evlenince soyadını değiştirmek 

adana çık aradan

1. genelde bayanların , nadir de olsa erkeklerin başına gelebilecek durum.
    (bkz: özer çiller)
    (lupin, 01.12.2004 20:31)

2. (bkz: evlenince soyadını değiştirmemek)
    (zeus, 01.12.2004 20:42)
  3. akabinde bilumum devlet dairelerine, (işyerine, dolayısıyla ssk, vergi dairesi vb) bankalara bildirim yapmak demektir.

boşanınca da, adamın soyadının elinizde patlamasıdır.
    (right lane must exist, 04.04.2007 20:48)
  4. yıllardır babasının soyadıyla yaşamış bir kız için aslında hiç de kolay olmayacak bir eylemdir, hele ki yıllarca isminizi soyadınızla marka gibi kullanmışsanız.
    (madalyonun güzel yüzü, 04.04.2007 21:23)
  5. saygısızlıktır bi bakış açısına göre diğerine göre bananedir diğerine göre de benim ismim var ben yalnızca buyumdur.
    (styks, 04.04.2007 21:27)
  6. ağır bi değişimdir önceleri.. sanki bişeyleri eksik söylüyosun, yalan söylüyosun gibi gelir insana... eski arkadaşların yanında isminiz sorulduğunda verdiğiniz cevap herkesin gözlerini üzerinizde toplar.. hele nüfus cüzdanınızda kayıtlı olduğunuz yeri, köyü, mahalleyi, hepsini değiştirirler ya işte o an bütün geçmişiniz silinmiş gibi hissedersiniz... ama zamanla hepsine alışılır, sevdiğiniz insanın soyadını aldığınızı hatırlar, avutursunuz kendinizi...
    (hayatııskalamalüksünyoksenin, 04.04.2007 22:38)
  7. tamamen karşı olduğum bir olgu olmakla beraber kibarca " sahibim oldu bakın" demek anlamına gelmektedir (bence tabi).
    (the girl with red hair, 04.04.2007 22:43)
  8. belli etsin ya da etmesin, erkeklerin evlendikleri kadının yapmasından haz aldıkları eylemlerden biridir. erkeğin en büyük zaafı olan iktidar güdüsünün tatmin edilmesidir. şahsi kanaatim bu konuda ailemin soyadı, geçmişimin izleri, duygusal bağım gibi sentimental durumlara bulaşmayıp değiştirmektir. çok büyütülecek bir mevzu değildir. aklınız kalırsa olmadı iki soyadı kullanırsınız.
    (kozmik şemsiye, 04.04.2007 22:51)
  9. iki isim ve iki soyadı olacağı durumda birinden vazgeçmeniz gereken eylem.
    (madalyonun güzel yüzü, 04.04.2007 22:54)
  10. teknik olarak doğacak çocukların soyadı alabilmeleri için gerekli hadisedir. nasıl ki önceleri çocuklar babalarının adıyla anılırlar "ahmet oğlu mehmet" şeklinde çağırılırlar babalarının da soyadlarını alabilsinler diye yapılan bir eylemdir.diğer türlü çocuğa hangi soyadı verileceği sorunu karmaşaya sebep olacaktır. tabi aradan "lan bu çocuğu biz doğuruyoruz da niye herifin soyadını alıyor" diye çıkış yapmak isteyen bayan arkadaşlar olacaktır. malesef onlara verilecek tek cevap vardır.
    (bkz: ataerkil toplum yapısı)
    (uncle, 04.04.2007 23:00)
  11. bir adamla soyadı için evlenmeyen kadınların hiç hoşlanmadığı, istemediği ama kanunların hiç değilse kendi soyadının sonuna da eklenebilir diye değiştirilerek biraz olsun yumuşatılmış zorunlu dayatma.
    (anatoly1499, 20.06.2007 01:27)
  12. (bkz: evlenince herşeyini değiştirmek)
    (özgürlükemekister, 20.06.2007 01:38)
  13. babanın soyadından kocanın soyadına geçiş yapmaktır. bir anlamda geçmişinle olan bağlantını koparmak gibidir.en mantıklısı baba ve koca soyadlarını birlikte kullanmaktır.
    (arapbebek, 16.12.2007 11:33)
  14. evlenince kadının, erkeğin nüfusuna geçmesi kadar saçma bir dayatma.
    (azersinsarac, 16.12.2007 16:54 ~ 16:54)
  15. yapılan son değişikliklerle kadınların yapmak zorunda olmadığı eylemdir.kadın isterse kendi soyadını kullanmaya devam edebilir,bu eşi tarafından nasıl karşılanır bilinmez tabii.insanların işine gelen gelenekleri işine geldiği şekilde kullanması gibi bir huyu olduğu göz önünde bulundurulursa..
    (bkz: erkek egemen toplumlar)
    (bkz: vermek)
    (bkz: bütün sevgililerim versin ama karım bakire olsun)

edit:babamın soyadını taşıdığım,onun egemenliği altına girdiğimi göstermez tabii ki.onun soyundan geldiğimi gösterir.soyadı kanunu çıkmadan önce fransız adetlerine bakacak olursak babanın adını bizim şu andaki soyadı olarak eklemek gibi birşey varmış.böylece bir nebze de olsa insanlar ayırt edilebiliyormuş.soyadı denen şeyin buradan çıktığını tahmin ediyorum. kaynağı siz anlamışsınızdır.şayet birgün kocam olursa,severek evlendiğimi varsayarsak daha da önemlisi hayatımın sonuna kadar seveceğimi varsayarsak bu onunla ömrümü geçirmek isteyeceğim anlamına gelir.bu kadar basit ve sembolik birşeyin de bizim için bir kayıp ya da bir kazanç olmayacağını gösterir.soyadı değiştirmeyi gurur meselesi haline getiren bünyelere,biri evlendiğinde soyadını değiştirmediğinde garipseyen insanlara hayret ediyorum sadece,herşeyde bu kadar şekilci olmak zorunda mıyız gerçekten?herşeye bir anlam yüklemek neden?adım abuziddin olsaydı ben başka biri mi olurdum örneğin?bu kadınlara verilmiş ve verilmesi gereken bir özgürlüktür altında başka anlamlar aranmamalıdır.isteyen değiştirir,isteyen değiştirmez soyadını.hatta isteyen bambaşka bir soyadı bile alabilir.boyunduruk altına girme meselesi de soyadından tamamen bağımsızdır,beyindedir daha doğrusu beyni olmayanlar için
    (bkz: kafatası)
    (bkz: ot)
    (nomennocry, 16.12.2007 16:59 ~ 18:48)
  16. kız babalarının kabusudur.
    (varolmanın dayanılmaz hafifliği, 16.12.2007 17:11)
  17. eğer problem yaratacak derecede uzun bir isim meydana gelmeyecekse en mantıklısı iki soyadını birden kullanmaktır.
    gerçi sevdiğin erkeğin soyadını almak çok da fena birşey değildir belki ama bu durumda esas iç acıtan sevdiğin ilk erkek olan babaya ihanet etmektir.onun soyadının yerine el oğlunun soyadını koymaktır.baba ocağından iyiden iyiye kopmaktır.
    (theraflu, 16.12.2007 17:19)
  18. boynuma da adımın sonuna da parmağıma da tasmamı taktım demenin en resmi ve de en modern şekli olsa gerek. öncelikle babanın soyadını taşımakla başka bir erkeğin soyadını taşımak asla aynı kefeye koyulamaz. o senin baban ya var olma sebebin,o elalemin erkeği seni aldatsa da kızdırsa da onunla boşansanız da sığınacağınız yerdir babanız.işte onun için babanın soyadını taşımak onurdur aynı şekilde anneninkini de.çünkü onlar seni senden çok düşünürler. evlendiğin erkekse bir gün seni bırakabilecek olan, sana sırt çevirebilecek olan, sana acı çektirebilecek olandır.elbette aksi de olabilir ama bunların da olma ihtimali var. yani babanız sizin hayat boyu yanınızdayken evleneceğiniz erkek olmayabilir. ve sizin var olma sebebiniz o değil babanızdır. onun için asla ve asla onaylamadığım, babaya saygısızlık saydığım ve bayanın kendini mal gibi sahip olunan bir şey gibi gösterdiğini düşündüğüm saçma eylem. niye başka bir adamın boyunduruğuna giresiniz ki?siz başlı başınıza birey değil misiniz ey kadınlar?
    (tosbacik, 16.12.2007 17:25)
  19. günümüzün modernleşme anlayışını yanlış yorumlayan kadınımızın bunu onursuzluk veya geçmişinden kopma gibi saçma savlarla reddettiği, aile ünitesini oluşturan temel bireyi oluşturmaktan reddedip" ben özgür bir kadın olarak evlendim, özgür bir kadın olarak yaşarım" demenin gülünç ve aile unsurunu zedeleyici tavırlarının yansımasıdır evlendiği erkeğin soyadını kabul etmeyi yadırgamak.

modernleşme, evlenilen erkeğin soyadını almamaksa, modernleşme her adım evin iki başlı tek vucutlu anormal bir canlı haline getirmekse ve modernleşme, erkek iktidarı(?)na hayır için evi veya aileyi yönlendirme isyan etme ve dağıtabilmekse, bu eylemin yapılması sakıncalı olur elbet.

bir birey olarak kişi olarak ailede bulunmak, bir soyadının harf sıralasının veya şeklinin değişmesiyle erkeğin soyadını almakla kaybedilmez. aksi yönüyle soyadını reddetmek, ailede 1+1 olmak demektir en azından. çocuklarınıza modern(!) bir kadın olarak soyadı bağı taşımamak, elde edilen gelir gücüyle evin diğer başı olmak ve gerektiğinde isyan edebilmenin, aileyi bir arada tutabilen ve kalbi olan dişinin kalbi boş ama iki beyinli olan soğuk çökmüş bir ailenin yalnızca çok küçük yansımasıdır aslında erkeğin soyadını reddedip kendi soyadını kullanmak.

el oğlu diye gittiğiniz bir evde aslen çekip çeviren olduğunu unutabilmek, çocuğunu yetiştirenin babası değil kendiş olduğununu unutarak hür(?) bir yapıya girmek, ve her an "adam nasıl olsa bana kazık atar" diye ayrık yapıya bürünüp var olan ve verilmiş hakların açgözlülükle arttırılmasından başka birşey olmayacaktır bu. bir evlat, çocukluktan ölene kadar anne diye büyür yaşar,baba diyerek değil. babanın sadece sahip olduğu, uzak ve soğuk misyonunda bir soyadını kabul etmemek, annenin duygusal birleştiriciliğinin yanında babanın maddi ve kuvvetsel birleştiriciliğini elinden alır. yani, siz bir hak elde edeyim derken aslında ailenin oturduğu zemini gevşek haline de getirmektir bu.

20.yüzyıldan itibaren kadın (ve en çok da türk kadını) önemli mesafeler katetti.artık kadın çalışabiliyor ve kendi geliri var.okuyabiliyor ve kısmen de olsa özgür bir ülkede yaşayabiliyor. ama kadın hakkını elde etmeyi, açgözlülükle harmanlamayı sürdürmesi toplumu ve aileyi zorlamaya başlıyor. kadının gerektiği noktadan öte serbestleşmesi, aileyi yaşatan bir kalp olduğunu unutması ve beyin zannetmesi boşanmadan çatışmaya tüm sorunları hızlandırdı. daha da özgürleştiğini düşünen kadın artık rahatça boşanabiliyor, rahatça erkeğe kafa tutabiliyor ve rahatça çocukların durumunu gözardı ederek çocuklarını alıp gidebiliyor. sonuçta dağılmış ailelerin, (sembolik de olsa) güç altında toplanamamış çocukları çok değil 20 sene sonra söz dinlemiyor ve 40 sene sonra özgür olan annelerini huzur evlenirine koyuyor. sadece ingiltereye baktığınızda o aşırı özgür kadınların trajik sonunu görebiliriz.

türklerde, 10000 senedir aileyi tutan büyüten ve sağlamlaştıran tek varlık kadındır, erkek değil. erkek sadece sembolik olarak vardır ve gücünü kullanmasa bile ailenin kimi zaman gerçekten kimi zaman sembolik olarak saygı duymasıyla aileyi bir tutar kapsar. ama kadın, hak elde edeceğim diye bu ideayı devirir ve ailede baş olmaya kalkışırsa ailede kalp yok olur. beyni olmayan bir varlık yaşatılabilir ama kalbi olmayan bir varlık ölüme çoktan kavuşmuştur.

soyadını almayı reddetmek sadece bunun bir yansımasıdır, bilmem anlatabiliyor muyum?
    (spaindustrial, 16.12.2007 17:51 ~ 18:09)
  20. semboliktir. ülke veya kadın gelişmişliğinin ölçütü değildir. medeniyetin alıp başını gittiği ülkelerde bile var olan bir uygulamadır. kadın haklarıyla ilişkilendirmek gereksizdir.
    (bellatrix lestrange, 16.12.2007 18:11)
  21. hiçbir zaman anlayamadığım bir uygulama. herkesin kendi soyadını kullanması ne gibi bi sakınca doğurur ki. şimdilerde evlerde sadece erkek değil iki birey de çalışıyor. hadi diyelim ki çalışmıyor olsun yine de bu başka bi insanın egemenliği altına girilmiş gibi algılanmamalı, bu evlendiğimiz insan bile olsa fark etmez. biz ondan soyadını değiştimesini istiyor muyuz yoo. senelerdir seni adınla ve soyadınla tanıyan insanlara artık evlendim bak soyadım değişti diye gösteriş yapmaya mı yarıyor acaba. artık kadın ve erkeğin eşit olduğu iddia edilen toplumumuzda en azından isteğe bağlı olarak herkese soyadını değiştirmeme hakkı tanınması gerektiğine inanıyorum.
    (karamelize ekmek, 16.12.2007 18:17 ~ 18:22)
  22. bunun üzerine timus "babanızın egemenliğine nasıl boyun eğdiniz yıllarca? o da erkek değil miydi?" demiş.
    (agnodice, 16.12.2007 18:29)
  23. ileride doğuracağı çocukla aynı soyadı taşıma garantisine sahip olma durumudur.
    (genjuure, 16.12.2007 19:31 ~ 19:31)
  24. hangi akla hizmetse var olduğun kimliği diğeriyle değiştirmek
    (stresli porsuk, 16.12.2007 19:37 ~ 19:38)
  25. kadınların hayatlarını değiştirme çabaları içinde yer alan evlenme eyleminin heyecanı içerisinde bir nevi şuursuzlukla gerçekleştirdiklerini düşündüğüm olaydır. tabi taşıdıkları soyadından memnun olmayıp, evlenip eşinin soyadı ile mutlu olacaklarını düşünenler de vardır. bunlar için evlenmek bir nevi kurtuluştur. yıllarca emmez, kuku gibi soyadlarını utançla taşıyan genç kızlarımız evlenip eşlerinin göze batmayan, gülümseme uyandırmayan soyadlarının altına saklanıp mesut bir hayat sürdürürler.
    (celibon, 08.01.2008 20:29)