4. sınıf olmasına rağmen henüz hala
matematik 2 dersini verememiş bünye, matetematik çalışmaktadır. seriler ağırlıklı olarak çalışan kişi ki o ben oluyorum, ulvi bir vahiy gelmişcesine bir formül bulurum. önce
mathematica ile bir kaç deneme yaparım, evet formül
ampirik olarak tutmaktadır. birden fazla sayı için denendiğinde başarıya ulaşılmıştır.
birden bir zafer nidası atmak gelir bünyeden. cem yılmaz edasıyla siz beni bıraktınız ama formül buldum ulan ben diye sevinilir. eureka eureka diye bağrılarak dolanılır etrafta. bir kaç gün boyunca matematik kitapları karıştırılır, yoktur böyle bir formül. evet formüle isim koyma telaşı sarar bünyeyi. ulen acaba ne koysam diye. neyse bir kaç gün geçer, matematik okuyan bir arkadaşa formülden bahsedilir. eleman böyle birşeyin bulnmamış olma ihtimali yok diye ortalarda gezinir. bir matematik kitabı ile çıkagelir. neydi senin formül der
şimdi n 0 dan sonsuza giderken (a/b)^n ifadesi a<b olmak şartı ile, b/(b-a) olarak ifade edilebilir derim. arkadaş bak şimdi, (a/b) ifadesine r diyelim diye başlar konuşmaya r^n olur ifademiz, ve bunun formülü 1/(1-r) dir diye de giydirir bana. meğer geometrik seriyi bulmuş, tekerleği tekrar icat etmişim.
eureka mı girdi götüme daha ne olsun.