2. dünya savaşı sonrası kurulan ve 1991'de sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği'nin dağılması ile parçalanmaya başlayan yugoslavya'nın hala bölünmeye devam etmesi olayıdır. rusya bile adam gibi bölündü süreci tamamladı ama yugoslavya artık o kıçım kadar alana ne kadar milleti doldurduysa bölüne bölüne bitemedi. şu ana kadar;
bosna-hersek sosyalist cumhuriyeti;
hırvatistan sosyalist cumhuriyeti;
makedonya sosyalist cumhuriyeti;
karadağ sosyalist cumhuriyeti;
sırbistan sosyalist cumhuriyeti;
slovenya sosyalist cumhuriyeti.
ortaya çıktı bu yetmemiş olacak ki sırbistan da kendi içinde bölünmeye gitti ve ortaya;
kosova özerk sosyalist cumhuriyeti;
voyvodina özerk sosyalist cumhuriyeti;
cumhuriyetleri çıktı. 1991'in üzerinden 18 yıl geçmiş adamlar hala bölünüyor. sanırım duracak gibi de değil hala için için bir kaynama, bir kıpırdanma var. ama ben yugoslavya'yı tebrik ediyorum adamlar o kadarcık yere bu kadar milleti nasıl toplamışlar şaşıyorum. rusya desen tamam adamların dünya kadar toprağı var o kadar millet az bile gelir oraya ama sen avrupanın göbeğinde o kadar milleti nereden buldun da birleştirdin, övgüye layık bir hareket.
ama işte patladı ve hala patlamaya devam ediyor. artık ne kadar birbirini sevmeyen insan, ulus, etnik kimlik varsa nasıl bir araya getirilmişse bölüne bölüne bitemediler. dünyaya bu çağda bu kadar çok devlet armağan eden yugoslavya'yı saygıyla anıyorum.
birinci dünya savaşından sonra kurulan ve 80 yıllık bir temeli olduğu için çatır çatır bölünmesi normal devlettir. birinci savaşın sonlarında avusturya-macaristan kuvvetleri teslim olmuşken, hırvatlar canla başla italyanlara karşı savaşmaya devam ediyorlardı. adriyatiğin doğu kıyılarına italyanların gelmesini istemiyorlardı.
(soyut, 18.08.2009 10:09)
şaşılacak bir olay değil.
matematiksel olarak gayet mantıklı. bitse şaşardım. eski yugoslavya yı böl ikiye. iki tane 1/2 eski yugoslavya eder. onları da böl. 4 tane 1/4 yugoslavya eder. devam et bölmeye. 8 tane 1/8 yugoslavya eder. bunu sonsuza kadar devam ettirirsek "n" tane "1/n" büyüklüğünde küçük yugoslavyalarımız olur.
(bkz:
karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı)
bir nebze türkiye'deki futbolseverlerin de payı olduğu durumdur.
bu yugoslavya yugoslavya iken bize öyle kazmalar kakaladılar ki, tribünlerden edilen bedduların haddi hesabı yoktur.
ulan o viç'ler yüzünden ben bugün hala sandviç bile yemem, o derece yani.
1980 yılında josip broz tito nun ölümüyle birlikte, etnik milliyetçiliğin yugoslavya da yükselişe geçmesi, sadece 11 yıl içinde parçalanmayı getirmiştir.
etnik milliyetçiliğin körüklenerek devletlerin parçalanması ve kontrol edilebilir konforlu alanların yaratılması hikayeside çok tanıdık ve güncel geliyor kulaklarıma.
(blondie, 18.08.2009 10:48 ~ 10:49)
bölenlerin bile bölünmeden pişman olduğu ülkedir yugoslavya.
o bölgede kanı durdurmayı bir osmanlı bir de tito başarmıştır.
bir zamanlar dalmaçya kıyılarıyla avrupanın görkemli bir ülkesiyken şimdi ucubik bir harita olmuştur.
donanmalı ama denizsiz sırpları, sadece 20 kilometre sahilli bosnası ve tüm kıyılara konmuş hırvatları ile yeni sorunlara açık bir coğrafyadır eski yugoslavya.
(yannis, 18.08.2009 11:46 ~ 11:46)
kemal sunal'ın hababam sınıfındaki müfettişle olan repliğine dönmüş olay. gerçi orada balkan ülkeleri diye geçiyor ama...
müfettiş: sen, kalk ayağa
inek şaban: ben..
m: yavrucum kimdir bu balkan devletleri?
i.ş: kim midir? valla bu konuda çeşitli söylentiler vardır, aslında kim oldukları belli değildir.
m: ne diyor bu hocam?
hafize: pek belli değilmiş.
m: belli olmayan ne?
i.ş: balkan devletleri canım, bu devletler gayet geniş olup..
m: kaç tanedir?
i.ş: oohoo, çok kalabalıktır, otuz kırk tane kadar vardır
m: hocam, otuz kırk diyor..
h: olur mu efendim, ben söyledim yüz, yüz elli tanedir diye
i.ş: bazen iki yüze kadar çıktığı görülmüştür
you.. go... slavia....düsturuna sonuna dek sadık kalabilmektir.
tek şehirde doğup, yaşayan ve hiç şehir dışına çıkmayan bir adamın 3 ülke görmüş olabilmesine sebeptir.
her basketbol turnuvasına farklı bir bayrakla çıkan sırbistan basketbol milli takımı için yugoslav ekolü denmesine sebeptir.
(bkz:
yugoslavya)
(bkz:
sırbistan-karadağ)
(bkz:
sırbistan)
tito'nun büyük dehasına karşılık gelir. düşün artık adam nasıl tutmuş bir arada.