eğer bahsettiğimiz şeyden birden fazla adet varsa eğer, eksilebilir gayet . zira bir tane olan şeye eksik dersek o yoktur. eksik değildir.
farz-ı misal sevgilimle pikniğe gidiyorum ve piknik sepetime 1 greyfurt, 3 elma, 2 muz ve sapları ortak ikişer 2 kiraz koymuşum. ne yapacaksın kirazlarla dersen, onları bu problemi çözerken iki kulağıma asacağımdır. problemde tıkanırsam eğer kulağımdan indirip yiyeceğimdir. bu kadar ön bilgiden sonra, gelelim sorunun soru ve cevap kısmına. soru şu. piknik yerine vardığımda sepeti bir açıyorum ki içinde greyfurt eksik, 2 elma yok, 2 muz sapasağlam çok şükür ve kirazlarda kulağımda. şaşkınlığımı üstümden atmak üzereyken bir bakıyorum sevgilimde eksik. bu durumda soru cümlesindeki hatalar nedir?
cevap: eeee bir saniye bir kirazdan tatsam iyi olacak galiba. nam nam nam... tamam. sevgilim eksik dedim ve yanıldım. tamamen yanlış bir kullanım. ulan iki adım sabredememiş, piknik sepetinden yürütmüş besbelli meyveleri. hem zaten muzu çalmayan hatundan da bir cacık olmaz. sonracığıma greyfurt eksik diyorum ve saçmalıyorum yine. bariz bir şekilde hiç yok işte. belki koymadın? nasıl inandıracaksın kendini (etrafta kimse olmadığına göre) kendine? 2 elma yok diyerek "eksik" manasını karşılayabiliyorum çok şükür ki. nereye vardığımı anlamak için bir kez daha okuyorum ve diğer kulağımda asılı olanlardan yiyorum. nam nam nam...
demem o ki; hayatınızda eksik olarak gördüğünüz şeyler ya hiç var olmamıştır ya da sonradan yok olmuştur. bundandır eksik olanı yok olanla karıştırışınız ve eksik olana hep daha çok üzülüşünüz/şaşırışınız. ama öte yandan eksik affedilebilirdir. yok olanaysa bir şey yapamazsınız. sevemezsiniz, nefret edemediğiniz kadar.
*