itusozlukte de ilk başta entry tanımı kullanılırken konsept olalım türkçe olalım vb. atraksionların bir gelişimi...
(bkz:
@129) yüz yirmi dokuzuncu
giri
konuştuğumuzun dilin türkçe olduğu düşünüldüğünde gayet mantıklı bulunan eylem..
asla vazgeçilmemesi,"dilimize sahip çıkmaya giden 150 altın yol" ve "türkçeye bir katkı da bizden!" kampanyalarına katkısı açısından cok gerekli olan,mucidi ödüllendirilesi mevzu.
(solti, 15.03.2005 09:49)
rahatsız olanların girmeye de enter deyip demediklerini merak ettiğim durum...
bilgisayarcıların dil bilimcilerden daha çok türkçeye sahip çıkıyor olmasına verilebilecek örneklerden biridir.
bunun dışında; hemen hemen her terimin ingilizce ortaya çıkmasına ramen türkçe karşılığıklarının olduğu bilgisayardan başka dal olmaması da çok temiz bir örnektir.
itü sözlük'e ilk kez abim girmişti ve bana aynen şöyle;
bak kardeş burada entry yerine giri kelimesi kullanılıyor demişti..o an nedendir bilmiyorum ama çok sevinmiştim..
tamam birşeyler kötü gidiyor bu ülkede ama iyi olan şeylerde var diye düşündüm, kendi kendime..
(lordoco, 20.03.2007 22:09 ~ 22:10)
compüter sözü bilgisayara çevrilirkenki yaşananlara benzeyen kafa karışıklıkları..
türkçe efendim türkçe, hem kullanınca alışıyor insan
(beyaz, 20.04.2007 12:08)
biz buna
türkçe konuşmak diyoruz.
yaratıcılığı içinde barındıran bir güzellik. hemi de itüsözlüğümüz için bir öznellik olmuş. iyi olmuş. ilk diyen kutlanasıdır.
kaybolmayan türkçe istiyoruzkampanyası kapsamında takdirle karşılanacak ifade etme biçimidir.
her şey tamam, entrye giri diyoruz. benim aklımı kurcalayan esas mesele
edite edit demek.
türkçe olduğu için ve sözlükteki yazarların tamamına yakını iyi ya da kötü türkçe konuştuğu için yapılan eylemdir. ha ama hala giri değil de entry girmek istiyorum diyen varsa bunu yapabilir, ama bunun için elindeki bilgisayarı atıp bir kompüter alması gerekmekte.
şu ara sözlükte tam tersi yapılan durum.
gözüm "giri"ye alışmış, herhangi bir yazarın girisini okurken, "entry" kelimesini görünce yerimden sıçrıyorum doğrusu. yıllarca ekşisözlük okumanın yan etkisi sanırım bu. entry yazmak zor zaten, gelin artık sözlüğümüzün "giri"sine alışalım.
entry girilir
giri verilir.
cümle içinde kullanımları:
doğru:
bugün itü sözlük'e giri verdim.
yanlış:
bugün itü sözlük'e giriverdim. (ısrarcı olmayın, uçurabilirler.)
(bkz:
bence böylesi daha güzel)
(berkcel, 17.09.2008 00:26 ~ 00:33)
(bkz:
giri nick uyumu)
bu da güzel yurdumun bir başka yüzü.
gayet uygundur
zaten günde 300 500 kelime ile konuşuyoruz
artık onlar bari türkçe olsun
türkçemiz giderek bozuluyor
bence gayet yerinde ve güzel bir davranış
"oysa bir martınının kanadındaki