face of melinda   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. opeth in müthiş sözleri olan şarkısı

by the turnstile beckons a damsel fair
    the face of melinda neath blackened hair
    no joy would flicker in her eyes
    brooding sadness came to a rise

words would falter to atone
    failure had passed the stepping stone
    she had sworn her vows to another
    this is when no-one will bother

and conceded pain in crumbling mirth
    a harlot of god upon the earth
    found where she sacrificed her ways
    that hollow love in her face

still i plotted to have her back
    the contentment that would fill the crack
    my soul released a fluttering sigh
    this day fell, the darkness nigh

i took her by the hand to say
    all faith forever has been washed away
    i returned for you in great dismay
    come with me, far away to stay

endlessly gazing in nocturnal prime
    she spoke of her vices and broke the rhyme
    but baffled herself with the final line
    my promise is made but my heart is thine
    (lethe, 27.03.2004 23:01)

2. vokal konusunda ne kadar üstün olunabilinir gösteren bir şarkı. öyle aman aman bir olayı olmasa da gözlerinizi kapatıp dinlediğinizde herşeyiniz olabilecek şey
    (alf, 28.03.2004 00:33)
  3. 4. dakikadan sonrasını dinlerken diğer bütün seslerin durdurulması ve tamamiyle şarkıya odaklanılması gerekir. yoksa günah olur müziğe saygısızlık olur
    (assassin, 02.04.2005 11:14)
  4. çok umut bağlamadan bir sürü parça içinde dinlemeye başladığım ve fakat bu vokal abinin sesini duyar duymaz "-ulan bu nasıl bir sestir. nasıl olur da bir insanı bu kadar etkileyebilir bu ses?" dememe neden olan parçadır bu. zaten vokal ve gitar başlı başına yetiyor bu parçayı sevmeye. ha ilk giride sözler de var idareye değer!
    (fempusay, 27.05.2005 19:54)
  5. melinda akerfeldt ile alakası olmayan şarkıdır. zaten melinda kızımız da şarkıdan pek bir sonra dünya'ya gelmiştir.

opeth'in duygusunu hayvanlar gibi yansıtan, adamı tam anlamıyla kendinden geçiren bir efsanedir bu şarkı. yerini dolduracak şarkı ne yapıldı ne yapılacak.
    (creepingdeath, 11.07.2005 23:58)
  6. (bkz: ilahi)
    (assassin, 17.09.2005 23:10)
  7. still life albümünde yer alır.
    (ben bilmem beyim bilir, 18.09.2005 00:14)
  8. albümün kahramanı ile melinda'nın 15 yıl sonra buluşma anını anlatan masal, efsane, parça...

endlessly gazing in nocturnal prime
    she spoke of her vices and broke the rhyme
    but baffled herself with the final line
    my promise is made but my heart is thine

sonucu ortada sanırım
    (assassin, 21.09.2005 02:37 ~ 02:39)
  9. siyahlar içindeki adamın kafasından siyahlar içindeki sahneler geçiyordu. melinda'nın simsiyah saçlarıyla dolu sahneler. ne olmuştu o akşam? beyninin kendini savunma mekanizmasından olsa gerek, parça parça hatırlayabiliyordu.

cam kenarındaki sandalyede oturuyordu melinda, hafiften titreyen parmaklarında yeni yakılmış sigarasıyla. kapının açıldığını duyduğunda da başını çevirmedi. açık mavi gözleri her zamankinden daha donuktu. içeriye girdi adam. artık ne zaman ağızlarını açsalar birbirlerine saldırmaya kalkıştıklarından mıdır bilinmez, ikisi de sessizliği tercih ediyordu.

üstünü değiştirdi adam. oturdu melinda. yemek yedi adam. dışarıyı izledi melinda. evin içinde oradan oraya gezindi adam. melinda'nın sigarası kendi kendini içti.

adam şimdi geriye baktığında birbirlerini sözlerle tüketmeyi bile bu sessizliğe tercih edebileceğini biliyordu. boğazına bir yumru oturuverdi. tüm benliğini boğdu.

peki sonra? bir saniye. hatırlayacaktı. evet.

melinda usulca kalktı yerinden. koyu mor, uzun elbisesiyle, süzülerek, öyle kayar gibi geçti adamın önünden. o her zaman giymezdi bu elbiseyi. biraz sonra da yeni hazırlandığı belli, yarısı dolu bavulunu getirip kapının yanındaki duvara yasladı. odaya geri döndü. sigaranın, camın, sevdiği adamın odası, dayanılmaz yalnızlığını gömdüğü bu ufak tefek oda. camın kenarına yürüdü, sandalyesine ilişmedi. zor duyulur ama kendinden emin bir sesle "gidiyorum" dedi. "neden?" demedi, belki de diyemedi adam. sadece bakmakla yetinde melinda'sına. ne vardı melinda'nın gözlerinde? sevgi değil. nefret hiç değil. neydi? aradı. bulamadı.

melinda'nın buğulu sesi çok uzaktan gelmesine rağmen, çevreliyordu adamı. donuk bakışları, bedenini delip geçiyordu. arkasından usulca yaklaşıp beline sarılıp güzelim saçlarına son kez yüzünü yaklaştırmak istedi adam. şimdiden onu geri istiyordu. kıpırdamadı.

"sözümü verdim ama kalbim senindir". sanki bir günlüğe yazarcasına söylemişti bu sözleri melinda.

kendineydi sözü. çoktan gitmişti.

sonra kapı kapandı.

not: şarkının hikayesiyle bir ilgisi yoktur, sadece hissettirdikleridir.
    (kitty wu, 09.03.2006 02:17)
  10. "my soul released a fluttering sigh" kısmında nedensizce iç çekmeme, "my promise is made but my heart is thine" kısmının bitiminde de şarkıyı yeniden başa almama neden olan sözlere sahip opeth parçası.
    (saçmaladı yine bu, 05.01.2007 22:47)
  11. yamulmuyorsam melinda bir rahibedir ve kendini tanrıya adamıştır. ama şarkıyı söyleyen delikanlıya da aşıktır. delikanlı ona gelir, "senin için herşeyi ardımda bıraktım" der ve kız omzunun üzerinden ona bakıp "söz verdim (başkasına/tanrıya) ama kalbim sana ait" der. bunun üzerine delikanlı kızı öldürür.
    (saçmaladı yine bu, 24.01.2007 21:55)
  12. dört buçukuncu anından itibaren giren o biraz kendini tekrar eden akorlarının insanı kendinden geçirdiği şarkı. melinda, kahramanımızı satmıştır. akerfeldt ise o sırada vokal dersi vermektedir.
    (ellaam, 20.04.2007 23:31)
  13. ilk sözlerine baktığım zaman by the turnstile beckons a damsel fair mısrasını görünce hiç bi anlam veridiğim, anlam vermeyi bırak by dışında hiç bi kelimenin anlamını bilmediğim sadece vay be diyebildiğim, opethin inanılmaz şarkısı.
    (i am a man who walks alone, 30.04.2007 03:22)
  14. opeth'i tanımak için en iyi şarkıdır.
    (sirona, 01.06.2007 16:40)
  15. sakin sakin, "romantik şarkıyım ben" diye başlayan, 4:37'den itibaren serenity painted death'e hazırlayacak muhteşem melodilere sahip, insana farklı duyguları bir arada yaşatan***** opeth klasiği.
    (jack, 01.06.2007 16:46)
  16. mikael'in sıradan bir müzisyen olmadığının kanıtlarından. o nasıl güzel sestir mikail! yeter ki böğürme, bırak brutal'i gözünü sevem!
    (therion, 01.06.2007 16:46)
  17. günlerdir başa sararak kendime uzun metrajlı ayinler yaşatmamı, anbean tınılarında bulduğum masumiyetle ağlamayı kendime baz almayı, acılara notalarla tutunmayı öğreten,yaşatan, sızlatıcı...
    (prospektüs, 20.06.2007 22:51)
  18. hem sözleri hem müzikleri hem de solistin sesiyle dinledikçe dinlenesi gelen opeth in en iyilerinden.müzik listesinin vazgeçilmezlerinden.şarkının sonları ise daha bi iç burkucu çok fazla arka arkaya dinlenmemeli belki de.
    (sophie, 20.06.2007 23:04)
  19. opeth'in insanın başını duvardan duvara vurduran,süründüren,gerek vokaliyle gerek müziğiyle bitiren şarkısı.
    (angelic lover, 25.07.2007 01:30)
  20. "my promise is made but my heart is thine" kısmına geldiğinde içinizde birşeylerin koptuğunu hissedersiniz, harika müziği ile can yakan sözleri ile defalarca dinlenecek opeth şarkılarından birtanesidir.
    (evet neden, 28.07.2007 12:30)
  21. türkçe çevirisidir buda;

geçtiğim o turnike bir peri kızını işaret ediyor
    simsiyah saçları altında melinda’nın yüzü
    gözlerinde hiç neşe kıpırtısı yok
    pusuya yatmış bekleyen hüzün yükseldi

kelimeler kefaret gibi duraksayacaktı
    başarısızlık aşama olmayı geçti artık
    o yeminlerinden birinden diğerine geçti
    işte bu kimsenin takmayacağı andı

ve unufak edilmiş neşesinde acıyı itiraf etti
    dünya üzerinde tanrının bir orospusu
    onun o feda ettiği yollarda buldum
    yüzündeki o içi boş aşkı

onu kazanmak için hala dolap çeviriyordum
    hoşnutluluk kırıkları dolduracaktı
    ruhum çırpınan bir nefes bıraktı
    bu gün yitti,karanlık yakın…

onu elinden tutup götürdüm ve dedim ki:
    tüm inancım silindi gitti
    büyük bir korku içinde sadece senin için geri geldim
    gel benimle,çok uzaklarda kalmak üzere

uçsuzca geceye ait olan o noktaya gözünü dikip
    mengene gibi konuştu ve kafiyeyi kırdı
    ama son anda kendini de şaşırttı
    başkasına sözüm var ama kalbim seninle...
    (smv66, 28.08.2007 15:48)
  22. (bkz: bunu yazan insan olamaz)
    (karizmatik, 18.11.2007 23:37)
  23. "oha lan nası çalcam ben bunu, sürekli akorları değişiyor!" - bir arkadaş, istanbul, iki bin yedi.
    (jack, 14.12.2007 00:51)
  24. şarkının sözleri içindeki tezatı müziğinde de bulabileceğiniz olağanüstü bir opeth şarkısı.

and conceded pain in crumbling mirth
    a harlot of god upon the earth
    found where she sacrificed her ways
    that hollow love in her face

herhangi bir şarkı için fazla güzel, bir garip oluyor insan dinlerken. nasıl olduğunu anlamaya çalışırken; aslında hiçbir şeyin hiçbi' b.k olmadığını anlıyor. dedim ya; garip işte.
    (stellina, 07.03.2008 18:07 ~ 18:11)
  25. tanıdığım metal müzik seven erkek bireylerin kızına vermek istedikleri isimlerin başını 'melinda' nın çekmesine sebebiyet vermiş dinlemelere doyulmayan opeth parçası.
    (inthepainofsalvation, 14.04.2008 17:40)
 sayfa  / 2