belki ilginizi çeker
  1. · bitmesin dedirten kitaplar
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  2. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  3. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  4. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  5. · yaran diyaloglar
  6. · zongul ducks
  7. · günün tek kelimelik özeti
  8. · kişinin büyüdüğünü anladığı an
  9. · orta doğu teknik üniversitesi

el ingenioso hidalgo don quijote de la mancha  

sayfa  / 2
  1. miguel de cervantes saavedra’nın, ilki 1605 yılında basılan ve günümüze kadar en çok okunan roman unvanına sahip kitabı.
    kitabın bazı bölümleri engizisyon tarafından sansüre uğramıştır. bu bölümler yky’nin kitabında yer almaktadırlar. ayrıca kitabın çıkabilmesi için alınması gereken izinler ve yazışmalar da kitapta mevcuttur. bu ayrıntılar da, kitapta değinilmese de, üzerine düşünülecek bilgiler sağlamaktadır bize.
    dilimizde, insanların olmayacak gözüyle baktıkları bir işe kalkışan kişileri anlatmak amacıyla da kullanılır don quijote. acınır bu tür insanlara, belirli bir alayla yaklaşılır. aklını başına toplaması için uyarılarda bulunulur. kitapta olduğu gibi, yaşamımızda da kurtarılmaya çalışılan don quijote’dir hep. fakat dikkat edilmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken, sancho panza’lardır aslında.
    (jellicle, 08.04.2004 20:46 ~ 05.02.2005 22:41)
  2. ilkokul öğrencileri tarafından don külot olarak bilinen, dönemin ispanyasını üslubu ile eleştiren kahraman.
    (akaydo, 08.04.2004 20:48)
  3. norveç nobel enstitüsü'nde, dünyaca ünlü 100 yazar tarafından, dünyada tüm zamanların en iyi kurgu eseri seçilen roman
    (guanoapes, 19.05.2004 12:45)
  4. dünya tarihinin ilk romanı.
    (kurremkamerruk, 26.04.2005 01:46)
  5. bedava isponyolca dil kursu kazanmak isteyenlerin okuması gerektiği ve kitaptaki ıncık cıncık yerlerle alakalı sorulara doğru cevap vermesi gereken harika eser.
    (cashmere, 26.04.2005 18:40)
  6. çocukken kahraman sandığım ama kitabını okuduktan sonra hayal kırıklığına uğradığım, okumaya değer bir klasik.
    (ekinoks, 17.11.2005 21:38)
  7. sonunda insanı acayip bir acıma duygusuna iten en güzel insanların duygu ve hayalleri peşinde koşan insanlar olduğunu gösteren cervantes romanı.
    (hansvoralberg, 26.02.2006 15:53)
  8. insana kitap okuma alışkanlığı kazandoran eserlerin kesinlikle başında geliyor. yaş, kültür veya herhangi bir kategorizasyon olmadan herkesin okuyabileceği bir eser. hürriyet pazar kl.. hah pardon.
    (ben de öyle biliyordum, 26.02.2006 16:02)
  9. yeryüzünde şimdiye kadar en fazla satılan romandır*
    (ben ihsan değil hilmiyim, 07.06.2006 23:34 ~ 23:34)
  10. (lillith, 15.06.2006 18:25)
  11. picasso'nun bir tablosunda sancho panza ile beraber resmettiği kahraman. >> http://www2.yk.psu.edu/...

tabloya "aaa bu red kit diğ maaaa?" diye tepki veren bazı hatunlar varmış. ama panik yapmayın hemen, belediye toplama çalışmalarına devam ediyor.
    (jugis nomen, 15.06.2006 21:14 ~ 03.01.2008 16:56)
  12. devamı izinsiz olarak başka bir yazar tarafından yazılmaya kalkılınca cervantes'in ikinci bölümünü yazmaya başladığı eser. don quijote ikinci kitapta ölerek kendini bir daha böyle kullanılmaktan kurtarır. cervantes bu konuyu şıkça romana dahil eder ve bu yazarı badincani vasıtasıyla ince ince iğneler.
    (zamanımızın bir kahramanı, 24.07.2006 21:36)
  13. eserin ispanyolca tam adı "el ingenioso hidalgo don quijote de la mancha"'dır.
    (flavius, 19.11.2006 14:49)
  14. anti-kahraman derler genelde ama anti-kahraman bile değildir bence. nedir diye sorsalar da verecek bi cevap da gelmez aklıma. yine de bir roman kahramanı bu kadar mı sevdirir kendini?
    (don quijote, 15.12.2006 03:48)
  15. evinde bir sürü şövelye kitapları okuyan adam bir süre sonra aklını kaybeder ve kendini şovalye zanneder.ve kendi gözüyle dünyayı bir başka görür.yeldeğirmenlerini dev,koyun sürüsünü ordu ve birkaç insanı da büyücü olrak görür.hikayenin sonu çok kötüdür ve don kişot ölür.
    (değiştir bu ne ya, 07.01.2007 10:37)
  16. gerçek bir şovalyedir. gerçek olmayan etrafındakilerdir.
    (dream endless, 07.01.2007 17:07)
  17. romana giriş derslerinin kutsal kitabı gibidir. cervantes'in birden çok türü nasıl ve neden harmanlayıp don quijote'u yazdığını anlayıp özünmesemzseniz, modern roman tarihinin daha ilk basamağından çakarsınız. çakıldığınız kavram ve kuram tartışmasından da zor çıkarsınız.
    hayatta en az bir kere, bir şekilde, kaçak ya da misafir farketmez bir ders, bir konferans pıtırcığı bile olsa jale parlahocadan dinlenmesi gerekir don quijote'un. kendisi cervantes'i ve don quijote'u gerçek bir aşkla sevip, üstünde çalışmakta ve anlatmaktadır. ayrıca yky'nin arka kapak yazısı ve yamulmuyorsam bir baskıdaki önsözü kendisine aittir...
    (lazarushadow, 09.01.2007 21:16)
  18. yazarın ütopyasının bir üniversitede ders olarak okutulduğu kitap
    (nightraider, 19.01.2007 20:07)
  19. ikinci cildin sonundaki vedalaşma mektubunda iki tane samimi arkadaştan (don quijote ve sancho panza) sonsuza dek ayrılıyormuşum gibi hisettirip beni gözyaşlarına boğan bir eserdir.
    (gonewiththesin, 18.02.2007 11:38 ~ 11:39)
  20. ispanyol yazar cervantes tarafından kaleme alınan ve modern romanın ilk örneği olarak gösterilen yapıt.
    kendi döneminde bile satış rekorları kıran roman, gelmiş geçmiş en çok satılan, en çok okunan, en çok dile çevrilendir aynı zamanda.
    ortaçağda yaygın olan şövalye romanlarına tepki niteliği taşır.
    (bir nick bulamadım gün akşam oldu, 21.05.2007 11:57)
  21. (bkz: dulcinea)
    (bkz: mehlika sultan)
    (offside, 19.07.2007 04:34)
  22. fyodor mihailovic dostoyevski'nin ifadesiyle:

"hala insan düşüncesinin son ve en yüce sözüdür ama insanoglunun yasnıtabildigi en acılı olaydır da. kıyamet kopsaydı ve insanlar şöyle bir soruya karsılasaydi; 'sizler yeryüzündeki hayatınızın anlamına vardınız mı? bu yasamdan ne gibi seyler cıkardınız?' insanoglu suskun don quijote'i öne sürerdi:
    işte yasam üzerine vardıgım yargı budur!"
    (tepside kan damlaları sızan böbrek, 05.09.2007 17:38)
  23. `'olabilmezlerden umuyorum olabilirlerin benden esirgediğini' `
    gelmiş geçmiş en gerçek şövalye don quijote'dan küçük bir esinti.
    (pipelette, 29.09.2007 18:23 ~ 21.05.2008 20:28)
  24. hayran kalınmayacak eser değildir don quijote. evet eğer bir idol varsa gençliğin örnek alması gereken, odur. bütün absürdlügüyle, o yılmaz cesaretiyle, ölmez kahramanımızdır don quijote. ama cervantes öylemi efendim değil. şahsen kitaptaki şu cümleden çok büyük rahatsızlık duydum; "bu öykünün gerçekliği konusunda tek itiraz, yazarının arap olması olabilir; çünkü bu milletin özelliklerinden biri, yalancılıktır". hayır hiçbir karakter demiyor bunu cervantes diyor dogrudan. üzüldüm, bekledim gene okudum gene üzüldüm.
    (a horse a horse my kingdom for a horse, 22.01.2008 21:57)
  25. yeldeğirmenlerine karşı savaşmak... olağanüstü bir metafor... imkansızı, hayalperestçe görüneni oldurma çabası... kahramanın delilikle deha arasındaki bu savaşımı insanlığı derinden kavrayan tüm yaratma eylemlerinin özünü oluşturur. hasta ve yaşlı bir adamın zihinsel bir dirilmeyle, içindeki, benliğindeki öteki olarak yeniden canlanarak bir cengavere, yılmaz bir savaşçıya dönüşmesi... cervantes'in dehası işte tam da buradadır.. insana dair olanı ele geçirivermesi... yeldeğirmeni iktidar aygıtıdır aynı zamanda bireyi çevreleyen, baş edilmesi imkansız bir gücü simgeler... ama ispanya toprağından fıştıran ele avuca sığmaz anarşist ruhu da...
    (rafaello, 05.03.2008 13:54)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil