elif okuduk ötürü
pazar eyledik götürü
yaradılanı severiz
yaradandan ötürü
çok bilinen bir yunus şiiridir. ilk mısrada elif okuduk ötürüden kasıt, elif harfinin ötreli okunmasıdır. buda "o" ya karşılık gelir. sonuç olarak allah'ı "o" ismiyle zikrettik anlamı çıkar buradan.
elif; evet düz bir çizgi, bir hat, kılıç veya hançer olur bazen. elifi severim ben. dümdüzdür böyle eğrisi büğrüsü yok. başını eğer bazen ama hicabındandır o. ama en çok bana bir kılıç gibi görünür. hani hiç beklemediğin bir anda böğrüne böğrüne saplanan cinsinden. öldürücü darbesi yoktur zira, öldürmek için hamle yapmaz elif. sadece derince bir yara bırakır ki; iyileşmeyan cinsten. yani süründürür. elif işte bu hem seversin, onsuz yapamazsın; hem de canını yakar kaçarsın. ama en başa onu koyarsın. onun başatlığından hiç bir zaman vazgeçemezsin. o eliftir çünkü elif hem baştadır hem yürekte. bir kılıç gibi algılansa da seni savdıracak bir aşı olur zamanla...
muhyiddin ibn arabi'ye göre elif bir harf değil, bütün harflerin dayanağı olan ilkedir. o, bütün harflerde bulunur, isimlerde gizlenir, herhangi bir mertebeye sığdırılamaz. bu nedenle elif, harfler içerisinde zât-ı bârî'yi ifade eder. nasıl ki elif harfi kendisinden sonra gelen harfle birleşmezse, allah da kendisine şirk koşulmasını istemez. allah'ın şirk ile ilgili söylediklerini sadece bu harfe dayandırmıyor tabii ibn arabi ama, kur'an'daki bu tavrın harflerde de görülebileceğini anlatmak istiyor bize sanırım.
birkaç saat kadar önce başka bir adamla gördüğüm ve nerdeyse tüm ümitlerimin ve yaşama sevincimin kaybolmasına neden olan bu olayda başrolü oynadığı için teşekkür etmek istediğim insanın adı.ne yapmalıydım ne yaptım hiç bilemiyorum.
hayır, hayır ölmek istemiyorum ben! sonsuza dek elif’le yaşamak istiyorum… neden peki? ne demek neden? çünkü onu ölesiye seviyorum. hayır, yine yanlış cevap; ne yazık ki yine dürüst olamadın kendine! doğru cevap şu olmalıydı: çünkü elif senin son şansındı. hülya bir başkasıyla gitti, canan evlendi, esra intihar etti! hani o nerede kendine sonsuz güvenin? işte, oğlum, güvendiğin deniz tükendi bak! bir elif kalmıştı, seni sımsıkı saran, güvendiğin, anlaşabildiğin. bir daha elif gibi birini bulmanın ne kadar zor olduğunu biliyorsun artık. işte bu çırpınışların tek sebebi bu. kandırma kendini! ve bu geceden anlaşılan o ki, onu da kaçırdın elinden…