aslında bir merak değildir de "bakın sözlükte bunlar bunlar oldu, siz yapmayın. zaten yeteri kadar yapıldı. bir kayser daha olmaya çalışmayın, bir cennettenkovulan olmayın. zaten onlar vardı. özgün olun kalıcı olun" demektir.
altıncı nesil yazara tavsiyeler başlığı okunsa biraz, o zaman ne şu ana kadar imla hatası, trollük vakası, yanlış bakınız verme, giri de smile kullanma gibi kuralları bozan bütünlüklerden dolayı yazarlar uçacaktı ne de hala birilerinin uyarısı altında kalacaklardı.a tabi aynı zamanda "ben buraların kralıyım arkadaşım sen bana nasıl karışırsın" yapan yazarlarda biraz
sss kısmını açıp okuyabilirler.
iyi niyetle, itü sözlüğün kalitesini gün be gün arttırmak için ortaya çıkan merak değil, yardımseverliktir. saygı sınırları aşılmadığı sürece kimseye zararı olmaz. ergenlik dönemindeki bunalım genci gibi her şeye isyan etmek anlamsızdır.
(bkz:
hepimiz kardeşiz)
yeni yazarları rahatsız eden bir durum değildir kanımca, ben olmadım en azından.
nasihat edip, ilgileniyormuş gibi yapsa dahi sözlükte hareketliliğe, canlılığa yol açar..yeni yazarları, 'ulan o kadar yazı yazdık kimse siklemedi yahu..iyiye iyi, kötüye kötü diyen yok niye yazıyorum lan ben' düşüncesinden kurtarır.
yani heralde galiba sanırsam.
5 günde yazdığı 55 yazının 50'sini kendi nesli ile ilgili başlıklara yazan kişiye, sözlüğün kavga yeri ve forum değil bilgi paylaşım yeri olduğunu hatırlatmak amacı ile nasihat eden eski nesil yazarın içindeki meraktır.
yeni nesil yazarların eskiyince edinecekleri meraktır.
bunun bir ortasını bulamadık inanın. adama girideki format hatasını mesaj atarsınız, "sana ne, ben öyle uygun gördüm" diye mesaj gelir; ama ispiklersiniz, bu kez de uyarmadan ispikleyen gaddar entelijans, kafasına göre yazar uçuran moderatör olursunuz. insanları anlamak güç.
yeni nesillerin sözlük formatına henüz hakim olamamasından dolayı eski nesillerin yardımcı olma duygusundan başka bir şey değildir. altıncı nesilller ürkek birer ceylan gibi hoplaya zıplaya ota boka başlık açarlarken zaman zaman sözlük formatına aykırı başlıklar ya da giriler yazabiliyorlar hal böyle olunca moderatörlerden önce fark eden önceki nesilleri yiğenim gel etme eyleme onu şöyle düzelt diyebilirler. sevecence bir yaklaşımdır. altında bir şey aramayınız.
nasihatın, zamanında taze yenilmemiş bir ekmeği başkasına bayat yedirmeye çalışmak olduğunu düşünürsek, eski nesillerin bu tür çabalar içine girmek yerine girilerimize yapıcı eleştirilerde bulunmaları çok daha taktire şayan olur.
gerçekten edilen nasihatsa takdirlik bir durumdur. bundan gocunulmamalıdır. ama olay yeni nesilin bakış açısını ezmelere gidiyorsa orada bi durup düşünmek gerekir.
ezilenin ezme arzusundan başkada bişey değil.
ezilenin ezme arzusundan başka da bir şeydir. misal
dahi anlamındaki de ve
her şey ayrı yazılır.
hamiş: zamanı gelince kendi kendini imha edecek giri.
dogru, içgüdüsel bir davranıştır.
merakların en güzelidir.
benim yaşıma gelince sen de anlayacaksın evlat.
en güzel öğrenme şekli anlatmaktır ya o bakımdan.
(heidi, 06.01.2009 09:00)
nasihat edilen yeni yazar nasihat eden eski yazardan daha eski bir yazar ise (şartlar gereği zamanında sözlükten ayrılmış/uçmuş, şimdi yeniden taze bir başlangıç yapmış gibi mesela) (bkz:
ben buraların bağ olduğu zamanları bilirim) klasik baltayı taşa vurma hadisesidir.
kesinlikle yaptıkları büyüklüktür, eğer ki hakarate varmıyorsa eleştirileri ve yardım cabaları. şahsen bana faydası olmuştur. ellerinden gözlerinden öperim.
gayet de normal insan olan eski yazarların ,
gayet de normal insan olan yeni yazarlardan fazla birşey bildiğini sanıp onlara nasihat etme arzusudur.
sözlüğün varoluş amacının bilincinde bir 6. nesil yazarı olarak, benden önceki nesillerdeki yazarların, bizleri, yapılması muhtemel yanlışlıkları, saygılı ve sevgili biçimlerde uyarma yoludur. art niyet olduğunu sanmıyorum ama var ise olanlara bir diyeceğim yoktur.ne de olsa bir zamanlar sizlerde 6. nesildiniz