80'i çıkar 20 işte bizim faiz dışı fazlamız.
bi de şöyle anlatmak istiyorum:
mesela babamız bize harçlık verir. normal tutumlu bir insan arttırır. tasarruf eder ancak kendini sıkmaz kendine belli bi sınır koymadan arttırır.(belli bir bir şey almak için hırsı olanları saymıyorum. hani tutumlu insanlar vardır ya eli sıkıdır falan hah işte onlar.) işte faiz dışı fazla da bir nevi tasarrufumuz ancak miktarı önceden belirlenmiş bir çeşit tasarruftur.
faiz dışı fazla oranının yükselmesi bizim kemerleri sıkmamız anlamına geliyor. yüksek oran kötü, kaka, öghh. faiz dışı fazlanın tutturulması iyi, cici, güzel.
hakkaten aydınlattım ama di mi?(viola, 29.07.2005 22:16 ~ 23:24)
- devlet bütçesinde, toplam harcamalardan faiz harcamalarını çıkardığımızda gelirin gideri karşılama durumudur.
kastedilen faiz dışı bütçe fazlasıdır.
toplam gelirler-(toplam harcamalar-faiz harcamaları)
oransal olarak ise; yukarıdaki formülün milli gelire oranlaması ile bulunur.
toplam gelirler-(toplam harcamalar- fazi harcamaları)/ milli gelir
- karışık gibi gözükse de aslında gayet basittir şöyle ki, bütçenin giderleri, gelirlerinden büyükse bütçe açığı var demektir. bütçenin giderleri ikiye ayrılabilir faiz giderleri ve faiz dışı giderler. eğer bütçe gelirleri faiz dışı giderlerden büyükse o zaman faiz dışı fazla var demektir.
|