belki ilginizi çeker
  1. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  2. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  3. · thierry henry
  4. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  5. · bir kadının bilmesi gerekenler
  6. · ugg düşmanı ezik kızlar
  7. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  8. · genel ağ
  9. · erkek kadın karşılaştırmasından bıkmak

esprinin sonuna ünlem koymak  

1. esprinin güldürü katsayısını düşürmektedir. şöyle ki uzun veya kısa bir yazıda espri yapılan cümlenin sonunda ünlem gördüğümde sinirlerim bozuluyor. şöyle anlatırsak

iğrenç bir espri diyaloğunu iki farklı şekilde gözden geçirelim:

a)
    -mehmet tuzu uzatırmısın?
    -uzamıyo ki.

b)
    -uzamıyo ki!!!!*

a seçeneğinde daha önce duymuş olsanız bile yine de tebessüm ettirir veya kopartır. çünkü bu esprinin geçtiği ortamı ve "uzamıyo ki" cümlesindeki tonlamayı beyniniz en komik olacak şekilde hayal eder. ancak ikinci seçenekte bir yönlendirme bir sempatiklik çabası vardır. swh bakınızı da ayrı bir iğrençliktir. bu seçenekte "uzamıyo ki" cümlesini kişinin bağırarak,kelle gibi sırıtarak ve i harfini uzatarak söylediğini hayal edersiniz. işin içinde bir boş bulunma bir arkadaş ortamı yoktur.

kısaca bunu yapan arkadaşlar lütfen esprileri okurun hayal gücüne bıraksın. gülmek benim de hakkım. ben espriyi götümden de olsa kafama göre anlamak istiyorum.*
    (exclurel, 25.07.2008 16:51 ~ 20:03)
  2. yazılı esprilerin mimikleridir ünlem işareti veya soru işareti. espriyi anlatıyormuş gibi yazmanın bir yoludur. ton vermektir espriye. kişinin espriyi yaparken vermek istediklerini nokta atışı olarak okuyana ulaştırmasıdır. her yerde paso ünlem koymak olmaz ama;

-uzamıyo ki.

-uzamıyo ki!!!!

örneği ünlem kullanımı için harbiden güzel bir örnektir. ben burada ikinci örnekte mehmetin yüz ifadesini hayal edebiliyorum. ama birinci örnekte sanki mehmet espri yapmak istemiyor gibidir, zorla yapılmış bir espri vardır ortada sanki. neyse esprinin telif hakkı ödenmeksizin kullanımı için exclurel'den özür dilerim, umarım sorun olmaz!!! (şaka şaka burada espri nerde ki ünlem koyuyorsun, angut?)
    (diazepam, 25.07.2008 17:03 ~ 17:09)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil