|
|
- portenin üçüncü ve dördüncü çizgilerine konur ve o çizgilere yazılan nota "fa" adını alır.
- koroda bas söyleyen arkadaşların eline tutuşturulan sayfanın başında bulunup da dokuza benzeyen şey.
- fa anahtarına yazılan notalar sol anahtarının iki ses üstünden okunur. buna alışkın olmayan bünyeler için işkencedir, bas değilseniz, bas sesli enstruman çalmıyorsanız pratiğiniz de yoktur. solfej dersinin korkulu rüyasıdır. bir de sol ve fa anahtarının aynı parçanın değişik yerlerinde zırt pırt değişmesi olayı vardır ki insan okurken şaşı olur. örneğin sol anahtarına yazıldığında do olarak okunan nota, fa anahtarında mi olarak okunur. güzel güzel sol anahtarında giderken birden fa anahtarına geçilir ve bu fa anahtarı arkadaşım o notanın adı değişti der insana parçanın orta yerinde .dalga mı geçiyo ulan bu lavignac benle dedirtir acemi müzisyen bünyelere.
- küçük oktavın "fa" notasının dizek üzerinde nreye denk geldiğini gösterir.
- bas , kontrbas , bas vokaller , piyanonun sol eli yani bas kısmı kısaca bas her türlü partisyonun yazıldığı anahtar.
(jellyjam, 28.12.2006 15:16 ~ 29.04.2008 14:49)
- (bkz: ingiliz anahtarı)
- alternatif müzikte bas gitar çalanların kendilerini belli etmek için kullandıkları sembol.
- fa anahtarı kullanılmayan veya anahtar kullanılmayan simgelerin nota değeri yoktur demek yalnıştır. notanın sessel değeri yoktur, vuruş ve zamansal değerleri mevcuttur.
- konu hakkında yanlış bilinen bir şey de (yakın bir zamana kadar ben de öyle biliyordum) davul notalarının da fa anahtarına yazıldığıdır. lakin davul ve vurmalı çalgılar davul anahtarı ya da tartım anahtarı adı verilen anahtarsız potelere yazılırlar. yani sessel değerleri yoktur.
|