belki ilginizi çeker
  1. · 29 mart 2009 yerel seçim sonuçları
  2. · expo 2015
  3. · izmir
  4. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  2. · aşk
  3. · günün tek cümlelik özeti
  4. · bir kadının bilmesi gerekenler
  5. · disko kralı
  6. · marjinal isim meraklısı aile
  7. · sözlük yazarlarının hayalleri
  8. · halka açık kapalı alanlarda sigara yasağı
  9. · islamcı yazar sayısının artması

expo izmir  

1. izmir ticaret odası başkanı ekrem demirtaş'ın 1992 den beri uğraştığı, şuan da 2015 yılı için yapılmayı düşünülen fuar.
    (la mer, 11.03.2006 12:35)
  2. şimdiye kadar bu organizasyona talip ilk müsluman kent.
    (la mer, 11.03.2006 12:36)
  3. izmir için bir tema bulunması gerekiyor. daha önceki temalar;

2005 aicihi: doğanın bilgeliği
    2000 hannover: insan, doğa, teknoloji
    1992 sevilla: keşif çağı
    1988 brisbane: teknoloji çağında mola ve eğlence

eğer benim aklıma öyle bir şey geldi ki diyorsanız: izmir ekonomi üniversitesi'nin sitesine iletebilirsiniz.
    (bkz: http://www.ieu.edu.tr )
    (la mer, 11.03.2006 12:40 ~ 12:44)
  4. başarılı ve ünlü biri expo için, yapıldığı şehrin çok hızlı ve etkin bir şekilde gelişmesini sağlar, demişti. eğer yapılabilirse, izmir'imizi dünya standartlarında bir kent seviyesine çıkaracak olaydır (ki zaten izmir gelişmiş ve daha fazla gelişmeye mümkün bir yerdir bilindiği üzre). ayrıyetten güçlü rakip milano geçilebilirse expo 2015 izmir'de yapılabilecek. recep tayyip erdoğan'ın da izmir için bu kadar kasması da bu yüzden. bilindiği üzre izmir'i son kale olarak görmekte, ve arkasındakilere ''son kaleyi de almak için uğraşın'' emrini vermekte bi sakınca duymamakta kendisi. expo 2015'in üzerine bu kadar düşülmesi de bundan zaten. şöyle ya da böyle, izmirin bu fuarı düzenlemesini hepimiz istiyoruz, inşallah da olur efenim.
    (nymphe, 04.01.2008 16:43)
  5. herkes için sağlık temasını işlemektedir, izmirin milanodan çok daha fazla ihtiyacı vardır bu fuara, asya ülkelerinin oyuyla kazanacağımızı düşünmekteyim, olursa izmire yol, köprü, viyadük, metro, alt geçit, üst geçit, hastane, park bağ bahçe şeklinde geri dönecektir.
    (jazzyblues, 19.02.2008 21:34)
  6. bugün türkiye saati ile 18:00'da izmir'de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sonucu açıklanacak. maalesef önemi hala yeterince anlaşılmamıştır bu fuarın. 20-25 milyar dolarlık bir yatırım ve akabinde 6 aylık fuar süresince 70 milyon kişinin ziyareti söz konusu olmakla birlikte izmir'in isminin dünyanın önde gelen şehirleri arasında yer alacak olması fuarın önemini yeterince anlaşılabilir kılmaktadır sanırım.
    (why georgia, 31.03.2008 14:04)
  7. universiade 2005 ile uluslararası olmaya adım atmış bir kent olan izmir'i daha da öteye taşıyabilecek bir organizasyondur. ve bu gidişle eminim ki, olimpiyatları türkiye'de yapma şansımız olursa, istanbul'da değil, izmir'de yapılır.

ege tv'nin yaptığı açıklamaya göre de, kararsızları dün paris'te düzenledikleri yemek ile tavladıkları söyleniyor. elin avrupasında, türk misafirperverliği ile umarım kazanarak dönerler.
    (right lane must exist, 31.03.2008 14:21)
  8. "ahaha nası koyduk ama" dedirten expo.

edit: şakaymış a.k.
    (karasazo, 31.03.2008 19:06 ~ 01.04.2008 15:58)
  9. artık yalan olan olaydır.son anda haberin asparagas olduğu ve izmirin expo'yu milano'ya kaptırdığı açıklandı.
    (fluwn, 31.03.2008 19:31)
  10. "masabaşı oyunları yüzünden" veya
    "yok aga expo bize büyük gelirdi zaten"
    şeklindeki muhtelif geyiklere malzeme olacak,
    dün itibariyle kaybedilmiş (kimbilir belki de kazanılmış) şans!!!
    (anty, 01.04.2008 07:25 ~ 07:27)
  11. ilk önce izmir halkını büyük sevince sokmuş,ardından üzüntüye boğmuş,ekonomik ve siyasi konular yüzünden milanonun alması nasıl olur sorusunu sorduruyor.izmirin almasının büyük ihtimal gördüğüm ama milano gibi bir kentin nasıl olur expoyu alır diye düşünmeden edemedim.izmir belediye başkanı aziz kocaoğlunun açıklamasına göre izmir her türlü kazanacaktır,yatırımlar devam edecektir,gelişmeye devam edecektir.umarım öyle olur aksi halde yazık olur izmire ve ülkemize.
    (blondestorm, 01.04.2008 13:35 ~ 13:36)
  12. can dündar bugünkü yazsında expo 2015'i izmir'in neden kaybettiği ile ilgili güzel bir değerlendirme yapmış...

buyrun:

izmir neden kaybetti?

izmir’in expo mücadelesini yakından takip etmiş, izmir’i hep desteklemiş ama kaybedeceğini günler öncesinden üzülerek hissetmiş, hatta bu yazıyı dün sabahtan kaleme almış biri olarak “neden kaybettik?” sorusunu şöyle yanıtlayabilirim:
    başından sonuna tipik “türk işi” bir seyir izlendi.
    bir defa hazırlıklar milano’ya göre çok geç başladı.
    bir türlü organize olunamadı.
    işe el atan kurumlar arasında ciddi sürtüşmeler, çekişmeler, hatta engellemeler yaşandı.
    expo’nun, hükümetin yerel seçim yatırımı olduğu inancıyla bazı çevreler topa girmeye çekindi.
    bazı diplomatlar, türkiye’nin bm güvenlik konseyi üyeliğini daha önemli buldukları için kulis ağırlığını oraya verdiler.
    istanbul medyasının ilgisi çekilemedi.
    ve ne yazık ki bu süreçte izmirliler de expo’ya ilgisiz davrandı.

türk vitesi
    sonra “türk vitesi” devreye girdi. “yumurta kapıya gelince”, bir seferberlik havasına girildi.
    cumhurbaşkanı, dışişleri, belediye, ticaret odası harekete geçti.
    bir çekirdek ekip, izmir için gerçekten canla başla çalıştı. izmirlinin nihayet dikkati çekildi. ama her şey son ana bırakılmış, bir hayli geç kalınmıştı. o kadar ki, karara 48 saat kala expo harcamaları için paris’teki heyete büyükşehir’den 1 milyon ytl’lik takviye yapıldı.

sağlık zaafı
    şehrin hazırlıksızlığı, ekibin dağınıklığı, halkın, medyanın ilgisizliği ve nihayet son turda işi hepten zora sokan ülkenin istikrarsızlığı ciddi dezavantajlardı.
    ama bence, pek dile getirilmeyen asıl büyük handikap, ana temasını “herkes için sağlık” olarak belirlemiş olan izmir’in, antik çağın en önemli tedavi merkezlerinden allianoi’nin idam fermanını imzalamış olmasıydı.
    siz izmir adını sağlık temasıyla özdeş kılacak bir kampanya düzenleseniz ne yaparsınız?
    karar verecek heyete kentteki en eski tedavi merkezini gezdirip “işte biz bu mirasın sahibiyiz. o yüzden de bugünün sağlık zirvesine talibiz” dersiniz değil mi?
    oysa tersine, pek kötü bir zamanlamayla, yani expo başvurusuyla aynı anda, bergama’daki roma’dan kalma 1800 yıllık tedavi merkezinin, bir barajın suları altında bırakılması için karar alındı ve (daha da kötüsü) kimsenin kılı kıpırdamadı.
    izmir’e destek coşkusu içinde içeride pek göze batmayan bu “ayrıntı”, dünyanın gündemindeydi:
    daha iki hafta önce 250 avrupalı kuruluş, expo’yu düzenleyen uluslararası fuarlar bürosu’na müracaat ederek bu çelişkiye dikkat çektiler. ayrıca konu, avrupa basınında yer buldu ve “dehşet verici” olarak değerlendirildi.

son fiyasko
    türkiye bu dezavantajlarını gidereceği yerde geleneksel avantajlarıyla kulise daldı.
    doğal güzellik, misafirperverlik, stratejik konum, “medeniyetlerin buluştuğu yer” gibi “bildik hususiyetler”i dillendirdi. expo’nun izmir aracılığıyla ilk kez ortadoğu ve islam coğrafyasına açılacağı tezini savundu. expo’ya ayrılan geniş alan ve kentin hayli eski fuarcılık geleneği de önemli avantajdı.
    ama yetmedi.
    akşam, meydanda umutla bekleyen izmirlilere sonucun yanlış açıklanması, bahsettiğim “türk işi defolar”a son tüyü dikti.

allianoi’nin intikamı
    yine de alınan oy, “türk vitesi”nin son turdaki üstün gayretinin eseridir. projeye emeği geçenler bu sonuçla övünmelidir.
    ne çare ki karşılarında vitesin yetmediği bir yokuş vardı:
    expo delegeleri 7 hafta sonrasını göremeyen bir ülkeye 7 yıl sonrası için randevu vermedi.
    sağlıkla ilgili tarihi mirasına sahip çıkmayan bir şehre, sağlık konusunda güvenemedi.
    bu sonuç, biraz da allianoi’nin intikamıdır. her yıkımın bir bedeli olduğunu öğrenmek bile az ders sayılmamalıdır.

http://www.milliyet.com.tr/...
    (van den budenmayer, 01.04.2008 14:03 ~ 14:07)
  13. birçok alanda başarısız olan(sanayi,spor,kısmi olarak üniversite,altyapı....) başarısızlıklarına eklenmiş son halka.izmiri bir kongreler fuarlar şehri yapma vaadini sürekli tekrarlayan ekibin son beceriksizliği.
    (eshita, 01.04.2008 19:08)
  14. yaklaşık bir yıl kadar önce kendilerinin ne olduğunu ne doğrultuda ne gibi sonuçlar verdiğini bilmediğimiz için genel olarak bir ön yargı vardı .. şehirin meydanlarına oturtulan ' expo 2015 ' sütünlarını okudukça anlam veremiyoruz. ' ne lan bu expo ' diye içten içe serzenişler le potansiyel muhalefet ruhumuza malzeme sağlıyorduk. 2007 deyiz ve sanki haftaya etkinlikler başlıcakmış gibi bir hazırlık olması özellikle bizim gibi son dakika golüyle işini halletmeye alışmış insanlar için pek saçma geliyordu.

zamanla birşeyler öğrenildi kulaktan kulağa ' ne lan bu expo ' denilince universiade gibi bir şeymiş abi işte diye cevaplar alınmaya başlamıştı. fazla sorgulamıyorduk ötesini, iyi bakalım ergenlikte universiade gençlikte expo diye bir oturtmamsı saçmalamayı çıkarabiliyorduk efendim neysem fazla uzatmadan devam ediyorum. sonra aylarca haber alamadık expo hakkında fakat o hersabah görülen expo anıtımı, dikmesimi, sütunumu bilemiyorum fakat alışmıştık ona.

expo kağıtları dağıtılmaya bilinçlendirilmeye başlamıştık. 'bu şehirde yaşıyoruz bu şehirde ölücez' duygusal ve arabesk benimseme heyecanıyla başlıyoruz birşeyler yapmak için çabalamaya. gönüllü formları dolduruyoruz birşeyler yapmak istiyoruz. fakat bireysel olarak yapılabilecek bundan öte bir adet rock konserine ve şu an tam hatırlamadığım bir başlıkta delegelere 'biz izmirde expo yu istiyoruz' görüntüsünü vermek için bir yerde toplanmaktan başka yapabileceğim birşey gözükmemekte fakat bunlar biryana sürekli olarak milyarlarca dolarlık yatırımlardan, bir okadar kent ve dolayısıyla ülke ekonomisine sağlanacak olan katkıdan, 12 yeni iskeleden, metro için yepyeni güzergahlardan, göreceli olarak 30 milyon kadar turistten söz açılıyor ki zaman zaman konuşmanın hiddetine göre bu rakam 70 leri 80 leri buluyor ani çıkışlarıyla ilgi çekmesi için yaratıldığını düşündüğüm dergiler ' izmir yeniden kurulacak ' diyerekten yüksek rakamlı puntolarla sayfalarına basılıyor.

bir de exponun başta izmir olarak tüm ülke genelinde yeteri kadar destek bulunamadığı söyleniyor bence bu kesinlikle doğru en azında herekes anlayabileceği gibi bir reklam kampanyası başlatılmalıydı mesala şu şekilde bir reklamla kent nüfusunun 2015 te istanbulun amına koyması olmıyacak şey değil ; arkadaşlar !!! enkötü ihtimal 30 milyon turist gelse hadi bunların yüzde 40'ı hatta yüzde 30'u kadın olsa bu yüzde 30 luk diliminde yüzde 30'u güzle olsa geriye ortalama 3 milyon kadar güzel hatun kalıyor bu izmirin tarih boyu gördüğü ve belkide görebileceği en yüksek miktardaki güzel hatun sayısına denk geliyor, haydi expo ya destek verelim bu şehiri birlikte kalkındıracağız ...

sonunda büyük gün geliyor özel okullar dışında bütün okullar yarım gün tatil ediliyor. cumhuriyet meydanında sertap erener ile kıraç ın konseri varmış deniyor. ulan ya kazanamazsak nasıl geri dönülecek o noktadan sonra diye çok merak ediyorum. sertap erener milleti coşturmaktayken trt ye endeksli hemen yandaki dev ekran izmir kaybetti diye yazıvermez mi ? bu düşebileceğimiz en boktan durumlardan biri olamaz mı ? millet eller havada hoplaya zıplaya şarkı söylerken izmir babayı aldı denilince ne olurun merakı beni oraya götürüyor. devekranın gözüktüğü nokta da yakıyorum sigaramı ve beklemeye başlıyorum bir andanda milano nun daha önce de expo yu aldığını, müslüman hrıstiyan kaynaşması başlığında bişeyler olabileceğini düşünüyorum, expo nun izmir gibi gelişmekte olan bir merkez aradığını özet geçiyorum kendime.. abdullah gül ün orada olmasına güvenerek, akp orada da kadrolaşmıştır, oylama kısmında interaktif bir hile ( 'son seçimlerin' bakınızını vermek için daha uygun bir yer olamaz heralde ) ile olayı lehimize çevirebilir en kötü ihtimal diyorum .. ben artık aldık olum bunu tamamdır diyerekten kendimi avutmayı bitirmişim, kıraç'da şarkıyı bitirmiş dev ekran trt ye bağlanıyor ses anlaşılmıyor fakat ' izmir kazandı ' yazısı okununca bu sefer coşma katsayısı artıyor. vali çıkıyor gelenksel bir aslanız siz kaplanız siz herşeye layıksınız siz ayarını çekiyor sonunada daha yapacak çok işimiz var asıl iş şimdi başlıyor noktalı virgülünü koyarken mikrofan sertap erener e geliyor 'izmir ben demedim mi' diye o an için kendine aşık eden cümleyi sarf ediyor. trt izmir kazandı yazısının altına resmi sonuçlar açıklanmadı diye yazıyor. heralde matematiksel olarak kapanmıcak bir fark var oylama devam ediyor paralelinde duygular beliriyor.

rahat rahat yürüken arkadaş arıyor 86 ya 65 milano almış diyor ağzıma sıçıveriyor o an kordonda televizyonları takip ederekten yürüyorum beş dakika sonra muhabbet 'expo izmirin hakkıydı aslındaya' gelince bombok oluyorum. kulağımda 'izmir ben demedim mi ?' yankılanıyor, herbiryanda expo bayrakları

- budamı gol değil be hakim bey??
    (dalai lama, 01.04.2008 19:54 ~ 03.04.2008 19:28)
  15. konu hakkında bir ayrıntıyı da yazalım. 6 ay önce expo kulisleri için tayvan'a giden chp'li milletvekillerini deniz baykal azarlamış ve ayrıca disiplin cezası vermişti. aynı deniz baykal karar açıklandığı gün kalabalık bir heyetle paris'teydi.

(bkz: atatürk yaşasaydı expo'yu almazdı)
    (galliani, 02.04.2008 13:33)
  16. süreç ile ilgili bazı düşüncelerimi süreci yaşayan kaynaklarla destekleyerek paylaşmak istiyorum, şöyleki:

sağlık teması izmir için uygundu ancak gerek sunumlarda gerek toplantılarda içi boş bir sağlık teması işlendi.

sunumlar arasında içerik olarak fark vardı, bizimki daha çok turizm içerikliydi, bol bol deniz ve güneş gördük, bir de illa folklörik bir durum yaratma inadımız var, fuar bu ya, daha çok ekonomik, dünyayı ilgilendiren genel meseleler üzerine olmalıydı, maksat expo olunca adam senin denizini, kültürünü ne yapsın. italyanlar ise feeding the world teması altında sunumlarında çocukları kullandılar. kısacası sunumumuz ahanda biz böyleyiz tadında daha çok gösterişe dayanan bir sunumdu.

bizim konuşmacılarımız hep yerel idari yöneticiler oldu, cumhurbaşkanı, bakanlar, deniz baykal, belediye başkanı vs. sinevizyonda sezen aksuyla falan desteklemeye çalıştılar ama yeterli olmadı, konuşanlar arasında güzide bir mankenimiz de vardı, ya güzide duran'ı dünyada kim tanır?ne yapmış ki bu hatun? adamlar ise dünyaca tanınan al gore'u konuşturdular, afrikalılar için onların saygı duyduğu sanatçıyla sunumlarını desteklediler.

lobi faliyetlerimiz de bi garip, adamları izmire getirip gezdirmekle olmaz lobi faaliyetleri, italyanlar teker teker delegelerle özel odalarda toplantılar yapmışlar, ülkelerine bilmem kaç milyon fon ayırmışlar vs.

bizi bir yıl boyunca orada burada temsil edenlere gelince, türlü türlü kafilelerle paris'ten çin'e kadar gezildi, kafileler içinde profundan esnafına kadar herkes vardı, bunların masraflarını ya devlet ya da ticaret odası karşıladı. maalesef ki bu vizyonsuz adamlar bu gezileri turistik amaçlı gezilere çevirdiler. uçaklar indi, otellere yerleşildi, sonra gruplar halinde alışverişlere çıkıldı, akşamları alemler yapıldı, bu işi o kadar abarttılar ki oylama günü bile paris sokaklarından adamları zor toplamışlar. güzelbahçe belediye başkanı da tv ye çıkıp araya çıkar çığırtkanlığı sıkıştırıyor "buradan güzelbahçe halkıma saygılarımı sevgilerimi yolluyorum bu arada" diyor.

iktidara açılan dava da italyanlarca kullanılmış, yarın türkiye'de işler muamma olur demişler.

ayrıca komite yetkilileri izmir'e gizlice gelmişler, fuar alanı hakkında bilgi toplamışlar, bu alan üzerinde tarlaları olan şahıslarla konuşmuşlar, onlara expo öncesi ve sonrası bu topraklar üzerinde güvence verilmediğini de doğal olarak öğrenmişler.

ayrıca özellikle afrikalılara verilen fonlar sadece ülke bazında kalmayıp, kişisel olarak da zarflar içinde bu kişiler fonlanmışlar, halbuki en azından bizim bu konuda onlara fark atmamız gerekirdi.

sonuç olarak kişisel inatlaşmalar, ülkenin gidişatı, gösteriş merakı, vizyonsuz adamların izmir'i savunması vb. nedenlerle bu durumla karşı karşıya kaldık.
    (jazzyblues, 03.04.2008 20:15 ~ 21:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil