esat oktay yıldıran   

adana çık aradan

1. başına sıkılan kurşunlarla ölmüş olmasına çok ama çok üzüldüğüm kişi.öyle acısız, kısacık bir ölümü hak edecek biri değildi çünkü.pkk elinde ölen onca askerimizin canının en büyük sorumlularından biridir.o ceza evinde kalmış birçok türk ün bile pkk lı olmasını sağlamıştır.bi de asker olcak bu adam.ne güzel istanbul be...

nedense bana hep şu şiiri anımsatan adamdır.neden acaba?

güneş bir yara gibi açılmış gökte
    akıyor kanı.
    uçak alanı.
    karşılayıcılar, eller göbekte:
    coplar, cipler,
    hapisane duvarları, karakollar
    ve darağaçlarında sallanan ipler
    ve siviller göze görünmez
    ve bir çocuk işkenceye dayanamadı
    attı kendini emniyet'te üçüncü kattan.
    ve işte emniyet müdürü bey
    uçaktan iniyorlar
    amerika'dan dönüyorlar
    mesleki tetkikattan.

incelediler uyku uyutmamak usullerini
    ve memnun kaldılar pek
    hayalara bağlanan elektrottan
    ve bizdeki tabutlukların üstüne bir de konferans vererek
    açıkladılar faydalarını
    koltuk altlarına kaynar yumurta koymanın,
    boyun derisini kibritle ince ince yakıp soymanın.

emniyet müdürü bey uçaktan iniyorlar

edit:öyle ölmesine üzüldüm dedim ama aslında daha iyisini de ummak fazla olurdu aslında.o da güzel bir ege kasabasına yerleşip resimle heykelle uğraşıyo olurdu galiba...
    (power of the right, 21.05.2007 18:07 ~ 18:11)

2. "işkenceci" sıfatının dahi tanımlamakta yetersiz kaldığı "şey". orhan miroğlu, bu "şey"i bir kitabında çok iyi anlatıyordu, ama kitabın adını hatırlayamadım şimdi.
    (neredesin soğuk kış, 21.05.2007 18:23 ~ 21:12)
  3. bu adamın pkk'ya karşı savaştığını iddia edenlerin biraz kitap okumalarını öneririm.diyarbakır cezaevinde terör estirdiği yıllar 81-84 arasıdır.yani pkk ya karşı falan savaşmamış, insanların yüreğine ektiği asker ve devlet nefretiyle pkk'yı yaratanlardan biri olmuştur.

üşenenler için belirteyim bari:pkk'nın ilk silahlı eylemi 15 ağustos 1984 eruh-şemdinli baskınlarıdır.yani yıldıran efendi çoğu masum onlarca insanın ciğerlerini parçalarken kimse karakol falan basmıyordu.

edit:bir zamanlar bu başlıkta kendisine "yüce türk generali" diyen, pkk'yla savaşmak amacıyla bu yüce(!) askerin yaptığı şeylerin haklı olduğunu söyleyen giriler vardı.söz konusu yazar uçurulunca giri ortada kaldı biraz.belirteyim dedim.ha unutmadan bir de "anısına saygısızlık" yapıyorduk efkar i umumi'ye göre...
    (power of the right, 12.09.2007 12:29 ~ 24.09.2007 16:53)
  4. kendisini öldüren örgütün fahri kurucusudur.

örgüt oluşturmak notere gidip örgüt ana sözleşmesi imzalamakla olmuyor. yüzlerce insanın makatına cop sokup aynı copu babasına yalatan şey de bu kişilerin bir araya geldiği örgütün kurucularından sayılırsa bana göre hata yapmış olmayız.
    (chaghdash, 19.09.2007 03:22 ~ 03:23)
  5. işkence şefi de olsa, sadece türk ordusunun üniformasını giydiği için "şehit" ilan edilebilen zavallı. çok yaratıcı adammış ama. muhayyilesi acayipmiş. bu er kişinin "normal" hayatını merak etmişimdir hep. neyse, orası bizi ilgilendirmez. "insan"ların normal bir hayatı olur zaten.

sistemin kişiler üzerinden var olduğunu idrak edemeyen ya da o idrak gücünden yoksun olanlar tarafından acınarak bakılan bir subaymış. "şehit"miş. bence, ne şehittir ne gazi bok yoluna gitti niyazi'dir kendisi. allah'ın dağ türklerine bok yedirirsen olacağı budur. ne anlarlar bokun tadından onlar.

unutmadan; ben kürt değilim, köpeğim. niyazi'mizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.
    (kronstadtlı ölü denizci, 19.09.2007 13:14 ~ 13:22)
  6. (bkz: idiocracy/!chaghdash)
    (chaghdash, 19.09.2007 17:31)
  7. saygısızlık edilen anıları arasında katıldığı kıbrıs harekatı zamanlarında derisini yüzdüğü rumların büyük bir şevkle anlattığı hikayeleri de var.

gelen mesaj üzerine düzeltme: bu anıları birinci elden dinleyen bir yazarımıza göre esat paşa aslında deri yüzmemiş. cezaevi mahkumlarının dinlediği deri yüzme hikayelerineyse şöyle açıklama getiriliyor:

-efkar i umumi- ama o cezaevi psikolojisidir. korkutmak için, soyadı gibi yıldırmak için yapılan bir göz korkutma eylemi. mesela şimdi sen bana "ben ne yazarlar uçurdum, aklın durur" diyecek olman gibi :))

hep taktik yani, metriks falan.
    (wondrous, 19.09.2007 17:45 ~ 20:57)
  8. feci şanslı bir adam. pkk tarafından 1978 - 1984 arasında öldürülen yüzlerce masum insandan haberdar olan iki kişiden biri.

diğeri de efkar-i umumi. esat oktay yıldıran gibi "şerefli bir türk ordusu mensubu" olmaz umarım.
    (chaghdash, 19.09.2007 17:52)
  9. tanımayan kalmasın; ermenileri sünnet ederken, kürtlere bok yedirirken, türkleri çivili sopayla döverken ve alayına cop sokarken üniterdir.

insanım diyenin savunamayacağı biridir. demagojiyle yaşayanların pek sevgili subayıdır.

"aslen ermeni olan garabet demircioğlu arkadaşımız vardı. maşallahlı sünnet elbisesi giydirerek, törenle sünnet ettirdiler, ismini de ahmet olarak değiştirdiler."

"her birimiz tek tek o lağım suyunun içine indiriliyorduk. lağımın içinde nefesimiz kesilene kadar tutuluyorduk. diyarbakır cezaevi'nde yatan herkes yaşadı bunu. o pisliği içmedim, yemedim diyen gururu yüzünden yalan söylüyordur."

"üzerinde 40 çivi olan bir sopa vardı, onunla vuruyorlardı. bir tane 'kuzu' dedikleri sopa vardı, bir de 'koç'. biz her zaman copu tercih ediyorduk. cop korkunç acıtıyordu, ödem oluşturuyordu, ama daha sonra geçiyordu. ancak sopalar kemikleri eziyordu."

"dövüyorlar, muhakkak dövdüğü kişinin bir tarafını da kırıyorlardı. "ne oldu sana" diyorlar, "ranzadan düştüm komutanım" diyorduk. herkese avuç avuç bok yediriyorlardı, bu çok sıradandı. 23'üncü koğuş'ta y.a. adında bir arkadaşımız vardı. herkesin gözü önünde ona cop soktular. cop sokma, bok yedirme çok adettendi."

http://www.radikal.com.tr/...
    http://www.radikal.com.tr/...
    (kronstadtlı ölü denizci, 19.09.2007 18:21 ~ 20.09.2007 13:41)
  10. adalet denen şeyin az bulunur cinsten olduğunun kanıtıdır. hayır, öldüğü zaman adalet yerini bulmuş değildir. türkiye halen geçmişini sorgulayamıyor. bu bir bataklık ve 'hak' yerini devlet denen yapıyla bulmadıkça bataklık belkide büyüyerek yaşamaya devam edecek.

bense, böyle şeyler hiç olmamış gibi yaparak rahatlıyorum. kendimi kandırıyorum ama böylesi daha iyi.
    (adsız, 19.09.2007 18:39 ~ 18:39)
  11. işkenceci sadist asker. 1974 kıbrıs harekatı esnasında sanatını uygulama yönünde attığı adımları 1978-1984 yılları arasında diyarbakır cezaevindeki uygulamarıyla doruk noktasına çıkarmıştır. esin kaynağının hitlerin çok sevgili doktor joseph mengele si olduğunu düşünüyorum. sonuçta kafa yapıları da biri. faşist! elbetteki her faşist gibi sadist ve insanlık düşmanı.

işin enteresanı okudum şimdi yazılanları askerimiz biriciğimiz anısının önünde eğiliyoruzları görünce aklıma diyarbakır cezaevindeyken domal! diye bağırdığı mahkumlar geldi hani makatlarına cop sokturup sonra o copu çıkarttıp yalltığı mahkumlar, avuç avuç bok yedirdiği, o boklu sular içinde yıkattırdığı mahkumlar. mahkumdur bunlar yani devlete emanet insanlar.devlet i alimiz kendisine emanet edilen bu insanları, o pek sevgili askerimize anısında "eğilinilen" subayımıza emanet etmiştir.sonuçlar ortada.

hukuk yerleşmezse bir ülkede olacak olan budur işte . kendine emanet edilen tutsaklara bok yedirir devlet, çünkü vatandaş değildir halkın hiç bir bireyi köledir hala , devletin kulu .hepimiz onun için varızdır o bizim için değil. gerektiğinde döver gerektiğinde bok yedirir öyle mi? demek istenen bu mu ? aklım almıyor bu uygulamalar bu hukuksuzluk nasıl savunulur? faşizm gün gelir onu savunanlara da bok yedirir haberleri yok mu bu insanların . pkk lılar hakediyormuş falan . o zaman şimdi putin çeçenlere yaptı benzerini biliyorsunuz ayrılıkçı onlar dedi ve bu uygulamaların benzerlerini onlara yaptı ne yani adama hak mı verelim şimdi? devletini korudu ama putin mi diyelim? ya da miloseviç bosnalıları keserken, kadınlara tecavüz ederken olmadık işkenceleri uygularken bunu büyük sırbistan düşüyle mi yaptı diyelim ? olur mu? bu nasıl mantıktır aklım almıyor. hukuk, insan hak ve özgürlüklerinin korunumu herkese gereklidir. çünkü siz de bilirsinizki devletlerin çıkarları değişir bugün yanında görünüyor olabilir ama yarın siz de düşman ilan edilebilirsiniz. o zaman bu pek sevgili subayımıza benzer adamların eline düştüğünüzde size de o bok afiyetle yedirilebilir.
    (eleanor, 19.09.2007 19:30)
  12. işkence yaparken tepsi müdafaa hakkını kullanmış, kahraman ve bir o kadar yüce insan. "o" derece haklıdır davasında.
    (kerkerte, 20.09.2007 11:07)
  13. bu insanın ailesi olduğunu düşünerek şerefinden bahsetmek olmazmış. yaptıklarının çeyreği ailesine yapılsa acaba yapanlar hakkında "onun da çoluğu çocuğu var, arkasından konuşma" der miydi yoksa derisini mi yüzerdi tahmin etmek zor değil.

mesele o da değil. bütün ülkelerde bir uygulama vardır, iade-i itibar diye. toprak ve üretim aracı paylaşım savaşlarında cepheden kaçanlar, bilerek kendini vuranlar vatan haini ilan edilir ve vatandaşlıktan çıkarılır. üzerinden onlarca yıl geçtikten sonra seçim dönemlerinde bunların ailelerini yanına çekmek isteyen hükümetler, bu vatan hainlerinin itibarını iade eder.

bu çok kolay bir iştir. bir iki kağıt imzalanır, oylamaya sunulur, zaten herkes meclislerde oylamanın "sen olur dersen ben de derim abi" şeklinde olduğunu bilir, bunların itibarı iade edilir. bildiğim kadarıyla en son 2004 yılında ingiltere'de 1. dünya savaşı'nda vatandaşlıktan çıkarılan 117 kişinin itibarı iade edilmişti.

bu adamın yaptığı farklıdır. o ülkesinin sermayesinin gelişmesi için gidip başkalarıyla savaşmamış, abd çıkarları için kendi halkına işkence etmiştir. bu nedenle de resmi olarak "şerefli bir ordu mensubu"dur. kağıt üzerinde.

ama hiç kimse, bu ülkenin halkından kendisi için "şerefli" tabirini kullanmasını beklemesin. hele onun da çocuğu, kardeşi olduğu demogojisiyle yapmasın bunu.

aynı kendisinin yaptığı kürtçe'den başka dil bilmeyen mahkumların taşaklarını kerpetenle sıkıp "oku lan istiklal marşını" demesine benziyor.
    (chaghdash, 20.09.2007 16:30 ~ 17:24)
  14. aziz hatırası önünde saygıyla eğildiğim asker... diyeceğim ama...

yok lan vazgeçtim, eğilmem. "ahan sola yatkın hazır domalmış bir göt buldum" diye mezarından kalkıp cop sokmaya kalkar, ne bileyim, belli mi olur. kanla beslenenlerin ölüsüne bile güvenmeyeceksin.

bir de savunanları var. "tabi diş kıracaksın, tabi tırnak çekeceksin" diyen var.

düşün ki gayet masum olan bir tanıdığını, kimseye zararı dokunmamış bir adamı içeri almışlar. "potansiyel rejim düşmanı, vatan haini" diye götüne copu, taşaklarına elektriği veriyorlar. bok yediriyorlar, sidik içiriyorlar. tırnaklarını çekiyorlar, derisini yüzüp tuz basıyorlar.

neymiş, aziz hatırasıymış.

kusura bakmayın, öyle siyasi-sosyolojik kelimelerden anlamam, bodoslama dalarım: "hatıra defteri mi amına koyduğumun yeri?"
    (eksiksizuyum, 20.09.2007 17:58)
  15. "elbette tırnak sökecek, diş sökecek" diyenlerin, işkenceye maruz kalmış birini bırakın görmeyi hayal dahi etmediği gün gibi ortadadır. zira, suçu her ne olursa olsun, bir hafta içeride kalıp üzerinde farklı işkence kombinasyonları denenen bir adamı gördüğünde dünyadaki -yüreği taştan- en adi o.ospu çocuğu dahi oturup hüngür hüngür ağlar insanlığa...

ek ve teşekkür: bir zamanlar buralar hep bozkırdı yiğidim edalarıyla at koşturanları dizginleyen moderayona selam olsun.
    (ütopya, 24.09.2007 02:43 ~ 25.09.2007 16:58)
  16. kendisi bir türk subayıdır ama nazidir. ırkçıdır. canidir. sayesinde diyarbakır cezaevinden çıkan kendisini dağa atmış ve gördüğü her türk askerini öldürmeye and içmiştir.

kendisi ile ilgili beni düşündüren iki şey var. birincisi emrindeki askerlerin her türlü işkence emrine nasıl kolaylıkla atladığı. ikincisi de kendisinden hala ve nasıl ovgüyle bahsedenlerin olabildiği. bu iki orneğin varlığı bile, insan ırkının 'öz'ünde iyi olduğunu varsayan tum özcü ideolojileri yoksaymamız icin zannederim yeterli veriyi sağlamaktadır.

bununla ilgili (bkz: chomsky vs foucault)

öte yandan itüsözlük'ü ekşisözlükten ayıran en önemli yan, faşist lümpenlerin içinde rahatça cirit atiyor olması olsa gerek. baksanıza adolf eichmann tadındaki bu adama bile rahatça övgüler düzülebiliyor. tamamen sacma.

http://sozluk.sourtimes.org/... bakın bakalım tek bir övgü var mı bu başlık altında?

işin ilginç tarafı itü her zaman devrimcilerinin yuzu suyu hurmetine antifaşist olmustur ama sözlüğünde o hijyeni göremiyoruz. anlaşıldı ki sözlük moderasyonu kelle sayisini içeriğe yeğ tutmakta, küfürbaz faşistlerin sağda solda çirkeflerini kusmalarına göz yummaktadır.

bunu da ayrıca değerlendireceğiz.
    (man with a digital camera, 24.09.2007 14:13 ~ 15:52)
  17. (bkz: insan hakları ve demokrasi faşisti)

edit: refere edilen giri ve giri sahibi kişi uçmuştur. anlamsız algılanmıya...
    (man with a digital camera, 24.09.2007 15:02 ~ 16:01)
  18. misal, bakınız, kenan evren de, bir türk generalidir. hem ölü filan da değil. lakin bu durum, kendisine faşist, kurduğu cuntaya da faşist cunta denmesini güçleştirmiyor. mustafa muğlalı da şerefli bir türk askeriydi. o kadar samimiyim yani, kendisinin şerefsiz filan olduğunu düşünmüyorum. emir-komuta zinciri içersinde eşşeği çayıra salmış, şiirlere konu olan "33 kurşun vakası"nı bu memlekette yaşatmıştır. terörist diye 13 yaşındaki çocukları öldürdüğünü de duydum ben şerefli türk ordusunun. yahut, evini zorla aramak isteyen özel time karşı çıkan, bunun üzerine evinde öldürülen, gazetelere "jandarmaya ateş açan teröristin amına konuldu" şeklinde adı geçen "vatan hainleri"ne de rastladı bu ülke. 92 newrozunda, şemdinlide, "içinde teröristlerin olduğundan şüphelenilen" silahsız halkın üzerine ateş açan askerleri de gördü bu ülke, kalabalık bir topluluğun üzerinde savaş uçağı uçuranları da.

hal böyleyken, esat oktay yıldıran esaslı bir türk subayıdır. vatanını sevmektedir ve arada hata yapmaktadır. olur öyle şeyler. misal ben, kişiye değil de onu yaratan sisteme bakıyorum. kişinin de sistemin de suratına tükürüyorum. ve fakat dileyen, yağmur sanıp kırlarda koşabilir.
    (ellaam, 24.09.2007 15:12)
  19. (bkz: zebani)
    (dahianlamindakideayriyazilir, 24.05.2008 05:39 ~ 05:40)
  20. pkk'nın nedenlerinden biri, diyarbakır cezaevi'ndeki zulmun sebebi; insanları birbirine tecavüz etmeye zorlayan, onlara işkence eden, insanları foseptik çukurlarına attırıp, köpeklere parçalattırmaya çalışan hastalıklı bir ruhu olan alkolikti..

ama ne oldu???

88'de kafasına sıktılar... 22 ekim 88'de, istanbul kısıklı’da belediye otobüsünün içinde bir kürt militan, yıldıran’a, cezaevindeki işkence mağdurlarından ve ölüm orucu eyleminde yaşamını yitiren laz kemal’in (kemal pir) selamları olduğunu söyler ve tetiğe basar..
    (zarathustra, 29.08.2008 20:20 ~ 20:32)
  21. görevi bittikten sonra tanınmamak için estetik ameliyatı olduğu rivayetleri vardır. estetik ameliyatı pek başarılı geçmemiş olacak ki bu zat-ı şahanenin tanınmasını engelleyememiş.
    (refugee, 29.08.2008 20:33)
  22. "başkalarının yaşama haklarına insanlık haklarına saygı göstermeyen kişilerin yaşama ve saygı görme hakları yoktur" tespitinin cuk oturduğu şahıs.
    (onurene, 29.08.2008 20:37)
  23. eğitimli köpeğiyle mahkumlara tecavüz ettirmiş milliyetçi takdir edilesi öldürülmüş şahsiyet. bugün pkk nın direniş mevzisi diye adlandırdığı süreçlerden birini oluşturmuş. pkk örgütünün kurumsallaştırılmasını sağlamış yukarıda bazılarının iddia ettiği gibi discocu vatansever.
    (akılfikirdükkanı, 29.08.2008 20:50 ~ 02.11.2008 16:39)
  24. sıkı faşisttir, insanların üzerinde gücü tamamen fiziksel ve psikolojik bastırma ile gösteren tipik psikopat eğilimleri gösteren bir adamdır. diğer taraftanda ben hiç hapse girmedim çünkü hapse girmeyi hak edecek bir şey yapmadım. hapse giren insan neyi hakeder?
    (kurremkamerruk, 29.08.2008 21:09)
  25. katildir.. sonuna da katile yakışı bir son olmuştur.

hapse giren insana hakettiğinden fazlasını yapmıştır ki o dönemdeki hapis cezalarını yiyeyim size bir şey olmasın. darbe olmuş; faşizm ve tankları sol'un, devrimcilerin üzerinden silindir gibi geçmişken ; bu insanlar düşünce suçundan içeri atılıp da tecavüze uğramış, bacakları itin köpeği tarafından parçalanmış, günlerce bok (!!) çukurlarında kalmışlardır.

sırf seninle aynı düşünmüyorlar diye...

öyle bir konuşuluyor ki adam hırsızlıktan girmiş sanki anasını satayım! ayrıca hırsızlıktan girmiş olsa da silah zoruyla bir hemcinsinin tecavüzüne uğraması haktır öyle mi?

kaldı ki; başa gelen her kesim ( belediye başkanından yukarısına kadar, hiyerarşik suç düzeni) en az 15 ayrı davadan yolsuzluktan suçluysa; ben "ora"daki adaleti yerim! orada ölen insanlar ülkesi için adalet için, özgürlük, insan hakkı için, zülme karşı ölüm oruçlarına yatabilecek, yatan kişilerdi..
    yattılar da..

hapse giren insan neyi hakeder?
    (zarathustra, 29.08.2008 21:25)