|
|
- (bkz. millet-i sadıka)
- bir insan ırkı.. benim için nerede yaşadıkları ,hataları,artıları,eksileri,coğrafi,sosyoekonomik durumu,tarihi önemsizdir.
- yaklaşık 100 tane çocukluk arkadaşımın dahil olduğu ırk.daha hiç biriyle sözde ermeni soykırımı hakkında tartışmadık.inkar ederler genelde.biz hristiyan türkleriz diyenleride vardır...
(bkz: hay)(foreone, 27.10.2004 07:27 ~ 16:09)
- uzun süre osmanlı devleti içinde ve dışında olan ticareti kontrol eden gayri müslim ırktır.osmanlı devletinin üst kademelerinde yer almışlardır *. fakat kışkırtmalar ve inandırmalar sonucu isyan etmişlerdir. şimdi bile türkiye cumhuriyeti aslı hiçbir zaman doğru olarak kanıtlanamamış bir ermeni soykırımı(!) ile uğraşır durur.
- insan ırkıdır söylendiği gibi, eğrisiyle doğrusuyla içinde insan olan bir gruptur, bombok insanlar da vardır bu gruba dahil, hayatta tanıdığınıza şükredeceğiniz dostlar da çıkar.
- mutfak ve müzik yetenekleri zirvelerde olan millet.
osmanlı zamanında ermeniler orduya alınmadığı için kendilerini sanata ve mutfağa vermişlerdir. bu sebeple bu konularda aşmışlardır. ayrıca dünyaca ünlü zil markası zildjian, osmanlının çöküşünden sonra abd'ye yerleşen bir ermeni ailenin şirketidir. ailenin orjinal soyadı zilciyan(yani zilci) dır.
- içlerinde üst düzey politikacıların da bulunduğu kimi çevreler tarafından ermeni dölü, ermeni piçi gibi yorumsuz geçeceğim yakıştırmalarla küfür olarak kullanılan bir milletin adı.
- birinci dünya savaşı sırasında ermeni çetelerinin estirdikleri terör yüzünden doğu anadolu'da ve özellikle erzurum'da küfür ve hakaret olarak kullanılır bu sözcük.
- 518.000 insanı katletmelerinin osmanlı arşivleriyle sabit olduğu, bunun üzerine çıkarılan tehcir (zorunlu göç) yasasıyla suriye 'ye doğru sürülürken kürt komutanların da eşlik ettiği canı yanmış halk tarafından kimi kaynaklara göre 400.000 kimi kaynaklara göre 1.000.000 civarı popülasyonunun yok edildiği anadolu ırkı.
bu ülkedeki sorunlarla * * * "muhasır medeniyetlerin" yakından ilgilenmesi de çok ilginç bir noktadır.
- pek güzel bayanlara sahip ırk. gördüm ben!
ama erkekleri için (bkz: system of a down)(siyah, 24.03.2006 16:07 ~ 16:28)
- anadoludaki diğer halkalr gibi osmanlı devletine bağlı olarak yıllarca osmanlı'ya bağlı olarak yaşamış bir millet. 1. dünya savaşına kadar pek sorun çıkarmamış, hatta millet-i sadıka denilecek kadar osmanlıya bağlı olmuş bir millete, ermeni milletine ait bireylere verilen addır. anladığım kadarıyla 1. dünya savaşında zaten var olan karmaşa içinde iki tarafın boğazlaşması sonucu hem türklerden hemde ermenilerdne çokca can kaybı olmuştur. ve bu gün bir şekilde rant sağlanmak için bu olaylar gündeme gelmektedir.
belki ilginç bir tespit olacak fakat eurovision 2006 ta ermenilerin bizden 10 puan alması bana her zaman düşündüğüm gibi aslında halkarın düşman olmadığını sadece rant sahiplerinin bunu kullanarak kendilerine çkar oluşturduğunu, eğer düşmanlık varsa bile bunların halkın yöneticileri tarafından yapılan "insanlık dışı" bir propaganda ile yapay olarak damarlarına işletildiğini düşünmekteyim.
techir sırasında ermenilerin başında kürt komutanlarının olduğu gibi söylemlerde çoğu zaman varlığı bile kabul edilmeyen kürt'lerin varlığı tanınarak soykırım iddilarının temelindeki suçlar onlara yükleniyor gibi bir izlenim edindim. bir nevi "sözde ermeni soykırımı sözde kürt milletine mensup komutanların sorumluluğu altında olmuştur" gibi çelişkili bir durum ortaya çıkarmaktadır. olayın bu boyuntunu ilk defa duymakla birlikte çok dikkatimi çekti. umarum bu tespitim yanlış yorumlanmaz.
son bir not: küçükken annemin yaramazlıklarım karşısında beni "ermeni" diyerek kınaması, ermeniler hakkında aslında pek te birşey bilmeyen annemin bunu bir ermeni düşmanlığı olarak yapmamış olması, dışardan onda bu şekilde yapılan etkiler sonucunda böyle bir şey öğrenmiş olması, "halkların birbirine düşman olmadığı, bunun güç mahkumu zavallı yöneticiler tarafından halka pompalanmış olduğu" savımın da destekçisi olabileceğini düşünmketeyim
- diasporadaki ermeniler, türkiye'de yaşayan ermeniler, ve ermenistan'da yaşayan ermeniler olarak üç gruba ayırabiliriz. türkiye'de yaşayan ermeniler diğerleri tarafından pek sevilmiyor.
- bu milletin en çok göze çarpan özelliği, el zanaatlarında çok ileri olmalarıdır. anadolu'da yaşayan türlü halka inşaat işlerinin, bakır ve kalay işlemenin inceliklerini öğrettikleri hususunda çok ciddi kanıtlar mevcuttur (bu demek değil ki ermenilerden önce kimse bunları bilmezdi; bilirdi tabi ki lâkin ermeniler bu hususlarda çıtayı ciddi bir biçimde yükseltmişlerdir).
bunun haricinde soykırım lafları geçmektedir; bu lafların ve iddiaların halklar arasında düşmanlık tohumları ekmesi üzücüdür. yüzyıllar boyunca iç içe yaşamış, kültürler arasındaki etkileşimle hayranlık duyulacak bir anadolu kültürünü yaratmış bu halkların son 100 yıl içerisinde bir anda birbirine düşman kesilmesi, medeniyeti doğudan öğrenip de çevirerek satmaya çalışan batı milletlerinin kollarını doğu topraklarına uzatabilmesi ile eş zamanlı olması hiç de tesadüf değildir.
- bizim buralarda 100 yaşının üzerindeki herhangi bir inanın (çoğunlukla cami) ahşap tavan işlemeleri varsa yapanı ermeni çıkar. zanaatkar adamlarmış.
- bu memleketin harcının ana unsurlarından, allah ayırmasın
- çukurova bölgesinde yaramaz çocuklar için kullanılan bir küfür. birkaç yıl kadar önce adananın bir yaylasında duydum ilk defa. ya da anlamını düşünecek yaşa geldiğimden ilk defa zannetmiştim belki de.
akşamları aile boyu yaptığımız uzun yürüyüşlerden birinden dönüyoruz. köylerinde evleri olan, ama yaylalarda hala çadırlarda kalan köylüler vardır. yan yana birkaç tane çadırları olur. yorulduk dedik dinlenelim biraz, bu çadırların birinin hemen yanında bir yer bulup oturdum. annemler biraz uzakta kaldı. çadır deyip geçmeyin tepesinde anten, içerde televizyon var belli. kabloyu komşu evden çekmişler, mis gibi.
önce bir çocuk fırladı çadırdan yalın ayak, dikenli otlara aldırmadan bastı gidiyor tepeye doğru. arkasından bir kadın çıktı elinde terlik, çocuğa doğru birkaç adım atıp, bağırıyor. “ermeniiiii, ermeniii seni gel buraya, yakalarsam kemiklerini kıracam senin.” (şiveli konuşmayı hakkıyla yapamayacağım için hiç yeltenmiyorum.) teyze beni görüp kendi haline güldü. zaten gelip geçerken selamlaştığımız için tanışıklık da var biraz.
+hayırdır teyze, ne yaptı çocuk.
- bebeğin mamasını yemiş ben yokken, çatlayasıca, aç bıraktık sanki, süt de yok şimdi ne yiyecek bu bebe.
içeri girip elinde bir tabak suyla eti cicibebeyi ezerek geri dönüp dışarıya oturdu. ne diyecek diye meraktan soruyorum. belki birkaç hikâye anlatır diye.
+teyze ermeni ne demek? (soruyu hiç beklemediği belli şöyle bir durup düşünüyor.)
_zulmeden demek, ziyankâr demek.
+senin bu oğlan çok mu yaramaz.
_he ya iliğimi kanımı kurutuyor akşama kadar.
+ ermeni diye bir millet var biliyor musun, hani televizyonda söylüyorlar bazen soykırım falan diye.
_he ya varmış eskiden. ben bilmem ama yaşlılar anlatırdı ben çocukken.
+ne anlatırlardı.
_bilmem ben çocuk. bir aile varmış bir kız çocukları varmış, nenemle oynarmış. duvar örerlermiş köylerde, delikanlı bir oğlanları varmış. çetecilere karıştı diye kovmuşlar bunları köyden. çeteciler çok zulmetmişler bizimkilere. çok kötü şeyler olmuş o zamanlar. ben bilmem. çocuk ağlamasın.
dedi içeri girdi. anlatacak çok şeyi yoktu. olsa da anlamını düşünmeden ettiği küfür anlatabileceği şeyleri aşıyordu zaten. dedelerimizden duyduğumuz şeylerden daha fazlası. bir milletin isminin ikinci anlamı olmuş “zulmeden”.
yanlış anlaşılmasın, ermenilere bir düşmanlığım yok. sırf kendi çıkarları için yüzyıllardır bir arada yaşamış iki milleti bu derece birbirine düşürenler asıl kin duyulması gerekenler. ve şuanda bile yönlerini değiştirerek aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar. umarım tarih bir daha tekerrür etmez.
konuyla ilgili (bkz: @1692899)(leplebi, 14.07.2007 00:33 ~ 28.08.2007 01:04)
- "dostum isen, dost bağına ermeni
düşmanımsan unutma! ben türk'üm, sen ermeni."
- yıllar boyu osmanlı imparatorluğu altında huzur ve sukunet ile yaşamış azınlık hatta türk dostlarıdır.yıllardır osmanlı topraklarında bizlerle çok iyi ilişkiler kurmuş insanlardır.
hatta yurdum insanı uzak yola gideceği ya da evini uzun süre terk edeceği zaman kıymetli eşyalarını ermenilere bırakırlardı.çok güvenilir ve namuslu insanlar oldukları için.
fakat gerileme döneminde gerek osmanlı topraklarının savaş bölgesi haline gelmesinin verdiği huzursuzluk gerekse diğer devletlerin milliyetçilik akımını ermeniler lehine kullanmak istemesi durumu bu güzel ilişkileri zedelemiştir.türkler dünya savaşında yüzbinlerce şehidi ermeniler yüzünden vermiş; bunun sonucunda da bazı masum ermeniler öldürülmüştür.(soykırım değil)
ve artık sanki iki düşman ırk oluvermişizdir.bununla beraber her gün ermeni soykırımı sözü işitmekte hatta sanki bu ermenilerin ortak fikriymiş gibi ülkemizdeki ermenilerden nefret edilmektedir.bu insanları tanımadan... adil şekilde yargılamadan...
fazla uzatmadan; daha önce ve şimdi ermenilerin yaşadığı yerlerde ikamet ettim ve etmekteyim.ve çoğu da cok düzgün, samimi ve iyi insanlar.devletlerin birbirleri hakkındaki kötü düşünceleri ve çıkar tartışmaları; insanların doğuştan gelen özellikerinden ötürü onlardan nefret etmemize sebep olmamalı.(zedt, 18.10.2007 23:24 ~ 20.10.2007 00:29)
- devlet olan biçimi ermenistan olan ırk.
- keyiflerinden değil, toprak sahibi olmaları yasak olduğundan ticaret yapan halktır. sonra toprak sahipliği, ticaretten daha az kazandırmaya başlayınca, düşman olmuşlardır.
(bkz: kime göre neye göre)(stilgar, 15.12.2007 23:15 ~ 23:16)
- aynı yemekleri yiyip, aynı türküleri farklı dillerde söylediğimiz. el olduğumuz yakınımız...
- bir millet adı.
türkçe'de arasıra hakaret amacı ile kullanılır ama ermenicede "ulan ermeni dölü" hakaretinin karşılığı "ulan türk dölü" değildir.
- anayurdu anadolu, mezopotamya ve kafkaslar olan millet...
ayrıca;
nur içinde yatasıca bir basın şehidi, hayatı direnişle başlayıp direnişle bitmiş, faşist kurşunlara gelen bir solcu;
(bkz: hrant dink)
bir dediği bir dediğini tutmayan bir gazete yazarı, at yarışı yorumcusu;
(bkz: etyen mahçupyan)
kavanozda bok biriktirip eşinin üzerine boca eden dilbilimci;
(bkz: sevan nişanyan)
türkiye'nin sanat tarihinden bir mihenk taşı, çağ açan bir fotoğraf sanatçısı;
(bkz: ara güler)
memleketin abazanlarına hizmeti sayesinde zamanının vergi rekortmeni olmuş bir genelev patroniçesi;
(bkz: matild manukyan)
bir müzik dehası, üstat;
(bkz: komitas vardapet)
"türk dili"ne katkılarıyla tanınan, soyadını bizzat mustafa kemal'in verdiği bir dilbilimci;
(bkz: agop dilaçar)
uzun saçı ve eğlenceli(!) tikiyle marka haline gelen grek/fantazi müzik sanatçısı;
(bkz: hayko)
son dönemlerde yıldızı parlayan "rocker", muhabbeti tatlı insan;
(bkz: hayko cepkin)
müzikal ve görsel işkenceci, magazin pırtlaması;
(bkz: arto)
belleklerimize nice ezgi kazımış bir müzik insanı, sezen aksu'nun vefat eden eşi;
(bkz: onno tunç) (tunçboyacıyan)
etno-müzikte bir marka, şirin insan;
(bkz: arto tunçboyacıyan)
ve illa ki; nur içinde yatasıca bir gariban saat tamircisi, bir vakitler alt komşu; "artin usta"
ha bir de meral akşener diye bir şahıs var, bilen biliyor bu giriyle ne alakası olduğunu, detaya gerek yok (ermeni değildir kendisi)...
- bir zamanlar millet-i sadıka diye anılırlarmış osmanlı tarafından ama gel gör ki insanoğlu çiğ süt emmiş, katliamcısınız diye suçlayabiliyorlar bile.sizi biz barındırdık, biz yedirdik, biz içirdik, biz koruduk diyesim geliyor ama anlayan beri gele.sadıkalık gitmiş vefasızlık gelmiş bünyelerine.
- her bok hakkında engin bilgisi olan sözlük cühelalarının anayurtlarını anadolu veya kafkaslar sandığı ırk.
kendileri balkanlarda ve orta avrupa'da yaşarken, köle olarak romalılar tarafından m.ö 200'lü yıllarda anadolu ve kafkaslara götürülmüşlerdir.
tarih boyunca kendilerine hükmeden tüm devletlerle çok güzel anlaşmış, hepsine gık bile demeden boyun eğmişlerdir. hatta osmanlı'da o kadar yükselmişlerdir ki, osmanlı sarayında hem alevilik geyiğinden, hem ankara savaşının acısından, hem de bağlılıklarından her zaman türklerden daha çok saygı görmüşler, daha yüksek mevkilerde memurluklar almışlardır, hatta osmanlının tüm ticaret hayatı ermenilerin elindedir. yunanı, sırbı, kürdü bağımsızlık peşinde koşarken ermeniler bağlılıklarından dolayı sadık millet olarak anılmaya başlanmıştır.(y, 25.08.2008 17:27 ~ 17:28)
|