görseller
elektrik enerji dönüşümü 

gündem
  1. · yaran diyaloglar
  2. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  3. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  4. · itü sözlük yazarlarından şiirler
  5. · aşkın yedi seviyesi
  6. · yılmaz özdil
  7. · recep tayyip erdoğan
  8. · satıyorum sattım
  9. · daewoo

elektrik enerji dönüşümü  

1. en basitinden şöyle gerçekleşiyor;

(görsel: elektrik enerji dönüşümü/45845)

tablomuzu kısaca betimleyecek olursak; enerji dönüşümünün büyük bir kısmı elektrik üretimini baz almaktadır..

> amaç: elektrik enerjisini üretmek..

> teori: enerjiyi dönüştürerek elektrik çıktısı almak..

> olması gereken: olabildiğince yeşil boyalı enerji türlerini kullanarak hem kendimize hem de doğaya en az zararı vererekten elektrik üretimi yapmak..

> pratikte gerçekleşen: yeşillerin yanında kaynak bulunabilirlik, kurulum maliyet ve hammadde bolluk (yani kısaca ekonomik kaygıların) kriterlerinin teşviklediği bok renkli fosil kaynakları, vişne çürüğü nükleer yakıtları ve sarı jeotermal'i kullanıyoruz..

* * *

neyin nereyi beslediği döngüde gözüküyor zaten..kimyasalları ya da nükleer atıkları yakarak ısı elde ediyoruz..ısı, mekanik hareketin kaynağı oluyor..rotoru dönen jeneratör dışarıya elektrik enerjisini veriyor..onu da bir güzel yiyoruz (bu en yaygın elektrik üretme yolu)..

bazen kimyasalların doğası elektrik üretimini direkt yaratabiliyor; (bkz: elektrokimyasal tepkime)

gelelim yenilebilir enerjilere..post-modern dünyanın öve öve bitiremediği enerji kaynağı..övmekte de haklılar..hiçbir şey diyemem..ama tabiki de uygulanabilirliği makul seviyelerde finansman gerektirdiğinde..rüzgarın deli gibi estiği açık denizlerin ortasına rüzgar gülü dikmek hiç de kolay bir iş değil (görsel: rüzgar enerjisi/45848)..sonuçta rüzgar da güneş de elektrik enerji dönüşümünün burjuvazi versiyonudur..en güzeli hidroelektrik santralleridir şu dünyada en çok takdire şayan elektrik üretimi..biokütleleri de yakıp enerji üretiyoruz ama onda da hammadde kısıtlı..ha deyince biokütleleri çıkmıyor o hayvanların..

fotosel ise tam paralel evrenlik..son derece zahmetli ve zordur fotosellerden elektrik almak..bir ton prosedürü vardır..yok yüksek verim için ışık dik gelecek, yok efendim metrekare başına bilmem kaç tane fotosel olacak..en fazla verimi bir evinizin bir odasına yetecek kadar alırsınız..elbet daha da fazlasını yaparsınız ama cebiniz baya bir boşalır o duruma gelinceye kadar..burada endüstriyi doyuracak tarzdan bir talebi ele alıyoruz..imkansızlaşıyor o zaman fotosellerin bu arz sağlaması..en azından şimdiki teknoloji ile bu kadar oluyor..

* * *

her şeyi geçiyorum ve teknik bir klişeyle bu girimi noktalıyorum;

enerji bu; yoktan var, vardan yok edilmez!
    (zeus, 18.12.2008 18:49)
... toplu gösterim ...

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil