|
|
- bir dönem israil in istanbul başkonsolosluğunu yapmış devlet adamı.
deniz gezmiş,yusuf aslan ve hüseyin inan ın serbest bırakılmalarını sağlamak amacıyla;mahir çayan ve ulaş bardakçının aralarında bulunduğu dört kişi tarafından kaçırıldı.hükümetin bu kaçırılma olayına tepkisi şiddetli oldu.dönemin başbakan yardımcısı sadi koçaş okuduğu bilidiride hükümet adına şunları söylüyordu:
"israil devletinin istanbul başkonsolosu ephraim elrom,istanbuldaki evinden silahlı dört zorba tarafından kaçırılmıştır.türkiye'de görev yapan,türk kanunlarının ve geleneksel türk konukseverliğinin himayesi altında bulunan bir kişiye karşı girişilen bu alçakça saldırının,bugüne kadar çeşitli kanunsuzhareketlerde bulunan ve amacı türkiye cumuhuriyetini yıkmak ve parçalamak olan gizli örgüt mensupları tarafından yapıldığı ve saldırganların kimlikleri tesbit edilmiş bulunmaktadır.kendilerini türkiye halk kurtuluş cephesi olarak tanıtan silahlı saldırganlar küstahlıklarını daha da ileri götürerek,türk devleti ve hükümeti ile şartlar ileri sürerek pazarlığa girişmeye kalkışmak cesaretini göstermişlerdir.
istedikleri 'devrimci' adını verdikleri ele geçmiş bütün tedhişçilerin,20 mayıs saat 17'ye kadar serbet bırakılmalarıdır.şimdi karımızı kendilerine tebliğ ediyor ve sayın kamuoyuna açıklıyoruz:
kaçırılan başkonsolos,bul bildirinin yayınlanmasını takip eden en kısa süre içinde derhal serbest bırakılmadığı takdirde,sözü geçen gizli örgütle uzak,yakın ilişkisi bulunanlar ve masum gençlerimizi kışkırtıcı yayın ve sözleriyle kanunsuz hareketlere teşvik eden ve kimlikleri güvenlik görevlilerince ötedenberi bilinen kimseler,sıkıyönetim bölgeleri dışında bulunsalar dahi,sıkıyönetim kanunu gereğince derhal gözaltına alınarak en yakın sıkıyönetim komutanlığına teslim edileceklerdir"
bu bildiriye rağmen mahir çayan ve ulaş bardakçı başkonsolosu serbet bırakmadılar.bunun üzerine hükümet aralarında yazarlar,hukukçular,siyaset adamları ve öğrencilerin bulnuduğu onlarca kişiyi gözaltına aldı.
başkonsolos elrom,deniz gezmiş,yusuf aslan ve hüseyin inan'ın idam cezalarının hükümet yetkililerince durdurulmaması üzerine thkp c militanlarınca öldürüldü.
not:bildiri metni,halit çelenk in "barış savaşçıları" adlı eserinden alınmıştır.
|