belki ilginizi çeker
  1. · zecharia sitchin
  2. · enlil
  3. · ki
  4. · an
  5. · kumarbis
gündem
  1. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  2. · günün tek cümlelik özeti
  3. · yaran diyaloglar
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  6. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  7. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  8. · ingilizceyi geliştirmenin yolları
  9. · bir abazanın günlüğü

enlil  

1. milattan önce mezapotamya da yaşayan sümerli bi rahibe. dönemin kralı su-sin e aşık olmuş ve onunla evlenmeye muvaffak olup, evlendikleri ilk gün bir aşk mektubu yazmıştır. çivi yazısıyla yazılmış bu mektup dünyanın ilk aşk mektubudur ve istanbul arkeoloji müzesinde bulunmaktadır. mektubun içeriği de şöyle;

güveyi, kalbimin sevgilisi
    senin güzelliğin fazladır, bal gibi tatlı.
    beni büyüledin.
    senin önünde titreyerek durayım.
    güveyi seni okşayayım.
    benim kıymetli okşayışım baldan hoştur.
    bağışla bana okşayışlarını.
    benim beyim tanrım,
    benim beyim baygınlığım.
    enlil'in kalbini memnun eden su-sin'im
    bağışla bana okşayışlarını.
    (eristhabella, 28.08.2009 11:44)
  2. baba sümer tanrılardan biridir. erkektir ayrıyeten, yanlışlık olmasın.

"enlil bu sunguya gelmesin! çünkü körükörüne tufan yaptı ve insanlarımı yıkıma uğrattı!"

enlil oraya gelir gelmez, gemiyi görünce öfkelendi. igigi tanrılarına son derecede kızdı: "buradan bir can kurtulmuştur. bu yıkımdan kimse kurtulmamalıydı!" ninurta, konuşmak için ağzını açtı ve enlil'e, yiğite dedi: "böyle bir şeyi ea'dan başka kim bulup düşünebilirdi? her beceriyi, her hileyi yalnızca ea bilir." ea, konuşmak için ağzını açtı ve enlil'e, yiğite dedi: "ey tanrıların büyük üstadı, ey yiğit enlil! ah, nasıl olur da sen körükörüne tufan yaptın? onun sucunu suçluya yüklet! kelepçesini gevşet ki etini kesmesin. yine kelepçesini çek ki daha gevsek olmasın.

senin yaptığın bu tufan yerine, bir aslan kalkıp insanları azaltsa daha iyiydi!

senin yaptığın bu tufan yerine, bir kurt kalkıp insanları azaltsaydı daha iyiydi!

senin yaptığın bu tufan yerine, veba tanrısı kalkıp insanlara ulaşsaydı daha iyiydi!

ben, büyük tanrıların gizini açığa vurmadım! aklı pek çok olan bir düş gösterdim. o, böylece tanrıların gizini öğrendi. simdi onun için bir karar vermek sana düşer!"

enlil, geminin içine binip elimden tuttu ve beni karaya çıkardı. kadınımı da çıkarıp yanında diz çöktürdü. alınlarımızı elledi ve aramızda durarak bizi kutladı. "utnapiştim, bundan önce bir insandı. fakat simdi, utnapistim ve kadını bizim gibi tanrılar olsunlar! utnapiştim otursun! uzakta. ırmakların denize döküldüğü yerde!""
    (est non, 28.08.2009 11:51 ~ 14:24)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil