john benjamin toschak zamanında yıllarca oynadığı forvet mevkiinden alınıp defansın sağında bile denenen, samsunspor'dan beşiktaş'a geldiğinde döneminin en pahalı transferlerinden birisi olan, mermi gibi şutlarının yanında beyefendiliği ile de tanınan eski fulbolcu.
champions dergisi tarafından "ümit veren teknik direktörler" arasında gösterilen adam gibi adam. biraz çirkef olsaydı da libero oynamasaydı diyor insan ama ne fayda.
türkiye liginde toplara en sert vuran futbolculardan biriydi.zamanında zannedersem 70 milyar gibi bir rakama beşiktaşa transfer olmuştu.o zaman için türkiye rekoru olan bir transfer fiyatıydı.sadece futbolculuğu ile değil efendiliği ve centilmenliği ile bir galatasaraylı olarak her zaman takdir ettiğim türkiyenin efsane futbolcularından biridir.teknik direktör olarakta başarılı olacağına inanıyorum.
futbolculukta olduğu gibi teknik direktör olarak da çok başarılıdır.ancak yetiştiği sanatının doruklarına çıktığı,eşinin memleketi olan samsunu bırakıp kayserilere gitmesi tüm samsunluları ve samsunspor camiasını derin üzüntülere boğmuştur.seviyoruz kendisini ve de çok özlüyoruz bu efendi kişiliği.
türkiye kupası çeyrek final ilk maçında beşiktaş'a 2-0 yenilmelerine rağmen , kayseri'deki maçta beşiktaş'ı farklı yenip turu geçeceklerini iddia eden teknik direktör.
soyadı gibi sağlam bir futbol adamı, futbolculuğunda da teknik adamlığında da çizgisini hiçbir zaman bozmamıştır.türk futbolunun ihtiyacı olan kişiliklerdendir.bir diğeri için (bkz: aykut kocaman)
beşiktaş'a karşı takındığı anlamsız tavırlar karşısında kendisinden bir anda soğuduğum eski bir beyefendi.kayseri'deki lig maçında takımını tekme tokat oynatıp sonrasında "ligde yenemedik kupada üç farklı kazanıp geçeriz" deme cüretinde bulunmuş fakat kendi kendine göt olmuştur bu kişi.
eski komşumuz. gerçekten çok beyefendidir kendisi. zamanında çok başarılı olmuştur. hem hava hakimiyeti olan hem de toplara çok sert vurabilen biridir. bir nevi hami ve hakan şükür karışımı. biraz yavaş olduğu söylenebilir ama bir de hızlı olsa real madrid'de oynardı zaten. zamanında kazma erman güraçar alınacak diye samsunspor'a verilmiştir, yazıktır.
edit: erman kazmasının hem doğru hem tam ismini verdiği için assassin'e sonsuz tesekkür.
futbolcuyken sahada pek futbolcu gibi durmayan biriydi. temiz yüzü, düzgün kesilmiş saçları, sakin hal ve tavırlarıyla daha çok mülayim bir şirket çalışanı havası vardı kendisinde. gol atınca da öyle taşkınca sevinmez, şaklabanlık yapmazdı.
samsunda yardımcı antrenörlük yaparken bundan antrenör olmaz dediğim sonrada lafı agzıma yediren kayserisporu uefa kupasına götürmek isteyen efendi teknik direktör..
rusya'ya 1-0 yenildiğimiz bir maçta, milli takımımızdan aklımda kalan kaleci engin ile beraber 2. futbolcu. 2 topu amiyane tabirle direkte patladı ve dedim ki "bu adam niye bjk'de değil?".
sonraki sezon sonunda 3 büyükler samsunspor'un kapısını aşındırdılar, ve 70 milyar tl'lik rekor bonservis ücretiyle bjk'ye geldi. birçok goller attı. efendi, inançlı, değişik 1 insandı.
sonra toschack geldi, "sen uzun boylusun defansa" diye enteresan 1 mantıkla bu forveti aldı stoper oynattı.
ahmet dursun'un geldiği sezon yeniden forvete geçti fakat eski ertuğrul değildi artık. 6 numaralı forvet, 7numaranın yanında biraz sönük kaldı, hatta 1 penaltı atışı sırasında topun başına geçtiğinde "ahmet" diye bağırdı tribünler. bence bu bjk tribünlerinin en büyük ayıplarından biridir.
şimdiki "ertuğrul bjk düşmanı" söylemleri ise gayet olasıdır, en yüksek parayı bjk verdi diye samsun bunu bjk'ye satmış olabilir, adam bjk'li olmayabilir gayet tabii..
beşiktaş'a gelmeden önce galatasaray ile prensipte anlaşmış hatta ismini hatırlayamadığım bir spor gazetesine galatasaray formasıyla poz bile vermişti ancak beşiktaş daha hızlı davranıp ertuğrul'u transfer etmişti.hami mandıralı ile birlikte o zamanlar topa en sert vuran adamlardandı
canavar forvet vakti zamanı ile "en golcü ertuğrul" başlıkları ile süslü futbol kariyerini teknik direktörlük yolunda da devam ettirmiştir.(ettiriyordu bu yazı yazılırken en azından..)
bir galatasaraylı olarak en çok sevdiğim futbolculardan biriydi ertuğrul sağlam. zamanında fenerli boliçle gol krallığı yarışına da girmişti ama kim kazanmıştı hatırlamıyorum.
beşiktaş ın yeni hocası.kanımca yıldırım demirören (beşiktaşımızın başkanı demek istemiyorum) acemiliklerine bir yenisini ekledi.bu hareket hem ertuğrul için çok erkendi,hem de demirören in önünde hüsranla noktalanmış bir sürü ertuğrul örneği vardı.umarım yanılırım diye düşünüyorum fakat geleceği tahmin etmek pek de güç olmasa gerek.
1-ertuğrul gerçek bir beyefendidir.fakat sakin yapısı ve pek de lider özellikli olmayan karakterinden dolayı medyanın baskısını kaldıramayacaktır.
2-çok özellikli bir kadro kurulursa,bu kadroyu idare etmekte güçlük çekecektir.
3-ülker grubuyla ilişkisi her zaman tartışılacaktır.belki de beşiktaş taki sonunu hazırlayacaktır.belki takımı yıpratmamak adına bu tür konular açmak gereksiz fakat insanın aklını karıştıran şeyler de mevcut.bu transferi ülker grubu karşılıyor.ertuğrul sağlam ın maliyeti ise gayet uygun!!!bu da bu seçimin yönetimin tasarrufu olup olmadığı konusunda kuşkular uyandırıyor.
4-olası bir başarısızlık halinde yıldırım demirören i klübe verdiği borçlar da kurtaramayacaktır.
5-ertuğrul sağlam ın kariyeri daha başlangıcında büyük hasar görecektir.çünkü bu büyük klüpte çoğu kararı kendisi alamayacak,üstünde ona her konuda destek verirmiş gibi duran bir başkan olacak ve faturayı da sonunda ertuğrul sağlam ödeyecektir.
aldığım duyumlara göre yönetimde bölünmeler başlamış bile.ciddi istifalar söz konusu.bu da yıldırım demirören in tek adamlık sisteminin vardığı son nokta.beşiktaş başkanı gibi bir duruş sergileyememesinin yanında ne yazık ki beşiktaş ı bölmeye,beşiktaşlı duruşunu zedelemeye devam ediyor.
samsunspor'dan türkiye transfer rekoru rekoru kırarak transfer olduğu beşiktaş'ta altı sene top koşturmuş, dört farklı teknik direktör ile çalışmış, bir kere şampiyonluk sevinci yaşamış eski futbolcu, beşiktaş'ın yeni teknik direktörü.
2000 yılında yapılan jübileyle göz yaşlarını tutamayarak omuzlar üstünde futbola veda edişini daha dün gibi hatırlıyorum.istanbul'a transfer olunca parayı sonradan görme olup o bar senin bu bar benim takılınca futbol hayatını bitiren bir dünya oyuncunun olduğu ülkemizde efendiliği, ketumluğu, aldığı aile ve islami terbiyeyi en ufak bir hareketinde ve sözünde bile belli etmesiyle taraflı tarafsız tüm spor severlerin beğenisini kazanmış, genç sporculara büyük örnek teşkil etmiş bir insandır.john benjamin toschak döneminde uzun süre libero mevkisinde oynamasına ve asıl görev yeri forvet olmasına rağmen hocasına en ufak bir serzenişte dahi bulunmamış, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışmıştır.çok da iyi bir aile babası olup eşi ile mutlu ve düzenli bir evliliği vardır.
yabancı teknik direktörlere tanınan toleransın yüzde 10'unun bile yerli teknik direktörlere tanınmadığı ülkemizde adı beşiktaş ile anılır anılmaz bazı odaklar tarafından iğrenç bir şekilde eşinin başörtüsü işin içine karıştırılmaya çalışılmış olması onu seven taraftar ve örnek alan sporcular tarafından lanetlenmelidir.kendisi de zaten "eşim değil, işim önemli" diyerek bu odaklara gereken cevabı vermiştir ve kendine olan güvenini ortaya koymuştur.
tarihinde bulunan 12 lig şampiyonluğunun tümünü yabancı teknik direktörlerle yakalayan beşiktaş inanıyorum ki ertuğrul sağlam yönetiminde jean tigana'nın bıraktığı genç ve dinamik kadro ile şampiyonluklar yaşayacak, ertuğrul sağlam da tarihe beşiktaş'ı şampiyon yapan ilk türk teknik direktör olarak geçecektir.
nacizane bir taraftar olarak kendisine inancım ve kredim sonsuzdur.bu önemli görevde kendisine allah utandırmasın diyorum, yolunun açık olmasını diliyorum.
beşiktaş'ın yeni hocası, kendisi 7 yıl önce ağlayarak gittiği "yuva"sına yabancı ve kariyerli bir hocaya verilecek para yokluğu nedeni ile teknik direktör olarak dönmüştür. iyiki de dönmüştür. umarım bunca sorunlu bir gelişe ve bunca 'sorunlu' bir yönetime rağmen başarılı olur. ayrıca rıza çalımbay başarısız oldu diye tüm genç ve beşiktaşlı hocaların beşiktaşta başarısız olacağı diye bir şey söz konusu değildir, ertuğrul sağlam bence çalımbay'dan daha yetenekli bir teknik direktördür.