ezan okurken müziği kapatmak ya da duraklatmak yerine yapılan hareket.lakin bu davranış bünyeyi ikilemlere açmazlara sürükler.bir yandan şarkının kısık sesle de olsa devam etmesi olayın konseptine aykırıdır,diğer yandan da şarkının o güzide dakikaları yanık sesli imam tarafından bastırılmaktadır.tek çözüm pause tuşuna hamle yapmaktır.
buradaki amaç ezanın duyulumasını engellememektir. ezan sesini bekleyen insanların olabileceğini düşünerek, müziğin sesini sadece kendimizin duyabileceği seviyeye indirmeliyiz. yani kapatmaya gerek yok. saygı meselesi.
ama mesela coldplay dinlemek bize ezandan daha kutsalmış gibi gelebilir. o ayrı.
ezan islam dininde inanları namaza çağırmak içindir.. bu sebple namaz kılmak için saate bakmek yerine ısrarla imamı duymaya çalışanlara hürmeten müzik kısılmalı daha da sağlıklısı durdurulmalıdır.. lakin canlı müzik icra edilen yerlerde orkestranın da durdurulması beklenemez.. böylesi durumlar için tüm konserlerin yatsı okunduktan sonra başlaması uygundur.. (bkz. stage-dive yaparken yarı yolda havada kalınabilir mi?)
fethiyehisarönü'de tam tersi gerçekleşen olay. iki barın** arasında kalan minik camide, ezan sesi dışarı çıkıp müziği karıştırmasın diye ezan çok kısık sesle okunur.
osmanlı zamanında bir demircinin ezan okunurken elinde çekiçle ezan bitene kadar eli havada beklediğine dair bir hikaye duymuştum. ezan okunurken sesler kesilir denir mi bilmem. kişisel bir saygı ifadesi olmalıdır zannımca. kural olduğundan ya da insanlar ezanı duysun diye değil. zaten ezanın duyulmasını engelleyecek kadar yüksek sesle müzik dinliyorsanız çevrenizdekiler ezanı beklemeden gerekeni yapacaktır merak etmeyin...
günde 5 kere okunan bişey için yapılan gösteriş, netekim eğer saygıysa duyulan kilise çanına karşı da olması gerekir, demek ki neymiş saygı değil, sürü psikolojisi ya da gösterişmiş, tekrar netekim genelde insan içindeyken yapmak daha da bi hoşlarına gider bu eylem sahiplerinin..
sadece müslüman olanlar için söz konusu olabilecek eylem. netekim çan çalarken sesi kapatmak ise sadece hıristiyanlar için söz konusu olabilir. tekrar netekim çan sesi sadece mekanik bir ses olsa da (ding donglu duvar saatleri gibi) dini bir mesaj içerir ve bu mesaj sadece o dinin mensuplarını ilgilendirir. duyulacaksa saygı duyulması gereken de bu mesajdır. ezana saygı duyan bir şahıs da muhtemelen ezanın mesajı gereğince kalkar namazını kılar. yoksa bazı tekno partilerde olduğu gibi ezan okunurken müziğe ara vermek, ya da içki masasında kadehi bırakmak, bir hıristiyanın ding donglu saat çalarken müziğin sesini kapatmasından farksızdır ve gösterişten çok insanın kendisini kandırmasıdır...
eski tarihlerde camilerde hoperlörler olmadığı için ve sadece imamın sesiyle ezanı duyurmaya çalıştığından dolayı etrafda bu sesin duyulmasını engelleyecek sesleri durdurma alışkanlığının günümüze gelmiş modern şeklidir.
saygı ifadesi olarak gerçekleştirilen eylemdir.
eğer bu eylemi namaz kılan ya da kılmayan müslüman biri yapıyorsa, dinine, ezanına saygıdandır.
ayrıca dinsiz ya da başka bir dine insalarda bunu yapabilir ve bütün din çevrelerinde de takdirle karşılanmak zorundadır. sonuçta yaşadığımız ülkede her dinden insan bulunmaktadır, ramazan ayında nasıl hristiyanlar, yahudiler dışarıda mümkün olduğunca sigara içmemeye, oruç tutmayan müslümanlar tutanların yanıda yemek yememeye özen gösteriyorsa, aleviler aşure ayında toplanınca ya da bir bayan bir erkekle el sıkışmayınca başka mezhebe mensup insanlar nasıl bütün bunları hoş karşılıyorsa, namaz kılmayan, ya da müslümünlığı, dini önemsemeyen insan da ezan okununca müziği kısabilir hatta kapatadabilir. bu tamamen başkalarının inançlarına saygıdan kaynaklanmaktadır.
bu olayın şekilcilikle alakası yoktur. şekilcilik kafasını kapatıp götünü açmakla, türbanın altına mini etek giymekle, dindar takılıp yoldan geçen karı kıza bakmak, maeşallah demekle olur. (evet! yine sinirlendim)
herkezin görüşüne hayata bakışına saygı dumak... ısparta'da okurken bir kafede ezan okunduğu sırada kafenin sahibi müziği kapattı ve arkadaşlar ezan okunuyor camiye gitmek isteyenler için duyrulur dedi ve müziği tekrar açtı. ısparta gibi muhafazakar bir yerde iyi bir cesaret olarak yorumlamıştım ama ilginç bir olaydı benim için...
imam ezanı okurken şaşırmasın diye yapılan eylem. hele müziğin kutsal örneklerini dinliyorsanız misal ;(bkz: deep purple) (bkz: soldier of fortune) imamın müziğe kulak kabartması işten bile değil aman diyim.
(bkz: adamı dinden imandan çıkarmayın)
-mustafacım kapatalım artık müziği bak ezan okunuyor..
-aşkım ben girmicem bu hafta derslere ..şöle bi dolanıyım ortalıkta diorum
-ama aşkımm bak devamsızlıktan ceheneme gideceksin
-yok yok ben rapor alacam böle ruhsal bozukluğum var diecem
-ay canım neyin var bu aralar bütün iyilikleri senin üzerine yıkıyorlar di mi
-sorma aşkım katile verdiler beni.. gün boyu uğraşıyorum ruhsuz adamla
-ay kıyamam ..sıkma ruhunu değmez bu faniler için musticim
-öle aşkım du bak bizim şarkımız çalıyor ..ver eliini
göstermelik davranış. ama daha da beterini görmüş biri olarak söyleyebilirm ki bu hiçbirşey. muhafazakar türk genciyle basketbol oynanmakta olan ve bir şekilde bulunulan allahın siktirettiği bir yerde ezan okunmaktayken gençler maçı durdurmuştur. buna da pes denir artık.