|
|
- elektroensefalografinin kısaltmasıdır.kişinin saçlı derisine yerleştirilen elektrotlar yardımı kayıtlanan beynin biyoelektrik aktivitesi anlamına gelir.beyin kabuğunun yani korteksin işlevini gösterir.
- genellikle epilepsi teşhisinde kullanılır.bunun dışında:beyinle ilgili diğer hastalıklar,
komalar ve metabolik hastalıklar , kafa travmaları ve uyku ile ilgili hastalıkların teşhisinde de kullanılır.
beyin hemisferlerine simetri olurturulacak şekilde elektrodlar yerleştirilir.
uykulu eeg de hasta 1 gün uykusuz kalır ve eeg çekimi sırasında uyutulur,beyin aktiviteleri bilgisayara kaydedilir.
- beyazımsı bir krem aracılıgıyla elektrotlar kişinin başına yapıştırılır. ortalama 25dk süre boyunca kişinin zaman zaman gözlerini kapaması (uyku gibi) istenir. bunun dışında gözler açıkken bir noktaya odaklanması istenir ve göz kırpmalarının minimum seviyede olması gerekir. daha sonra kişiden yaklaşık 1 metre uzaklıkta bulunan şiddetli bir ışığa bakılması gerekmektedir. uyku bozukluklarında, epilepsi şüphelerinde uygulanır.
- ankara'daki dış kapı ssk hastanesinde epilepsi teşhisi için jelle değil, bildiğiniz japon yapıştırıcısıyla yaptıkları tetkik.
sağolsun zaten eeg odasındaki kadın* eeg sırasında konuşulmaması gerekmesine rağmen telefonda ciyak ciyak biriyle kavga ediyordu. bir de yardımcısı olduğunu tahmin ettiğim genç hatunun yavşak "haklısınız canım"ları falan iyice midemi bulandırdı. doktor kıçını kaldırmadı zaten, asistan olduğunu tahmin ettiğim hatun da beceriksiz ötesiydi. elektrotları kafamdan çıkarmak için birkaç dakika boyunca çekip durdu. kafam şamandıra gibi bir ileri bir geri sallanınca "al götür senin olsun, lafı mı olur aramızda?" diyesim geldi ama arkadaki diplomalı kasap olma potansiyeli yüksek cadalozdan tırstım. yaklaşık 3 dakikalık zorlu denemelerden sonra son bir kuvvetle asılınca clok clok diye çıktı elektrotlar. sıhhiye ve ulusta embesil gibi gezmemi bir kenara bırakıyorum, gün içinde bir kere yıkatmama, eve döndüğümde de 7 kere şampuanlanmama rağmen çıkmadı lan bu sürdükleri şey? kafa derimi geçtim, olan saçlarıma oldu. aynaya bakıyorum da, paris hilton'un köpeğine benzemişim resmen. fifi deseler dönüp bakacağım.(usako, 22.09.2008 20:13 ~ 20:14)
- göz yuvarlağının dış yüzeyi elektrik yüklü olduğu için hareket ettirdiğinizde bu elektorlar üstünde akım yaratmaktaymış. gözlerinizi kırpmak, çenenizi hareket ettirmek hep sonradan temizlenmesi gereken gürültü olarak yansıyor kayıtlara. hatta kalp atışlarınızın yarattığı sinyalleri dahi okumak mümkün bu elektrotlardan. klinik kullanımını bilmem ama araştırma amaçlı laboratuvarlarda kayıtların bir faraday kafesi içinde yapıldığını öğrendim bugün.
- kafaya mum gibi bişeyle kablolar yapıştırılarak yapılır. sonra kafadan o margarinimsi maddeyi ayıklamak için uğraştırır.
|