|
|
- tipik ebeveyn repligidir.
-anne/baba ben çıkıyorum/x'e gidiyorum
-ezan okunmadan evde ol
ezan okunduktan sora eve gelince noluyo anlayan bi allahın kulu var mıdır?
beyinlerimize senelerdir işlenmiş olmasından olsa gerek eşşek kadar olduk hala eve ezan okunmadan dönerim*(jaded, 22.10.2004 20:34)
- bu sebeple akşam ezanı okunduğunda aceleyle koşuşturulur, gereksiz strese girilir, sanki dışarda kalınca bir yalnızlık, bir hüzün çöker. kendini evsiz barksız hisseder insan. sebep hep o geçmişin koşullamasıdır.
- küçüklük yıllarımızı hatırlatan unutulmaz anne repliği.o yıllarda sokakta koşturup oynadığımız için kolumuzda saat yoktur ve bundan dolayı camlardan sarkıp seslenmek yerine böyle bir zaman koymayı makul bulur anneler.
- kastedilen asla sabah ezanı değildir.
- sırf bu söz yüzünden yıllarca "ehüe kutuplarda çocuklar n'apıyo peki" gibi iğrenç bir espriye maruz kaldık. soğuktan evlerinde oturuyor onlar canım.
(wondrous, 23.06.2005 16:43 ~ 31.10.2005 18:06)
- (bkz: bitiş düdüğü olarak akşam ezanı)
- (bkz: sinderella)
- bazen de "pek ilgili" babaların kızlarını evlendirip kız babası olmanın dayanılmaz sosyal baskısını körü körüne bir kuralcılıkla, "biriyle evlenene kadar salak saçma şeyler yapmasın" mantığıyla üzerinden atmasına yarar. bu lafa tepki gösteren kız evlat "kocanla gezersin" tarzı bi laf duyar ve çıldırabilir. bu durum ve tavrı öğrenmek, o an "gizli ajan/erkek arkadaş" pozisyonundaki sizi de çıldırtabilir tabii.
- özellikle şehirde büyümüş kişilerin çocuklukları boyunca sık sık maruz kaldığı ve her duyduğunda kişinin zıvanadan çıkmasına sebep olan yegane cümledir. öyleki anne kişisi oynanan maçın yahut başka bir atraksiyonun en heyecanlı yerinin tamda ezan saatine denk geleceğini önemsemez. yine bu durumlarda arkadaş çevresi içinde karizmanın restlenmesi druumu vardır ki o daha vahim bir hadisedir.
- akşam ezanı karanlığın çökmekte olduğunu haber verir. karanlıksa bilinmeyen tehlikelere gebedir. güvenilmezdir, tedirgin edicidir. belki de ıssız karanlığın ölümün sınırı olduğu düşünülür. tamamen esirgeme amaçlı bir nasihat. görme özürlüler için faydasız, o başka.
- 8 senedir okul nedeniyle ailemden ayrı yaşamamın getirdiği rahatlığı memlekete gidince de sürdürme hayalini suya düşüren cümle.. hayır anlamadığım şey koskoca istanbulda sabahlara kadar sokakta gezebilme özgürlüğüne sahipken senenin üç beş günü koyulan kurallarla mı korunacak bu kız evladınız??
- çocuk için futbolcu triplerini uygulamanın oldukça yerinde olabileceğini düşündüren bir söz.
- nerdesin kaç saattir sen ? ben sana demedimmi kem küm...
eller kulakları işaret etmekte ve çocuk odasına doğru koşmaktadır.
- anne: ezan okunmadan evde ol.
çocuk: tamam anneciiim, sabah ezanı okunmadan gelirim... hehe
- zamanla yatsı ezanına daha sonra da sabah ezanına döndüğünden bir süre sonra kullanımdan kalkan bir tembih sözü.
- anne babanın kendini rahatlatma amaçlı ezbere söyledikleri cümledir. çünkü onlar da ana babalarından bu lafı işiterek büyümüşlerdir. eh bunu kendi çocuklarına söylemeden çocukluklarından gelen birikimi boşaltamazlar ki. bu yüzden akşam ezanında evde olur herkes. baba çocukları şöyle bir görür. ailecek yemek yenir. daha sonra anne ve baba kendi işine döndükten sonra gece dışarı çıkmak için tekrar izin alınır. herkes gayet mutludur. bu tören eşek kadar olsanız bile devam eder.
- imam eşinin asla eşine kullanamayacağı söz.
- -oğlum ezan okunmadan önce evde ol
-anne biraz daha geç kalırım bak okunmadan önce gelemem.
-olmaz olum baban kızıyo
-ya anne 2 dakika daha kalırım ezan okununca
-oğlum manyak mısın neden iki dakka sonra geliyosun?
-işte....
sorunun yanıtını uzun seneler sonra buldum. asla ezan okunmadan önce ezan okunmadan önce olduğunu bilemedim. yanıt buydu. belirli bi saati yoktu. her gün değişiyodu. haftada 10 dakika ileri geri kaotik bir saati vardı ezanın. bak şu giri girilirken eskişehir semalarında ezan okunuyor. ben hala dışarıdayım. normaldir hala bir buçuk dakikam var. gittim ben. bye.
ezan okunmadan önce, ezan okunmadan önce olduğunu nerden bileyim?
- birçok müezzinin, akşam ezanı öncesi eve gitmek istemeyen gençler tarafından katledilmesine yol açmış, klasikleşmiş anne sözüdür.
- (bkz: evde toplu namaz kılmak)
- from russia with love (1963)
you only live twice (1967)
diamonds are forever (1971)
the man with the golden gun (1974)
the spy who loved me (1977)
tomorrow never dies (1997)
the world is not enough (1999)
die another day (2002)
ezan okunmadan evde ol (2009)
bunu bir düşünün
- (bkz: tamam da hangi ezan)