|
|
- fiziğin temel ilkelerinden biridir.. newtonun hareket kanunlarından üçüncüsüdür..
- itü de kanıtlanmış bir kuram,öğrencinin hiçbir konuya tepkisi yok doğal olarak ot gibi yaşıyor
- lisede, hoca öğrenciye vurduğu anda öğrencinin de hocaya vurmasının ceza gerektirmemesini savunan gençliğin kaynak olarak aldığı durum.
- (bkz: etki sağ kroşe)
(bkz: tepki sol kroşe)
- newton'un tanımladığı bu ilke liselerimizde bir türlü izah edilemez. talebede "nasıl yani? ben şimdi kutuyu iteliyorum kutu da bana aynı büyüklükte bir güçle tepki mi veriyor? cansız bir cisim bana nasıl tepki verebilir?" biçiminde soru işaretlerine meydan verir.
şimdi eğer ki kafasına takılan varsa etki ve tepki ilkesini kendileri üzerinde anlayabilecekleri bir örnekle izah edeceğim:
-eğer bu giriyi okuyorsanız muhtemelen kapalı bir ortamda, misal, bir odadasınızdır (eğer ki açık havada kablosuz internet olayına takılıyorsanız o sizin ayıbınız). o odada bir de duvar vardır. şimdi biraz gerilin ve sonra koşarak o duvara kafa atın. pekmeziniz aktı mı*? aktı tabi. demek ki siz duvara etki ederken duvar da size tepki verirmiş.
işte etki ve tepki böyle bir şey. her yerde geçerli bir kanun. afiyet olsun.
- karşılıklı eşit kuvvet.
''amazonlarda bir kelebeğin kanatlarını çırpması, dünyanın öteki ucunda bir kasırgaya yol açar.''
- charles bukowski şiirlerinden...
en iyilerimizin sonu genellikle kendi ellerinden olur
sırf uzaklaşmak için,
ve geride kalanlar
birinin onlardan
uzaklaşmayı neden isteyebileceğini
bir türlü tam olarak anlayamazlar.
- konserlerde neden sahneye fırlama isteği var? sahneye çıkma isteğini yaraten tek şey arada ki bariyerdir. eğer bariyerler olmasa sahnete fırlama isteği de olmaz. parklarda ki ücretsiz konserleri düşünün etki de yok tepki de. uyarıcı da yok yanıt da.
|