görseller
faşizm ideolojidirfaşizm ideolojidir
faşizm ideolojidir 
belki ilginizi çeker
  1. · faşizm ideolojidir
gündem
  1. · babaların garip huyları
  2. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  3. · çok istenip de olunamayan meslekler
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · ezel
  6. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  7. · sözlük yazarlarının itirafları
  8. · sevinç pastanesi önünde beklemek
  9. · sıcak çikolata

faşizm ideolojidir  

1. kesinlikle yanlış olan tespittir.

faşizm ideoloji değil bir yönetim şeklidir. demokrasi bir ideoloji midir? hayır. burjuva sınıfının emekçi halkı yönetmek için kullandığı bir yönetim şeklidir. faşizm de aynıdır. biri gülerek yönetir biri döverek.
    (gajo, 01.10.2007 12:07)
  2. kesinlikle ve kesinlikle (hatta bir daha kesinlikle) yanlış olan tespittir. (tespit edememedir)

her ideoloji, fikir hatta din faşizme kayabilir. faşizm, fikir, ideoloji, düşünce ve din otobanının kenarındaki uçurumdur. (tanım bana ait, bir yerlerden aşırmadım)
    (abisi, 01.10.2007 12:17)
  3. doğru olabilme ihtimali olan önermedir.

çok sıkı zorlama ve baskı ile halkın gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılabileceğini savunur. çeşitli akımları vardır. bazıları ırkçılıktan destek alır, almayanı da vardır.

bu ideolojiden yönetim biçimleri türemiştir.
    (bkz: nasyonel sosyalizm)

aslında "faşist yönetim", "faşist düşünceler", "faşist bir yaklaşım" gibi günümüzde cümlelerimizin içinde geçen bu söz öbekleri de faşizmin bir yönetim biçimi değil, bir düşünce akımı olduğunu göstermektedir.
    (neverland, 01.10.2007 12:19 ~ 12:22)
  4. devletler tarafından ele alındığında yönetim şekli, bireysel anlamda ele alındığında ideolojidir.
    (floydian, 01.10.2007 12:23)
  5. nihaî amaç olarak önüme insanlara zorla bir şey yaptırmayı koyduysam ve ne yaptırdığım umrumda bile değilse neden olmasın. böyle mannyak gibi affedersin...
    (ali kamber, 01.10.2007 12:36 ~ 12:37)
  6. "faşizm bir ideoloji değil, bir kötülüktür" demiş thomas mann, iyi ki demiş, güzel demiş.
    (ben hakimim masum bey, 14.08.2008 02:42)
  7. antonio gramsci'ye sorduk "faşizm ideoloji midir?" diye, "önce bir hapishane defterleri'ni okuyalım birlikte, sonra bu konuyu tartışırız" dedi.

karl polanyi ordan hemen müdahil oldu, "cila niyetine de büyük dönüşüm'ü okuyup tartışalım" dedi.

bana da "eyvallah" demek düştü...
    (yesilcuppelipenguen, 14.08.2008 03:53 ~ 03:53)
  8. siyaset bilimine göre,yani işin bilimine göre bir yirminci yüzyıl ideolojisidir faşizm.kıçından tanım uydurup kendi görüşü doğrultusunda bunu reddetmek isteyenler olsa da,faşizm ideolojidir.hatta totaliter bir ideolojidir.
    aynı mantığa göre fundamentalizm veya environmentalizm de ideoloji olmamalıdır,ama tabi onlar faşizm kadar göze batmadığından kimse kökten dinciliğin bir ideoloji değil de bir ideolojinin yöntemi olup olmadığına takılmaz.
    ayrıca,demokrasiyle karşılaştıranlara da soralım:faşizm ideoloji değil de yönetim biçimiyse,hangi ideolojinin yönetim biçimi?madde madde temel ögeleri tanımlanmış bir kavramdan söz ediyoruz.yönetim biçimleri-hangi ideolojiye bağlı olurlarsa olsunlar- bireylerin algısı ve hatta çıkarı doğrultusunda esnetilebilirler.(bkz: türkiyede demokrasi)
    sonuç olarak bir ideolojinin insanlık dışı uygulamaları savunması,onu ideoloji olmaktan,teorik temelinden çıkarmaz.

(bkz: carl schmitt)
    (bkz: andrew heywood)
    (liselle, 14.08.2008 16:53 ~ 16:57)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil