görseller
esmerayesmeray

belki ilginizi çeker
  1. · unutama beni
  2. · tecavüz
  3. · itü sözlükteki tüm erkeklerin seks ustası olması
  4. · seyyal taner
  5. · engin ceber
  6. · tek şarkı ile 30 yıldır hatırlanan şarkıcılar
  7. · içinde gel kelimesi geçen şarkılar
  8. · unutma beni
  9. · dünyayı zencilerin ele geçiriyor olması
  10. · insanız biz
gündem
  1. · domuz gribi
  2. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  3. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  4. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  5. · alex hagi den daha iyidir
  6. · ugg
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · lpturkiye com
  9. · anne kız diyalogları

esmeray  

1. 70'li yıllarda unutama beni adlı parçasıyla fırtınalar estirmiş, küçükken koyu ten rengi sebebiyle zenci zannettiğim 26 mart 2002 tarihinde aramızdan ayrılmış diriker soyadlı sanatçı ...
    (erdemetal, 27.05.2004 18:53 ~ 18:53)
  2. anadoluhisarı semtinde ikamet etmiş sanatcımızdır. unutama beni isimli parçanın yanında esas bombayı gel tezkere gel isimli parçayla patlatmışdır.
    (evdeki ses, 09.12.2005 02:13)
  3. ilginç bir sentezdi rahmetli. "gel tezkere gel" türküsü söyleyen bir zenci.
    (wondrous, 17.12.2006 17:59)
  4. beyoğlu'nda ki cesur travesti. radikal gazetesinde pınar ögünç'e muhteşem bir söyleşi vermiştir.michael jackson ne kadar siyahsa bülent ersoy o kadar transseksüel' bir dönem seks işçiliği yaptıktan sonra beyoğlu'nda midye dolma satan, ayrıca bir kafede stand-up gösteri yapan esmeray'la kadınlar, erkekler, 'trans'lar, bülent ersoylar ve celladına âşık olanlar üzerine. http://www.radikal.com.tr/...
    (spanki, 08.08.2007 14:54 ~ 14:54)
  5. armutfi organizasyonunda katılımda fırsat eşitliği atölyesinde amargi adına sunum için geldi. grubun içine dahil oluşundan konuşurken yaptığı şakalara kadar konusu üzerinde samimi bir şekilde bilgi paylaşması beni kendisine çekti diyeceğim. hakikaten çok bilgili ve samimi bir izleim veriyor sanki başına hiç kötü şeyler gelmemeiş linç girişiminde bulunulmamış gibi bakan gözlerle karşılaşmamış gibi her an. yaptığı çalışmalar kendisi hakkında kimliği hakkında ilginç deneyimler elde etmenizi sağlıyor. detaylı konuşmak gerek. zaten aklımdakileri de pek yansıtamadım buraya daha sonraki editlerde belki de daha doğrudüzgün fikşr sahibi yapabilirim insanları da amargi oluşumunun türkiye için kimlik bunalımlarını aşmada ne kadar önemli süreçlere dahil olduğunu ve olacağını anlatırım . kendisi bilindik bir mekanda midye satmaktaymış. istanbula gidebildiğimde öncelikli işlerimden biri tanışım bilgilenmek
    (brazza, 10.09.2007 16:06)
  6. kürt, kadın, feminist, travesti.

kars'tan istanbul'a "içindeki kadını bulmak" için onbeş yaşında gelmiş. içindeki kadın ortaya çıkınca da normal işlerde çalışması zorlaşmış hatta imkansız hale gelmiş. onun durumunda olanlar gibi dayatılan seks işçiliğini yapmak zorunda kalmış. feminist teori ile tanışınca da kendini ve yaşadıklarını sorgulayarak "erkekliğin her yerde olduğunu ve sürekli yeniden üretildiğini gördüm. yaptığım iş bana bir dayatmaydı ve kadın bedeninin pazarlanması, parçalanmasıydı, bunu kabullenemezdim." diyor.

esmeray, amargi'nin kurucuları arasında, son zamanlarda cadının bohçası adlı tek kişilik oyununu sergilemekte.
    (aglaures, 02.01.2008 14:45)
  7. esmeray diriker 1950’de istanbul emirgan’da doğdu. 1960 yılında, emirgan ortaokulu'nun son sınıfındayken, öğrenimini yarım bırakarak, istanbul şehir tiyatrosu’na girdi ve çocuk bölümü'nde ilk defa sahneye çıktı. 1965 yılına kadar şehir tiyatroları'nda çalıştı. bu tarihten sonra özel tiyatrolara geçti ve ilk olarak dormen tiyatrosu’nda "dün gece yolda giderken çok komik bir şey oldu" oyununda oynadı. daha sonra özel tiyatrolarda sırasıyla avni dilligil, özlem, özlem taşdelenler, sezer sezin tiyatroları'nda oyunculuk yaptı. 1974 yılında muammer karaca ile oynadıkları "mart bakanı" adlı oyunla tiyatrolara veda etti. bu arada sinemada "sev kardeşim" ve "zilli nazife" adlı filmlerde rol aldı. ayrıca "unutama beni" filminde de misafir oyuncu olarak yer aldı
    müziğe, neriman altındağ tüfekçi’nin yönettiği koroda amatörce başladı. 1974 yılında, kim bunlar topluluğunun solistliğini yaparken, toplulukla birlikte çıkardıkları "kim bunlar" adlı plağın a yüzünde seslendirdiği "100 kerre 1000 kerre" adlı şarkıyla müzik dünyasına adım atmış oldu. gelin görün ki esmeray'ın adı plağın üstünde yer almıyordu.
    1974’de ilk ve son kez düzenlenen "1. toplu iğne beste yarışması"nda, eşi şemi diriker'in (bestelerine erol tanır imzasını atardı.) bestesi olan "unutama beni" ile aldığı birincilikle adını duyurdu ve müzikte ben de varım, dedi. aynı yıl profesyonel olarak ilk defa küçük bebek belediye gazinosu’nda sahneye çıktı. trt’nin düzenlediği yarışmada birinci olmasına rağmen "unutama beni"yi televizyon ekranlarından seslendiremeyen esmeray, bu plaktan sonra yaptığı 45’liklerle de trt denetimi’ne takıldı. 1975 yılında, ilk longplay çalışması olan "yayınlanamaz"da trt’yi halka şikayet etti. 1977 yılında yaptığı "gel teskere" plağıyla ikinci büyük çıkışını yaptı. ve sonraki yıllarda da asker şarkıları söylemeye devam edip halkın gönlünde sağlam bir yer edindi.

1978 yılında eurovision türkiye finalinde, kendine özgü eserleriyle tek tek tanıdığımız altı sanatçı eurovision şarkı yarışması için bir araya gelmişlerdi. esmeray dışında, ertan ve funda anapa, melike demirağ, kerem yılmazer ve iskender doğan'dan oluşmaktaydı bu grup. atilla özdemiroğlu'nun bestelediği, şanar yurdatapan'ın sözlerini yazdığı ve lale özdemiroğlu (mansur)’nun kareografisini hazırladığı "insanız biz"i seslendirdiler ve milyonlarca müzikseverin sevgisini kazandılar.

bugüne kadar 9 adet 45’lik, 4 adet lp ve 1 adet kaset (kağıt mendil) çalışması yapan esmeray, 1981 yılında yapmış olduğu "sürpriz 81" albümünde türk sanat müziği eserlerini seslendirdi. 1986'da profesyonel sahne çalışmalarına son verdi. bu tarihten sonra "alıştık artık" adlı tv programında uzun süre ayşegül-ali atik'le birlikte rol aldı. daha sonra çeşitli tv dizilerinde de çalışmalar yaptı. son olarak 1995 yılında nedim saban tiyatrosu’nda "oscar" adlı oyun ile tekrar tiyatroya döndü. 2000 yılında "hep aynı yaygara"de rol aldı. 2000 yılında yayınlanan "eski dostlar" albümüyle tekrar müzik çalışmalarına hız veren esmeray, ayrıca tv dizilerinde oyunculuk yapmaya devam ederek, sanat hayatını sürdürmüştür. 25 mart 2002'de hayata gözlerini yuman esmeray'ın şarkısında da dilediği gibi, onu hiç unutmayacağız.
    (serpil barlas, 20.04.2008 11:35 ~ 24.04.2008 14:08)
  8. söylediği o şahane unutama beni şarkısının sözlerini kocası esmeray için yazmış. ne aşkmış amcamdaki, helal olsun.
    (closer, 20.04.2008 11:51)
  9. midye dolması mükemmel olan, hülya avşar'ın türkmax'daki programına konuk olup, bu zat'ın kendisine yaptığı
    "aa transeksüelsiniz ama öyle yükselmişsiniz ki burada benim karşımda bile oturup konuşabiliyorsunuz" fütursuzluğuna ses çıkarmamış, ilkokul mezunu olmasına rağmen boğaziçi üniversitesinde son 1 ayda tez hazırlamak için kendisine gelen öğrencicikler hakkında da harika yorumlar yapmış olan güzellik.
    (bir mendil niye kanar, 23.08.2008 17:11)
  10. bkz: http://www.radikal.com.tr/...
    (nervikan, 17.12.2008 21:41)
  11. bu akşam van'da gösterisi var bu kadının ve sanırım başlamış durumda. gidemiyorum ben, ama gitmek isterdim.

iki gösteriminin de tüm biletleri satılmış durumda. cadının bohçası... bense odamda yalnızım.

gitmek istedim. gidememek koyuyor aslında.
    ama yine de bu kadını, bu yüreği cesur kadını öpmek lazım yüreğinden, onca şeyi göze alması bile yeter.

eminim harika geçiyordur. orda olmak ve izleyebilmek vardı şimdi...
    yüreğinden öpüyorum seni...

editimsi:
    votka sonrası, sarhoş muhabbetleri.
    kalsın böyle...
    (ninn worx, 02.03.2009 20:20 ~ 04.03.2009 01:21)
  12. katıldığı programın (bkz: disko kralı) takdir edilesi konuğu, bu nasıl bir özgüvendir.
    (çamaşır suyu, 31.05.2009 03:02 ~ 03:03)
  13. katıldığı disko kralı programında kendisine kıkırdayan sözüm ona gençliğe program sonunda güzel bir cevap vermiştir. ötekilerin sesi olmuştur. iyi de olmuştur. insanım, insansın, insan.

(bkz: hepsi bu)
    (ofsaytadüştümgelicem, 31.05.2009 05:23 ~ 05:33)
  14. insaniyetin türk kürt siyah beyaz kadın erkek ya da transeksüel gibi etiketlerden öncelikli olduğunu anlatmaya çalışan; ilginç yaşam öyküsüne rağmen, kendini geliştirip sınırlardan öte olması gerekenin arzusu ve inancıyla çabalayan cesur insan. sessizlere ses, karanlık içinse bir mum...
    (hatshepsut, 31.05.2009 05:30 ~ 05:47)
  15. katıldığı disko kralı programında okan bayülgenin stüdyoda olan tüm gençleri dışarı çıkarıp konuştuğu güzel insandır. o herşeydir. cesurdur. etrafta bulunan birkaç salağın kıkırdamasını takmayan ve herşeye rağmen konuşan kişidir.temiz insandır.
    (syd barrett, 01.06.2009 22:44)
  16. ders zoruyla oyununa gittim,bide üstüne en ön sırada kabak gibi oturdum.oyun hakkında bişey bilmediğim için bizimki elinde midye tepsisi kürtçe türkü söyleyerek bi girdi gülsem ayıp olur diye bbc izliyomuş gibi ciddiyetle durdum.arada yanımdaki şahıs"ne garip kadın dimi?"diye sormasa hiç gülmezdim ama arada sızdırmalar yaşandı.
    oyun bitti isteyenler esmerayla konuşabilir dendi,gittik konuştuk,karşılıklı çay içtik ayrılırkende sarıldık öpüştük vedalaştık.ilginç bişey;güneşi gördüm'ün senaryosu gelmiş esmeraya oynasın diye ama dayanamadım oynamaya dedi.hem kürt hem travesti olunca ondan iyisi olmaz gibi gelmişti ama kısmet değilmiş.sayesinde dersim aa gelicek.güzel gamzeleri var bide
    (wahhane, 06.06.2009 00:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil