|
|
- 2009'da ceplerimizde taşıyacağımız kart. sağlık gibi alanlarda e-devlet uygulamalarını genişletmesi açısından son derece önem taşıyor.
şöyle ki:
tübitak'ın üzerinde çalıştığı projeyle elektronik kimlik kartı uygulamasına 2009 yılında geçilecek. mart ayında pilot bölgede denenecek ''vatandaşlık kartı'' için tübitak hazırlık yapıyor.
hastane önlerinde, devlet dairelerinde çok sık rastladığımız kuyruklar 2009 yılında sıradan görüntüler olmaktan çıkacak. elektronik devlete geçiş çalışmaları kapsamında tübitak'ın hazırladığı kartla, vatandaşlık kartı, yani "elektronik kimlik sistemi"ne geçilecek.
yeni sistemle her işlem için devlet dairelerine gitme devri de sona erecek. birçok işlem internet vasıtasıyla yapılabilir şekilde düzenlenecek.
kopyalanamaz
yüzde yüz güvenli olacağı bildirilen kartın kesinlikle kopyalanamayacağı da ifade ediliyor. 2009 yılında başlayacak uygulama nedeniyle tübitak'ta yoğun bir çalışma sürdürülüyor.
elektronik kart, öncelikle sağlık karnelerinin ve reçetelerin tarihe karışmasını sağlayacak.
doktorlar hastaya vereceği ilacı "elektronik vatandaşlık kartı"nın üstüne işleyecek. hasta, kartını alıp eczaneden ilacını alacak, sigorta kurumu da parayı ödeyecek.
şu an kullandığımız kimlik kartlarına göre güvenliği son derece artırılmış olan bu kartlar, devletin elektronik hizmet verdiği tüm kurumlarda kullanılabilecek. vatandaşın yapması gereken tek işlem, kendini devlete elektronik olarak tanıtmak.
kullanım önceliği sağlık alanına verilen kartın kısa sürede tüm kamu kuruluşlarında uygulamaya geçmesi bekleniyor. (cnntürk)
http://www.internethaber.com/...
- 2009 yılı içerisinde kullanıma geçecek olan yeni kimlik kartının yasal adı. yani herkesin bildiği ismiyle nüfus kartı.
http://www.cnnturk.com/...
http://www.cnnturk.com/...
- henüz piyasaya çıkmamışken acilen bir grafik tasarımcıyla anlaşılması gerekiyor.
avrupai tarzda bir tasarım yapmak uğruna kullanıldığını düşündüğüm spiral ve karemsi şey neyi ifade etmektedir, çözemedim. daha bir anadolu motifli birşeyler olursa hoş olur.
fotoğraf için beyaz zeminli vesikalıklar zorunlu kılınmalı.
sol üstteki türk bayrağı ise milli fotoşop efektlerimizden olan bevel ve emboss olmadan yapılır, daha sade ve 2 boyutlu olursa (hatta hologram şeklinde de olabilir) dadından yenmez.
sanırım hangi tasarımcıyla anlaşılacağı konusunda ipuçları yakalanmıştır bu giri ile.(camel, 30.01.2008 21:41)
- rfid yerine smart card tercih edilmiş gibi görünüyor. rfid daha ucuz bir çözüm olduğundan, güvenlik mes'eleleri yüzünden smart card tercihi yapıldığını sanıyorum. gerçi onlar da pek güvenli değiller.
- (bkz: java yüzüğü)
- prototipte anlayamadığım "son kullanma tarihi" ibaresi var.
o tarihte kart mı yenilenecek, vatandaş mı imha edilecek, kişi vatandaşlıktan mı atılacak; buradan yetkililere sormak istiyorum.(luto, 31.01.2008 02:34 ~ 11.02.2008 14:12)
- güvenlik meselesinin kafamda soru işareti olarak kaldığı kafakağıdı nevidir efendim. güvenliği geçtim, o tasarım nedir yahu? arkasına bir sarmak bir zig-zag vs koymuşlar, iğrenç bir renk ve font seçimi... gider de gider. oysa şöyle mütevazi, sade, modern görünümlü bir kart tasarlayacak insan bulmak zor mudur şu çağda? sürüyle tasarımcı var ama anlaşılan istatistik enstitüsü memurları çizmiş bunu.
- henüz kendisinden haber alınamayan...
- pilot bölge olan bolu'da dağıtılmaya başlanan kart.bu uygulamadan sonra aynı yöntemin pasaport ve ehliyet uygulamalarınında çıkacağı rivayet ediliyor.
- (bkz: dostum link ölmüş)
- +iyi günler. kimliğinizi görebilir miyin?
- tabi buyrun memur bey.
+dzıızbızztbztzt! aaaah!! ananısikiiim!!
edit: görebilir miyi'n' ne lan? "görebilir miyin abüsünün" olacaktı.
|