kardeşimden edindiğim bilgileden hareketle, boku çıkmış kelimedir. gız annem şincinin gençleri her bir boku yapana ezik deyiveyola. neymiş efendim? sırt çantasının iki askısını birden koluna geçirmek eziklikmiş. (bizim zamanımızda da vardı bu gerçi. ezik olmayacağız diye omurgamızın ebesini siktik. zaten kitaplar da eşek yükü.) kesin amerikan ajanları uydurmuştur bu geyiği, çocuklar sakat kalsın diye. sonra efendim yemekhanede önünde kendinden küçük bir öğrenci öndeyse, onu geçmemek eziklikmiş. (eyvah diyorum bu noktada saygının, sevginin, adaletin, hoşgörünün, terbiyenin adı eziklik olmuş ki okulların birbirini bıçaklayan psikopatlar yuvası haline gelmesine hiç şaşırmamak gerek. ondan sonra "tetrisi ezikler oynar." gibi bir yumurtaya şahit oldum ki dumurlar diyarından köşkler edindim, araziler satın aldım, toprak ağası oldum. oha be! bir kuşak bununla büyüdü haberiniz yok m.k. daha neler neler. klişe deyişle, aynı tornadan çıkmış elemanların sokakta kol gezmelerine hiç şaşırmamak lazım.
gerçek hayattan bir örnek vermek gerekirse, ingilizce hazırlık sınıfını geçemediği dolayısıyla okuyamadığı özel üniversitesinin kupasını gururla iş yerinde masasına koyan ve bu kupadan içen insan.
burhan altontop'un favori hakaret cümlesidir.en çok da şesuya kullanırdı.spor salonunda kavga ettikleri efsane sahnede şesuya;
"kıskanç,ezik,çok mu seviyorsun fakirliği,aklın fikrin benim paramda"
diyerek çemkirmiştir.
birçok tartışmada şesuya ezikkkkkk diye bağırarak zaten komik olan sahneyi tavan yaptırmış,gülmekten beni sandalyeden düşürmüştür
başkalarına karşı kendini savunamayan, hakkının yenmesine engel olamayan kişiler, ezik ünvanını almaya hak kazanmışlardır. yoksa; parasız, sessiz, sevgilisiz, kişiler ezik değildir. onlara sırasıyla; çulsuz, dilsiz ve sap* denir.
– annesiz ve babasız büyüyen çocukların, arkadaşlarının aileleriyle ilgili her sorusunda düştükleri durum
– fakir çocukların oyuncak gördüklerinde yüzlerinin aldığı hal
– ülkemin kötü yönetiminden dolayı abd ve ab karşısındaki durumu
milleti ezmeye çalışan insanları hor gören küçük gören aşağılayan kişidir.bilinki bu kişi eziktir başkalarını aşağılayarak onları küçük görerek kendi ezikliğini bastırmaya çalışıyodur.işte bu ezik insanlardan uzak durulmalı yanlarına mumkun oldugunda yanasılmamalı en az haddede siklenmelidir.
tikylerin birarada yaşamaktan utanç duydukları kişilere olan öfkelerinin ve sınıfsal nefretlerinin tek kelimelik bir hakaret biçiminde dile getirilişi.
bir küçümseme sıfatından ziyade bir ezme sıfatıdır. hani dalından düşüp de ezilmiş, suyu çıkmış bir meyveye hiç çaba harcamadan basmak gibi. ziyadesiyle kötü niyetli bir kelime gibi geliyor, üstelik klişe, hem de ziyadesiyle prototip yaratma meraklısı.