belki ilginizi çeker
  1. · espresso makinesi
  2. · benissimo
  3. · illy
  4. · macchiato
  5. · swiss orange mocha
  6. · borusan otomotiv
  7. · ikea
  8. · lavazza
  9. · mırra
  10. · nespresso
gündem
  1. · tahrik edici erkek kokuları
  2. · aşkın yedi seviyesi
  3. · dinde zorlama yoktur
  4. · thierry henry
  5. · aklidengegorecelibikavramdir
  6. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  7. · sözlük yazarlarının itirafları
  8. · içimizden biri
  9. · müşküle

espresso  

1. bildiğimiz kahve.
    (stocky2001, 01.09.2004 16:31)
  2. bildiğimizden farklı kahve. yapılırken su buharı öğütülmüş kahve çekirdeklerinden geçirilerek yoğunlaştırılır, 80 dereceye kadar soğutulur. genelde acıdır, serttir, yoğunlaştırılmış kahve gibi düşünülerek içilmelidir, hayvanlık yapıp duble alırsanız karın ağrısı yapar zayıf bünyelerde. yanında küçük bisküvilerle iyi gider. bir de tütün kullananlar tütün içmelidir tabii ki.
    (comatose, 24.02.2005 15:27)
  3. ülkemizde kafelerin menülerinde genellikle "expresso" ya da "ekspresso" olarak geçen kahve türü. bana sorarsanız yalandır, dolandır.
    (butcha, 24.02.2005 15:54)
  4. 10 saniyelik ömrü olan kahve türü.
    (jellicle, 24.02.2005 21:40)
  5. sıcak su buharının yüksek basınçla espresso kartuşlarından geçirip yoğunlaştırarak, kahvenin kötü tat bırakan tortulu kısmının suya karışmamasını sağlayarak hazırlanan içecektir.

çoğu kafede müşteriye hesap yerleştirme amacıyla menüye eklenir. fakat diğer içeceklerin aksine, starbucksta daha uygun bir fiyata hem de doppio (çift shot) içilebilir.
    (whopper, 17.03.2005 01:23)
  6. (bkz: illy)
    (whopper, 17.03.2005 01:25)
  7. aslında fransızlar bulmuştur fakat ellerindeki teknik imkandan dolayı geliştirememişlerdir. italyanlar'da bunu alıp tekniği iyice ilerleterek kendi kültürlerine almışlardır.

özellikle italya'da sabah sabah yoldaki cafelerde espresso shot yapan insanlar görülebilir. hayvani uyarıcı etkisi vardır.
    (creepingdeath, 18.04.2006 23:38)
  8. sek içimlerde sabahleyin uyuşuk kişiye gerekli uyarıyı sağlayan kahvedir. içilesi, fazla da abanılmayası tür kahve.
    (keyif pezevengi, 03.10.2006 20:40 ~ 20:41)
  9. aslı expresso olan ve adını şöyle bir hikayeden alan hazır kahve. inşaatlarda çalışan işçiler kahve molası bahanesiyle işlerini aksatmaya başlar.durumun farkına varan patron,işçilerin kaytarmasını engellemek amacıyla, bir kahve makinası getirttirir.son derece hızlı hazırlanan ve bir iki yudumda biten üstelik uyku dağıtma özelliğinden dolayı da ismi expresso olmuştur.günün belli bir saati içilmesine izin verilmiştir.öyle,ben bir kahve alayım durumları ortadan kalkmıştır.bir de günün ilerleyen saatlerinde içilen bir kahve türü daha vardır bu da caffe latte'dir (latte sütlü demekmiş).iş bitmiş,herkes rahatlamak istemektedr.bu bol sütlü sıcak kahve birebirdir.(yanlışsa düzeltin valla)

21.04.2007 de gelen düzeltme için teşekkür ederim cappuccetto verde.
    (fitnefücur, 05.01.2007 17:38 ~ 21.04.2007 17:55)
  10. "kahve kahvedir yawww" dememi sağlayan kahve...
    (seqtomik, 27.01.2007 20:57)
  11. kahveye bile kafe diyecek kadar üşengeç bünyemin asla telafuz etmiyeceği kelimedir.
    (dream endless, 27.01.2007 21:01 ~ 21:01)
  12. çakal icadı..
    (hasan huseyin yandanyemisoglu, 27.01.2007 21:02)
  13. single shotında 7 gr, double shotında ise 14 gr * çekilmiş kahve üzerinden 90-95° c de ve 8-10 bar basınçta su geçirilerek; 30ml'lik fincanların yarısından çok, tamamından azına kadar doldurulması ve bir shot'ta içilmesi uygun görülen italyan kahvesidir. iyi bir espresso kahve harmanında en az üç çeşit arabica kahve çekirdeği olmalıdır. normal bir insanın günlük kafein ihtiyacını ziyadesiyle karşılar, fakat ayıltsın diye içirilen sarhoşların midesine zift gibi oturmak suretiyle daha beter yapar. kahvaltılardan sonra içilmesi, gün içinde daha da kahve yüzüne bakılmaması bütçeye yarar.
    (maglor, 03.04.2007 20:30 ~ 07.04.2007 22:20)
  14. şekersiz içilmesi makbul olan kahve çeşidi.
    (ateşli koala, 20.04.2007 09:25)
  15. ev kullanımı için olan makinesinin ateş pahası olduğu kahve türü. rüyalarıma giriyor şerefsiz.
    (keyif pezevengi, 29.11.2007 01:15)
  16. yıl:1999
    yer: yanlarında kaldığım ailenin evi cento/bologna /italya
    eve dönüşüme bir gün kalmıştır.memleketten getirdiğim bilumum hediyeyi (rakı,nazar boncuğu,kahve vs.) sırasıyla veriyorum.en sona türk kahvesini sakladım ama doğal olarak cezve bulamadım ve espresso makinası ile yaptım.öncesinde geçen yarıcımsı konuşma şu şekilde

gebesh: this is turkish coffee
    host mother: what is it like?
    gebesh: less bitter than espresso less sweety than cappuccino
    host mother: benissimo !
    (gebesh, 12.12.2007 16:57)
  17. evde french press'le %100 verimle olmasa da yapılabilen ağır kahve türü. yalnız ölçeği vardır, türk kahvesi fincanı ev içimi için kafidir, ama finallere çalışırken uyanık kalmak için ayılık edip bir kupa dolusu espresso yapıp içerseniz yüksek dozda kafeinden çarpıntı yaşayıp zor saatler geçirebilirsiniz. (bkz: littlemy) zira konsantre kahve formatında olduğundan daha yüksek dozda kafein içerir, tadında bırakmak gerekir.
    (littlemy, 13.01.2008 14:02)
  18. ayrıca başlığı getirdiğimde yan tarafta zebellah gibi çıkan espresso makinasını görünce ınının tepkisi verdiğim kahvedir.
    (littlemy, 13.01.2008 14:05)
  19. bir fincan espresso için 42 adet kahve çekirdeği gerekir. (bkz: lavazza)
    (markator, 19.02.2008 21:52 ~ 21:53)
  20. türk kahvesinin 3 5 lira daha fazlaya satılan acı hali..hiçbir özelliği yoktur ve tadı iğrenç ötesidir ben hiç sevmem ve makinelerinin neden o kadar pahalı olduğunu bir türlü anlamam...içmedyseniz daha önce içmeyin sakın öyle cafelerde falan pişman olursunuz..farklı görünürüm diye damak tadınıza eziyet etmeyin..
    (trakyalı, 31.07.2008 01:13)
  21. (bkz: espresso makinesi)
    (keyif pezevengi, 07.09.2008 23:58)
  22. sanılanın (en azından benim sandığımın) aksine bir espressonun içerdiği kafein miktarı bir bardak filtre kahvenin içerdiğinden daha az. wikipedia'daki kafein makalesine bakacak olursak 300 ml'lik bir bardak filtre kahvede aşağı yukarı 200mg. bir bardak (shot) espressoda ise 100 mg kafein bulunmakta. kafeinin vücuttaki yarılanma ömrünün 3-5 saat arası bir şey olduğunu düşünecek olursak gün boyu eşit aralıklarla 4 espresso içmek sabah ve öğlen iki bardak kahve içmekten daha dengeli oluyor. vücudu daha az yorarak daha uzun süre dinçlik sağlıyoruz. peki 10 litre espressoda bir insanı öldürmeye yetecek kadar kafein olduğunu biliyor muydunuz?
    (recai pengül, 29.09.2008 09:52 ~ 08.02.2009 18:03)
  23. soğuduğu zaman bi' halta benzemeyeceği için hızlı içmekte fayda var; ama öyle küt diye de içmenin gereği yok. sizi kapıda karşılayan acılığını aşmak için sıvıyı damağınıza sıvaştırıp kokuyu burnunuzdan çıkartarak içtiğinizde asıl lezzetli rayihasını alabilirsiniz.
    (salieri ve çiğnenen onuru, 27.01.2009 08:16)
  24. (bkz: expresso)
    bazen yanlış telafuz edilen kahve...italyanların sabah kalkar kalkmaz içmek istediği kahvedir aynı zamanda...
    (dedimvekaçtım, 08.02.2009 17:42)
  25. --- uyarı ---

espresso sert bir kahvedir, alıştığımızdan yüksek oranda kafein içerir.

bunun yanına macchiato geliyor bazen; espresso macchiato oluyor. "çok gay bir ismi var, ne kadar tehlikeli olabilir ki?" diye düşünmeyin, dünyanızı tersine döndürür bu. e tabii, sabahın köründe ayılmaya çalışırken için vücudunuz kafeine doysun, enerjik hissedin ve mutlu mutlu yaşayın. ama özellikle;

- mevsim gereğince bir pikniğe gitmişseniz, onun dönüşünde dinlenmek için bir yerlere oturmuşken, (hata #1: evine gidip uyusana manyak!)
    - bütün gün güneşin altında şapkasız dolaşmış, bildiğiniz bütün oyunları oynamışken, (yakan toptan ip atlamaya kadar çok geniş bir oyun skalasından bahsediyorum.)
    - hayvanlar gibi yemek yiyip midenizi mahvetmişken, (hata #2: insan gibi yesene?) (kısır da güzeldi ama... * *)

bu içeceği içmeyin. niye mi? çünkü içtikten sonra aynen şöyle olursunuz:

- yorgunsunuz, ama değilsiniz.
    - uykunuz var, ama yok. ("uykunuz var, ama uyuyamıyorsunuz" demiyorum bak, o dediğin nescafe 'de * falan oluyor.)
    - açsınız, ama mideniz bulanıyor.
    - alkol almadınız, ama sarhoşsunuz. (sarhoş gibisiniz değil.)
    - başınız ağrımayı da geçmiş, zonkluyor.
    - vücudunuz yorulsun mu, zinde mi hissetsin şaşırmış. tek bildiği şey beyninizin verdiği emirlere uymamak.
    - ve siz muhtemelen gecenin köründe kalkmış "espresso macchiato" hakkında yazılabilecek en saçma yazıyı yazıyorsunuz.

mutluluklar.

--- uyarı ---
    (çılgın orman meyvesi, 09.05.2009 04:17 ~ 04:18)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil