evde üşürken herhangi bir sebepten dışarı çıkmanız halinde farkettiğiniz durum. yaz ayları için normal olmakla beraber bahar ve kış aylarında sinir bozucu olmaktadır.
hatta bir de vize dönemindeyseniz "bu güzel havada ders çalışılmaz" bahanesi için geçerli ortam koşullarının sağlandığının kanıtıdır.
anneannemin evinin yıllardır olduğu durum. özellikle kış aylarında tasarruf yapmak için tek bir odayı ısıttığı için, evin diğer odaları buz gibi olur. ama yazın izmir sıcağında gidip nefes aldığım yerdir.
yurdumuz için kuzeye bakan evlerdeki durumdur. genelde öğrenci evidir. eziktir. sönmemecesine yanan kat kaloriferi derdinize bi nebze çare olmaya çalışır.
kol gibi giren doğal gaz faturasının bir sonucudur. genelde öğrenci evlerinde tasarruf yapayım derken göz çıkarmaktır. zatürre olcaksınız lan, yapmayın...
son doğalgaz ve elektrik zamlarından sonra türk evlerinin genel durumudur. zaten muhtemelen sosyal güvenlik yasası falan deyip ilaç satışını yeniden düzenlemeye çalışmalarının sebebi de budur, milletçe zaatürre olmazsak, ay sonu hesap yapmaktan akıl hastası olacağımızı anladılar ki, oradan da kısmaya çalışıyorlar. bak sinirlendim şimdi yazarken, neyse yasalar çerçevesinde susayım ben.
gözlerimi yaşartan, içimi kanatan, atsan atılmaz satsan satılmaz evimle birlikte yaşamayı öğrendiğim, öğrendikçe sevdiğim, ama hala bağışıklık kazanamadığım, gerçek.
nasıl iştir anlamış değilim. yaz kış yün yorganlarla uyumanın problem olmayacağı kadar serin bir evde yaşıyorum . zamanında izalasyon yapacağız diye, duvarlara buzdan bir tabakamı yerleştirdiler bilemiyorum.
hoş artı bir tarafıda yok değil. küresel iklim muhabbetlerinin hayatımıza etkilerini düşünecek olursak, yazın evin serin, püfür püfür esmesi asfalt sıcaklığında yaşayan bünyelere göre avantaj sağlıyor. (tabi kışın göte giren doğalgaz faturalarını saymazsak).
biz, "evde penguen besleyelim, ev soğuk nasılsa, yaşayabilir." dedik ama o bile üşüyüp isyan etti birgün, kendini balkona kapadı. hala girmek istemiyor eve. ne yapacağız bilemiyoruz.