m.ö 341'de sisam adasinda doğan,felsefesinin amacı insanı mutluluğa ulastırmak olan filozof
özdekçi
* ve ateist.
bilginin amacının insanı bilgisizlikten ve kör inançlardan, özellikle de tanrı ve ölüm korkusundan kurtarmak olduğunu ve bu kurtuluş gerçekleşmedikçe insanların asla mutlu olamayacaklarını ileri sürmüştür.
bir arkadaşıma bunun felsefisini anlatmıştımda oda bana koyarım böyle felsefeyle ben sonuna kadar kapitalistim demişti.sonradan düşününce kapitalizm güzel şey be sözlük.
felsefesi epikurostarafından atılmış olan ve yanlış anlaşılmış düşünce biçimi. günlük dilde(!) epikurosçuluk(epikürizm) hazcı, hedonist anlamlarında kullanılsa da aslında komün halinde çileci bir anlayışı savunur. epikuros felsefesini fizikte atomcu, etikte hazcı ilkeler temelinde kurulmuştur. fakat epikuros un savunduğu haz anlayışı günlük zevkler yerine ataraksiadır?.peki nedir ataraksia; ataraksia ruh dinginliğinin ve temizliğinin getirdiği hazdır. evet epikuros hazcılığı savunmuştur ama savunduğu hazcılık bedeni kirleten günlük heyecanlar değil; bedeni temizleyen uzun süren iradeye bağlı tutum ve davranışlardır, günahtan kaçınmaktır. epikür felsefesinin bu olduğuna dair en büyük kanıt epikuros un tensel zevklerden uzak duran ve bu yüzden tensel acılara yakın duran hayatıdır. çünkü epikuros a göre tensel acılar da tensel zevkler de gelip geçiciydi. kalıcı olan ise tinsel hazdı, tinsel hazza giden yol ise tensel acıdan geçiyordu. epikuros bu öğretisini(epikürizmi) atina daki ho kepos okulunda öğretmiş ve geliştirmiştir.
“ıs god willing to prevent evil, but not able?
then he is not omnipotent.
ıs he able, but not willing?
then he is malevolent.
ıs he both able and willing?
then whence cometh evil?
ıs he neither able nor willing?
then why call him god?”
yukarıdaki soruları sorup beni benden almış düşünür, feylesof.
ps. iyi bir çevirisini yapana nobel verilir.
"tad alma, duyma zevkini, cinsel zevkleri, güzel şeyleri görünce içimde uyanan hoş duyguları bir kenara atarsam, iyiyi kötüden nasıl ayırırım bilmiyorum."
epikuros'un felsefesini ötekilerden ayıran en önemli nokta, onun bedensel zevklerin önemi üzerine yaptığı vurguydu: "zevk, mutlu bir yaşamın başlangıcı ve amacıdır," diyordu. iyi felsefe yapmak demek, bedensel zevkler konusunda klavuzluk etmek demekti.