elli yedinci alay yürüyüşü   

adana çık aradan

1. t.c. yüksek öğretim kurumları ulusal öğrenci konseyi tarafından bu sene ikincisi düzenlenecek olan yürüyüş.

öncelikle (bkz: elli yedinci alay)

biraz daha bilgilendirici olabilmek için bu seneki 57. alay yürüyüşü ile ilgili ulusal öğrenci konseyi sağlık kültür ve spor başkanı'nın duyuru niteliğindeki yazısını aşağıya alıyorum.

neden 57. alay yürüyüşü

ülkemiz her geçen gün farklı farklı sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır.

karşılaşılan her türlü sıkıntıdan yegane çıkış yolunun, mustafa kemal atatürk'ün görüş ve düşüncelerini özümseyip uygulamaktan geçtiğini bilmemek gafletinden kurtulmakta olduğuna tüm kalbimizle inanmaktayız. bunun için kalplerde ki atatürk sevgisinin tazelenip güçlendirilmesi önem arzetmektedir. atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti bilhassa emanet ettiği gençliğin atasını bugün, her zamandan daha çok tanıması gerektiğine inanıyoruz. bilhassa üniversite gençliğinin bu konuda hassasiyetle yoğrulması gerekmektedir. kitabi bilgilerin bizzat yerinde yaşanarak pekiştirilmesi, samimiyet ve ciddiyeti daha da güçlendirmektedir.

bu vesileyle sahip olduğumuz cumhuriyetin temelini oluşturan çanakkale savaşlarının kazanılması ve onun hazırlanmasında ki en önemli olay ön plana çıkmaktadır. bu da 57. alay'ın ortaya koyduğu kahramanlıktır. şöyle ki! ..

25 nisan sabahı arıburnu'na çıkarma yapan anzakları karşılayan 27. alay'ın bir tabur askeriydi. bu küçük birlik iki tümen askere karşı direnç göstermeye çalışıyordu. mustafa kemal'den yardım istenir. ancak bu bölge onun bölgesi değildir. üstlerinden emir almadan o bölgeye müdahale etmesi mümkün değildir. ancak her şeyi göze alıp inisiyatifini kullanarak, kendisi en önde 57. alay'ı conkbayırı'na intikal ettirmesi, tam zamanında tepeye ulaşması kaçmakta olan askerleri durdurup süngü taktırması, kendi birliklerinin de yetişerek düşmanı durdurması savaşın 8 ay 15 gün uzamasına sebep olmuştur. bunun üzerine söylediği "işte kazandığımız an bu andır" sözü savaşın kazanılmasının en önemli işaretidir.

gazinin kendi ifadesiyle "eğer 57. alay'ın bölgeye sevkini yapmamış olsaydım demek ki savaşı orada kaybedecekmişiz". savaşın kaybedilmesi her şeyin bitmesi demektir. yani bugün yaşadığımız ortamın olmaması demektir.

işte bu büyük komutanın verdiği anlık kararın ve sahip olduğu kararlarının neleri değiştirdiğini, atamızın adım adım yürüdüğü bu yerleri, istiklal ve cumhuriyetimizin ebedi bekçileri olan üniversite gençliğinin de yürümesi, bütün ömrünü bu millette adamış büyük insanı daha iyi tanımları için "kazandığımız an bu andır!. 57. alay yürüyüşü"nün etkisini geçen sene gördük. bu yılda atasıyla üniversite gençliğini yine conkbayırı'nda buluşturmak istiyoruz.

her zaman olduğu gibi, bugünde çok muhtaç olduğumuz milli birlik ve beraberlik o günlerde ortaya konmuştur. bizler; cbü öğrenci konseyi olarak gazi'yi daha iyi tanımak için birinci olarak bahsettiğimiz "kazandığımız an bu andır!" 57. alay yürüyüşümüzü 1500 üniversite öğrencisiyle 25 nisan 2005 tarihinde gerçekleştirdik. gazinin adım adım yürüdüğü güzergahı bizlerde adım adım yürüdük. tamamı bugünlerimiz için şehit olan 57. alay'ın kahramanlarını hatırladık, 90 yıl sonra onlarla üniversite gençliği olarak teşekkür ettik.

ulusal öğrenci konseyi olarak bütün üniversitelerin öğrencilerinin katılımıyla bu organizasyonların geleneksel hale getirilmesi için bu yıl türkiye'deki 79 üniversitenin katılımıyla 10.000 üniversite öğrencisiyle bu faaliyet 25 nisan 2006'da gerçekleştirilecektir .

gazi mustafa kemal atatürk'ümüzün bu vatanı hangi şartlarda ateşin içinden çekip aldığını yaşayarak öğrenmek çok önemlidir. kısaca amaç, gazi ve ona en kıymetli varlıkları canlarından geçecek kadar inananların hayatlarını ortaya koyarak , bizlere hür bir vatan ve bayrak bırakanları hatırlamak, kanlarıyla suladıkları bu kutsal topraklarda yaşadıklarını bir nebze olsun, yaşamak ve yaşatmak, onları daha iyi tanımak ve sahiplenmektir.

canları bu topraklara düşmüş kahraman ecdadımızın torunları, atatürk gençliği olarak, varlığımızın en mukaddes temeli olan, istiklal ve cumhuriyetimizin ebedi bekçileriyiz. bu karar, sarsılmaz irademizin değişmez ifadesidir.

fatih korkmaz
    ulusal öğrenci konseyi
    sağlık kültür ve spor başkanı
    (goyathlay, 19.04.2006 21:30)
  2. okulumuzun katıldığı kutsal yürüyüş...
    ancak 10000 anzak'a karşılık bizden sadece 5000 ünizversite öğrencisi ve 3000i geçmeyen izcinin katılması biraz düşündürücü... ayrıca tarihimizin ne kadar duyarlılıkla anıldığını daha iyi bir şekilde görebilmek için (bkz: @359236)
    (assyrian, 27.04.2006 02:09)
  3. ikincisi de coşkuyla yerine getirilmiş olan,içinde bulunmaktan onur ve şeref duyduğum yürüyüştür.57. alayın atatürk önderliğinde conkbayırı'na sevki sırasında izlediği güzergahı, türkiye'nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencileri ile tek yürek halinde yürüyerek gerçekleştirdiğimiz bir nevi şükran yürüyüşüdür.
    (rubi, 27.04.2006 03:02)