görseller
entry 

belki ilginizi çeker
  1. · giri
  2. · ekşi sözlük ten atılıp itü sözlük e katılanlar
  3. · çaylak girileri
  4. · ekşi sözlük
  5. · maraş katliamı
  6. · itü sözlük
  7. · john abruzzi
  8. · sıçarken düşünülenler
  9. · 2009 2010 sezonu beşiktaş futbol formaları
  10. · ingilizce giri
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · uykusu olup da uyumayan insan
  2. · author
  3. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  4. · tunceli alevileri dinsizdir
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · aşk
  7. · aşk ı memnu
  8. · 3 eylül 2081 tam güneş tutulması
  9. · lise

entry  

1. (bkz. giri)
    (zerdust, 02.03.2004 12:01)
  2. kısaca giri diyoruz. *
    (giberling, 02.03.2004 15:26)
  3. entiri diye pek bir tatlı telaffuz edilen hede. giri de güzel ama.
    (twinkle, 15.04.2006 23:59)
  4. itü sözlük içerisinde yerine giri sözcüğünün kullanılmasına devam edilmesini arzuladığım yabancı sözcük.
    (semekkes, 09.01.2007 18:38 ~ 18:38)
  5. (bkz: ben bugün bunu gördüm)
    (gülüsevdimdikenibattı, 02.08.2007 15:17)
  6. entry yerine giri kullanılmasının amacı türkçe olmasıdır. giri kelimesi öztürkçe düşünülerek türetilmiş bir kelimedir ve kökü "gir" dir aynen ingilizce karşılığı "entry" gibi. 4. nesil olmama rağmen ben bile bunu çok kolay şekilde farkedebiliyorum. itüsözlük'ü sıradan bir taklit olmaktan çıkaran, ek$isozluk'ten farklı kılan zaten bu hassasiyettir bence...
    (minero, 27.12.2007 02:58)
  7. itici bir kelimedir.
    oysa giri öyle mi?
    ne kadar asil ne kadar cici...
    (emigrant, 27.12.2007 07:23)
  8. dilleri insanlar kullanır. türkiye'de insanlar yerine kurumlar dil yaratmaya çalışmaktadır. bu oluşturulmaya çalışılan dilin bir kısmı dili kullananlar tarafından benimsenir, bir kısmı da benimsenmez. örneğin minibüs'e dolmuş denmesi tutmuştur. minibüs de ölmemiştir. hatlı olana dolmuş, hatsız olana minibüs gibi(tam böyle değil) bir ayrıntı ortaya çıkmıştır. bilgisayar ise kompüter'i tamamen unutturmuştur. (commodorre 64 bu ülkede gazete ilanlarında "kompüter" diye geçmiştir 1984'te) kimisi de tutmaz.

tutup tutmamasında dili kullananlar arasındaki öncülerin tutumları önem arzetmektedir. örneğin bilgisayar terimini bir hacettepe bilgisayar mühendisliği öğrencisi "bulmuştur". odtü, bilkent, hacettepe hep birlikte kurduları labaratuvarlara "bilgisayar labaratuarı", bölümlere "bilgisayar mühendisliği bölümü" gibi isimler vermişler ve yeni yeni tanışılan bu cihaza "bilgisayar" ismi verilmesi tutmuştur.

sözlük aleminin bu anlamdaki öncüleri, tabi ki ekşi sözlük ahalisi, onlardan da ssg, otisabi, guru gibi bir kaç ön plana çıkan kişidir. 10 yıldır da entry'ye entry demektedirler. "giri" kelimesi dil kullanıcılarının bir bölümünün kabulune mazhar olmuşsa da entry kelimesi yerleşmiştir. giri kelimesinin yaşaması, ancak belki minibüs-dolmuş veya dürbün-teleskop ikilisindeki gibi bir anlam kayması neticesinde mümkün görülmektedir.

not: dürbün, "tele-scope" kelimesine denk düşen (uzak bakmak gibi) bir farsça tamlamadır. farısiler (iranlılar) değil, osmanlılar tarafından dönemin(17.yy) popüler dili olması hasebiyle farsçadan "uydurulmuştur". sonra teleskop kelimesi de gelmiş, o da kabul edilmiştir. burada anlam çeşitlenmesi oluşmuştur. tek okülerliye "teleskop", çift okülerlisine "dürbün" denilmiştir. bu sayede türkçe, bu aletlerin isimlendirilmesi babında farsça ve fransızca'dan kelime almak - uydurmak suretiyle daha "zengin" bir dil haline gelmiştir.

dil, böyle zenginleşir. entry yerine öz türkçe kelime bulalım, öncekini yasaklayalım ve/veya kınayalım mantığı yanlıştır.

edit: dürbün/teleskop ilişkisini sayesinde öğrendiğim "sevan nişanyan"ın adını burada zikretmemek olmazdı. kendisine dil dünyamı geliştirdiği için teşekkür ediyorum. türkçe'den başka 4 dil daha (çeşitli seviyelerde) biliyorum, ama nişanyan "tuz" gibi, ap ayrı bir tat katıyor dil dünyama.
    (bor madenleri, 13.02.2009 09:27 ~ 09:32)
  9. sözlükçe giri olarak lanse edilmeye çalışılsa da sözlük tarafından bile bünyesinde yer etmektedir.
    misal; giri girmek için yazacağınızı yazdınız ve evet butonunu tıklama azmi içerisindesiniz. fekat o da ne??? evet butonunun üzerine kursörle gelince çıkan yazı ne olsa beğenelim??? " entryekle.php " demekki klon mlon boşuna demiyorlar. kodlarında * var sözlüğün.
    (jkfl, 10.06.2009 14:48)
  10. itusözlükde yasaklanmasını dilediğim kelime. yıllarca başka sözlüklerde okur/yazar olarak kalmış, sonra da gelip burda 6. nesil olmuş arkadaşlarımızın sözlüğümüzü kirlettiğini düşünüyorum bu entry kelimesi ile. giri daha güzel. eğer hacı ilerle az değişime açık ol dersen ıh, olmıicam işte, 35 senedir almanya da olup da zerre alamanca bilmeyen gurbetçi gibi hissetmek isterim kendimi.
    (tashicardi, 08.07.2009 19:22)
  11. tevafuk ve tesadüf arasındaki ilişkinin aynısı bahsedilen kelime ve giri arasında varmış derler. nick kelimesi yerine rumuz var mesela nick kelimesi daha mı türkçe'dir entry'den ?
    (otsuz deli ökkeş, 23.09.2009 03:24)
  12. abartmıyorum; giri yerine bu kelimeyi kullanan yazarların %93'ü, bu kelimenin nasıl telaffuz edildiğini bilmiyorlar.
    (xanobachewsky, 03.10.2009 21:24)
  13. akvaryumdaki çöp balıklarının eğitimine, kültürüne, yaratıcılığına, algılama kapasitelerine ve de en önemlisi "insafına terk edilen" balık yemi türüdür. vitamini boldur ve sektörün en değerli, en besleyici kalemidir. lâkin akvaryum sahipleri tarafından asla değeri bilinmez.
    (sinirliyim ezelden, 13.11.2009 20:11 ~ 20:16)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil