saçma bir iştir. ne yazıyorsan arkasında durcaksın kardeşim, yazdığın entryler günahıyla sevabıyla senindir, sevilmedi diye silinir mi hiç onlar? yazdıkların sesnin düşüncendir, diğerleri senın görüşüne katılır veye katılmaz orası onlara kalmıştır. hem her yazdığın şey sevilecek diye bir kanun mu var, tabiki de kötülenebilir entryin burası demokratık bir ortam değil mi?
en sevilmeyen eserlerde yer almasının içinize sinmediği giriler için yapılabilecek bir eylemdir. üstelik giriniz sadece tanım içerir, ama kötülenirse, o zaman çıldırmamak elde değildir. hayır, yorum olsa dersin ki, beğenmemiş veya başka görüşte olduğu için eksi vermiş... ama tanımın nesini kötülüyorsun arkadaşım?!... neden eksi?!...
hiç istemezdim ama ben de bu yüzden sildim bir kaç girimi. üstelik yorum da değildi, tanım içeriyordu sadece... demek tanımlama stilim yanlıştı! hayırlısı olsun...
mantıklı bir eylemdir.. burada çogumuz insanların düşüncelerimize nasıl tepki göstereceğini merak ettiğimiz için yaziyoruz.. doğaldır kı yazan kişi yazdığı konu hakkında her türlü durumu göremiyordur.. bakış açısı o kadar geniş değildir, tabi bu bir kusur da değildir.. hepimiz için geçerlidir.. okurlar oylarını kullanarak yazarın yazdığı yazıya bir tepki gösterir..olumlu ya da olumsuz.. yazan kişi de aldığı bu tepkilerle yazdığı şey üzerinde tekrar düşünür, ona farklı açılardan bakmaya çalışır.. evet gerçekten silmesi gereken bir şey yazmışsa da siler..
en gerekli bir şey. kötü bir pasta yaptım. kimse yemedi. bozulacak. küflenecek. kokacak. at çöpe gitsin. bir de iyilik yap denize at demişler o ayrı. kötü giri yap denize at. oluyor mu? olmuyor. balıklar sözlük ne bilmiyor çünkü. hafızaları da kıt. okurlar kötü giriyi unuturlar. ee ne yapacaksın? sileceksin. toplumumuz da biraz böyle değil mi? bak susurluk. unutuldu. başlık neydi lan? kafam karıştı.
sözlükteki sazanları avlamak için yazılan giriler de bu sınıfa dahil olabilir.
şahsımca da bazen yapıldığı üzere dikkat çekecek bir giri herhangi bir başlığa konuşlandırılır.daha sonra bazı yazarlar bu giriye hafiften cevap niteliğinde girileri döktürür.size kalan tek şey ise bu girinizi silip, sözlüğü forum sanan dallamaların g.t oluşunu izlemektir.
eğer yazdığının eksi oylanmasının nedeni sert bir görüşse ve bu kişi sözkonusu giriyi siliyorsa saçmadır,çünkü bir çelişki içindedir.
inatla silmedim.yazdıklarım yanlış olsa da ben böyle düşündükçe orada kalacaktır!
son derece ezik bir harekettir. kişi yazdığı şeyleri , başkalarına sevdirmek için değil , kendi düşünceleri olduğu için yazmalıdır. yok mudur böyle tipler , elbette vardır.
düşündüğü şeylerin beğenilmemesi sonucu o şeyi dile getirmekten vazgeçmiş,statü ve kabul görme adına benliğini,öz düşüncelerini inkar etmiş ikiyüzlü kişinin yaptığı eylemdir.kendine karşı bile dürüst olamamıştır.
bu davranış sözlüğe veya sanal ortama özgü değildir.bir ortama uyum sağlamak ve o ortamdan dışlanmamak için nabza göre şerbet vermek bir çok insan için vazgeçilmez bir eylemdir ve ayakta kalmanın gereğidir.sözkonusu bu insanlar girdiği ortama uyum sağlamak için kimliklerini ve düşüncelerini ortamdaki insanların beğenisine göre oluşturup,sonunda onlar gibi düşünen birer kopya olup çıkarlar.etkisiz elemandırlar özetle.
görüyorum ki ya bir tarafından ya da öbür tarafından bakılan bir olay bu.
"özgüvensizlik, pısırıklık, kendine saygısızlık vb." diyen arkadaşlar olaya yanlış anlamadıysam şu açıdan bakıyorlar:
bir giri yazılıyor. giri aslında gayet güzel; ancak savunduğu fikrin karşıtları tarafından eksilenmiş. e tabii ki en sevilmeyenlere giriyor. bu giriyi silmek de savunduğun fikirden vazgeçmek oluyor haliyle.
ancak işler büyük çoğunlukla böyle olmuyor benim takip ettiğim kadarıyla. şüphesiz bu şekilde eksilenmiş giriler de var; ancak bunların oldukça nadir olduğunu düşünüyorum.
işler genellikle şöyle yürüyor:
bir giri yazılıyor. hakikaten bok gibi oluyor. e gayet doğal olarak da eksileniyor. gel gelelim girinin sahibi girinin kötü olduğunu bir türlü kabul edemiyor, en sevilmeyen olmasına bahane olarak karşıt görüşü savunanları gösteriyor.
bu yüzden bana göre en sevilmeyen girileri silmek özgüvensizlikten ziyade, babalar gibi özeleştiri yapabildiğinizin kanıtıdır. yani herkesin adına konuşmak istemem ama benim için böyle. "bu giriyi vakti zamanında bok gibi yazmışım arkadaş." deyip de bir giriyi silebiliyorsanız sizden daha kendisiyle barışık adam yoktur.
örnekle anlatıma geçelim:
ilk örneğimiz olarak ahmet necdet sezer'i alalım. şimdi bir yazar çıkıyor,
"süper cumhurbaşkanı.. şeriat getirmek isteyenleri resmen tekmeliyor.! rte'ye ne güzel ayar verdi. çok süper çok. başörtülüler irana gitsin zaten..."
gibi ne içerik olarak ne de şekil olarak elle tutulamayacak bir giri yazıyor. bu giriyi doğal olarak ahmet necdet sezer'i seven de sevmeyen de eksiliyor; çünkü giri resmen yerlerde sürünüyor. sonra bir edit patlıyor giride "edit: eksileyen mollalara selam olsun. reröereörö.". al sana varan iki. insan eksilemelere doyamıyor. daha sonra bu giri savunduğu yüce görüşün karşıtları tarafından eksilenmiş oluyor. resmen epik bir hikaye.
sonra bir adam çıkıyor, "ben ahmet necdet sezer'i sevmiyorum; çünkü..." diyerek neden sevmediğini anlatıyor, sevmemesinin kendince sebeplerini güzel ve temiz bir dille açıklıyor. adam ahmet necdet sezer'i sevmiyor; ama öyle güzel şekilde anlatıyor ki bunu en katı ahmet necdet sezer taraftarını("taraftar" olmadı burda. idare edin.) getirsen o bile artı oy verecek. birinci örnekteki yazarımız bu girinin neden karşıt görüş tarafından eksilenmediğini, bilakis en sevilenlere girdiğini hiç düşünmüyor. sanırım verdiği fantastik mücadeleden dolayı yorgun düştü. üstünü örtelim. uyuyanın üstüne kar yağar.
böyle oluyor işte genelde. olayı kendime bağlayarak girimi bitireyim.
ben de en sevilmeyen girilerini silenlerdenim. ancak sanılmasın ki bu giriler bir fikri savunuyorlardı ve karşıtları tarafından eksiye boğuldular. giriler resmen bok gibiydi, kabul ediyorum. varsan baksan halen bir sürü bok gibi girim de dolanıyordur. sakin ve tarafsız bir kafayla en sevilmeyen girilerinize baktığınızda en azından bir kısmının anlatmak istediğinizi yeterince anlatamadığınız için orada olduğunu anlayacaksınızdır bence.
yazar kişi tarafından yazısının en sevilmeyen eserlerde görülmesi sonrasında eserine daha nesnel bakıp hakikaten leş bir giri girmiş olduğunun fark edilmesi sonucu yapılabilecek eylem. tabii takdir heyet-i umumiyenindir mantığıyla yapanlar da vardır ama sonuçta bu bir kişisel tercihtir.
ben de sık sık bunu yapıyorum çünkü seri eksi oy veren ibne kötülüyor hep. ben de silip tekrar yazıyorum, oh olsun. neden statüm yok hala hem benim ya? statü mühim çünkü.
eğer şahsi fikirlerimizi savunmayıp, sadece "tezehehe mıhır mıhır aman da ne kadar muzip bir insanım yav" diye düşünüp girdiğimiz girilerse ve cidden kötülerse, insanların eksilemesi sonucu titreyip kendimize gelerek "hakkaten de çok afedersin ama(kendimize karşı saygılı olalım) bok gibilermiş" diyip yapılması gereken eylem.
son derece kaypakça bir harekettir. girisini özene bezene yazan, yazdıktan sonra son bir kez kontrol eden, imla hatalarını düzelten, kenarına çiçek resimleri yapan ve üzerine gül kokusu süren heyecan dolu yazar, eğer bolca eksi oy almasının akabinde girisini siliyorsa kaypaktır. dönektir. kendi yarattığı fikre bile inanmayan fırıldaktır. eksi nedir, statü nedir anasını satayım. mühim olan fikirlerini paylaşmak, sesini duyurmak değil midir? her gün çevremizde gelişen olaylara, sessiz kalmak içimizde patladığı için, keşfettiğimizi düşündüğümüz gerçeklerimizi başkalarıyla paylaşıp kendimiz gibi düşünme ihtimali olanları etkilemek için, sosyal hayatta bir yer sahibi olabilmek için yazmıyor muyuz zaten bu sözlükte? eksi oy aldığı için girisini silen kaypak ve "ezik" tip kendini siler hayattan.
"bak lan lavuğa karmanın oyuncağı bulmuş , düşünce bukalemunu " vs gibi ithamlarla yaklaşılması çok kolay ve deşarj edici olsa da , bu kadar ağır eleştirilmemesi gerekendir. en azından bu kadar genel klişe laflarla harcanmaması gereken adamdır. sözlükte yazmak zaten , günlükten ya da kendine yazdığın denemelerden ayrı olarak yazdığının neticesini görmek , acaba başka kimler ne derler bu fikrime gibi bi soruşturmaya girmektir. şimdi "yoo ben kendim için yazıyorum , başkalarının fikirlerini takmam böyle de klas adamım" diyenler olabilir , onlara hayatta başarılar dilemek lazım. zira , iyi de niye binlerin okuduğu bu yerde beyanat verme ihtiyacı duyuyorsun ya da birilerinin onayını beklemek kötü mü insan sosyal bi hayvan zaten vs. desem de , ezberlediğini söylemeye devam edicek..o yüzden onlara "eyvallah abi , büyüksün vahiylerden mahrum bırakmıyorsun bizi" demek isterim.
bunların dışında , karmasının az olmasından , sürekli eksi oy girisinden mutsuz olan , ya niye başkalarının yazdıkları böyle talep görüyor seviliyor da, benimkiler böyle olmuyor diye düşünen belki yeniden başlamak isteyen , belki sözlüğü gereğinden fazla ciddiye alan , belki de sadece beğenilmeye ihtiyacı olan insandır. misal yarması gereken bi girisi aslında selami şahin esprileri tadındadır başkalarınca ama kendisi zamanında çok gülmüştür sonra bakar ki kimse beğenmiyor , iğrenmişler gider siler.
futbola lafım yok , enterese etmiyor beni , bilgim de yok zaten. ama 22 adam (ya da belki 22 bile değil) bi topu bi kaç çapraz ipe sokmaya çalışsın sen de bunu hayat memat meselesine döndür , biri takımı değiştirsin , adamlıktan sil vs manalı değil pek benim için.
siyasi girilere gelince , elbette ki istikrar özellikle de şiddetle böğüre böğüre bi ideoloji savunulmuşsa çok lazım kişiye. yani bi gün akp karşıtı bi gün ama tayyip iyidir güzeldir demek hoş değil. kabul edilemez belki ama "insanız" anlaşılır. bu ülke politik fahişeleri gördü , aldığı pasaportla dünyayı türklere karşı doldurmaya çalışan vatan hainlerini gördü , benim dağımda bana bomba yapan orospu çocuklarını gördü , bi sözlükte birileri bi kaç kelam etmiş , sonra onu değiştirmiş bu mu çok garip , bu mu çok anlaşılmaz..
döneklikten ziyade , olaya öncedne karşı olduğu fikre ya da önceden savunduğu fikre anti tez olacak nitelikte olaylar yaşayabilir ya da şu an ki koşullar onu önceden savunduğunu artık savunmamaya itmiştir. olabilir.
buraya şu an aklıma gelmeyen bi dolu ihtimal yazabilir. ihtimaller denizi yani bu gibi konular. biri çıkar yoo şöyle olmuştur belki der.. kabulumdur ama kalkıp da "kendime yazarım , fikir değişmez arkadaş , söz namustur , sözler asla geri alınmaz , öl öldür sözünden dönme" gibi konu için fazla polat alemdarvari ve olayı gereğinden fazla büyüten klişeleşmiş samimiyetsizlik kokan laflar edilmesini içim almıyor..