|
|
- "nesnel" değil "öznel" bir bakış açısıyla yapılması gereken, ama ne yazık ki böyle bir yaklaşımla yapılmayan eylem.
örneklendirmek gerekirse, "starcraft" başlığı altına girilen "olumsuz" hiç bir saptama oyunun hayranları tarafından muhtemelen affedilmeyecek, bu iri -1000'li puanlara varacaktır. oysa ki kötülemeden önce giri üzerine düşünmek, gerçekten öyle mi değil mi irdelemek, ve gerçekten öyle ise "evet ama buna rağmen bence güzel" gibi bir sonuca varabilmek gerekir mi? takdir pek tabi ki yazarlarımızındır.
- (bkz. düşünmeden eksi oy vermek)
- madem böyle bir hak var ve insanlar bu hakkı fütursuzca* kullanabiliyor, o zaman ben de bunu yaratacağı rahatsızlıkları göstermek amacıyla aynı şekilde kullanırım" düşüncesiyle yapılabilecek eylem.
- (bkz: seri eksi oy veren ibne)
- şuuru varsa takdir edilesidir, ama içinde bulunduğumuz şu ortamda genelde öznenin anlamadığından gerçekleşen bir haldedir.
(bınar, 08.08.2005 17:47)
- itü sözlük konseptine aykırı durum. doğrunun ''kişiye göre değişen bir kavram'' olduğunun savunulduğu bir oluşumda, başkalarının doğrularına eksi - artı oy kullanabilme seçeneğinin bulunması ve bu seçeneğin abartılıp fikir ayrılıklarında bir ceza olarak kullanılması saçma.
(bkz: @40757)(rosie, 06.03.2006 00:31)
- hiç bir şekilde, itu sözlük'ün konseptine aykırı olmayan eylemdir.
her ne kadar yazar kendi doğrusunu da yazıyorsa, öteki yazarların tepki verme hakkı vardır. en çok eksi oy alan giri silinmediği ve yazarı uçurulmadığı gibi, en çok artı oy alan yazar da fildişi sahillerinde 5 yıldızlı bir otele gönderilmiyordur.
giri kötülemek 2ye ayrılır
1) arkadaş arasında kötüleme
2) sözlükte kötüleme
falan filandır.
özetle dilediğiniz gibi kullanınız efendim.
düzeltme: fildişi sahiliymiş o, sahilleri değil. demin fildişi sahili başbakanı aradı, kızdı.
- (bkz: giri dedikodusu yapmak)
- en bi demokratik hakmış, bunu anladım.
bugün bir giri okudum, hiç sevmedim içindeki düşünceleri. dalgınmışım; gayet saf bir şekilde giriyi silme düğmesini aradı elim. hani beğenmedim ya, "böyle bir düşüncenin var olmasına bile gerek yok, sileyim gitsin." diye düşündüm herhâlde. sonra ne kadar anti-demokrat bir faşist olduğumu farkedip utandım. kendime gelip eksi oyumu verdim, katılımcı ve demokratik sözlük için bir çay da ben koydum.
- yazarları üzmemesi ya da şevkini kırmaması gereken durum.
öncelikle neden yazılmış olan bir giri kötülenir onu düşünmek gerekir. bu davranış, bireyin değer yargılarına ve olaylara karşı verdiği tepkilerin boyutlarına göre değişen bir durumdur.
en çok kötülenen girilerin ana başlıklarına bakacak olursak bunların.;
- takım düzeyinde spor
- siyaset
- din
konularında olduğunu görürüz. bu üç ana başlık, karşıt fikirlerin en yoğun olarak çatıştığı ve insanların en hassas oldukları konulardır. içerik ne olursa olsun yazılanlar mutlaka birilerinin hoşuna gitmeyecektir. bu durumda yapılabilecek şeylerden biri, yazara özel mesaj atarak aynı fikirde olmadığını nedenleri ile beraber söylemek (ki bu tür konulardaki düşünceler, değişmesi en zor olanlardır), ya da giriye eksi oy vererek, bir şekilde yazara aynı fikirde olmadığını aktarmaktır.
bunun dışındaki konularda yazılan her fikir, eğer kötülenme kaygısı taşınıyorsa, tüm sivrilikleri törpülenmiş, kimseyi incitmeyeceğinden emin olunmuş bir şekilde yazılması gerekir. ama girinin kötülenmesi yine de olumsuz olarak algılanmamalı öncelikle içerikte kötülenmeyi hak edecek sivri söylemlerin olup olmadığı sorgulanmalı, eğer bunlar bulunmuyorsa, sadece fikrin beyan edildiği bir yazıysa da, önemsenmemeli, benim fikrime katılmayan insanlar da var denilip geçilmelidir. yazılan bir girinin kötülenmesi, girinin içerdiği fikrin saçma veya yanlış olmasından ziyade, okuyan kişinin bu girinin sahibiyle aynı fikirde olmadığına da işaret edebilir. bu nedenle “kötülemek” yerine “onaylamamak” sözcüğü daha esnek bir tanımlama olacaktır.
- gerçekten kötüyse normal olan eylem
(bkz: kime göre neye göre)(prozac, 24.06.2007 20:11 ~ 17.08.2007 02:12)
- bi türlü yapamıyorum a.k.
bakıyorum göt gibi yazı, ne bir şey veriyor, ne bir katkısı var, yine de elim gitmiyo. iyi veya kötü, adamın yapabildiği bu işte.. şimdi baksa en sevilmeyende görse şevki kırılır, üzülür diyorum.
bir kalp kıracağına bin kabe yık demişler.
repeat after me. ne demişler?
"bir kalp kıracağına bin kabe yık demişler"
aferin.(busburak, 12.08.2007 22:28 ~ 13.08.2007 01:39)
- normal bir şey. en az artı oy vermek kadar doğal.
müze'ye* girerseniz son eklenen müzeliklerin çoğunun "eksiliyorlar neden" konseptli serzeniş girilerinden oluştuğunu görebilirsiniz. bu yazarların affına sığınarak söylüyorum ki bu serzenişlere anlam veremiyorum. "bana nasıl eksi oy verirler, ben nerede yanlış yaptım?!" düşüncesi çok yanlış. nasıl beğenilen bir giriyi hemen pozitif yönde oyluyorsanız beğenmediğiniz, rezil, leş bir giriyi de o yönde oylayabilirsiniz. sanırım eksi oy almaktan yakınan yazarların unuttuğu bir şey var: iyi bir giri gibi kötü bir giri de görecelidir. benim bayıldığım bir giriden başka biri nefret edebilir. mesela;
(bkz: @2611545)
geçen haftanın en beğenilenlerine girmiş. ben eksi oy vermiştim bu giriye. sevmemiştim çünkü. inanılmaz bir şey değil giri eksilemek. bakın açıkça söylüyorum, beğenmediğim için eksiledim. bu kadar.
açıkçası giri eksilemenin tek sebebinin, girinin herhangi bir sebeple beğenilmemesi olduğuna inanıyorum. dilbilgisi olur, kullandığı kelimeler olur vs vs. "hoca bana taktı ya" gibi bir sebep yok yani giri eksilerken. seri eksi veren yazarlar da "nihohoh bu gece bunu eksileyeyim" diye düşünmüyorlardır. elbet kötü bir girisi göze çarpmıştır onun. sonra girilerini aratmıştır, elini kana bulamıştır vs.
özetle eksilenmekten bıkan arkadaşlara şunu hatırlatmak istiyorum: doğal bir olay bu. evet, herhangi bir yazar gibi siz de eksi oy alabilirsiniz ben de o da. önemli olan o oylara çok takılmamak. sonrasında gelen çıldırma süreci sadece çıldıran yazara zarar veriyor çünkü.(noscho, 11.08.2008 22:51 ~ 22:52)
- (bkz: 10 tane şeyim olsa birini vermem)
(bkz: artı puanım yani)
- demokrasinin gereğidir. ehe mehe.
ama şimdi şöyle bir durum ise cereyan eden ben o demokrasinin gereğinden şüphelenirim;
@2633272
bu giriyi yazıyorum ve üstüne hemen eksileniyorum. hazımsızlık çekiyorum ve bunu yazıyorum;
@2633313
neyse lan diyorum, "ya ben lan neyse" diyorum hatta.
sonra alakasız olarak tanıyıp etmediğim bir yazara, sırf yazılarını beğendiğim için şu giriyi yazıyorum;
@2633340
sonra noluyor? bu 3 giri hooop en sevilmeyenlere ekleniyor.
şimdi bu sözlükte süperim havaları yapacak değilim, zira yeniyim. hani demem "aha bunlar bana kessin taktı." ama durur bi düşünürüm.
hazımsızlık olduğunu anlar gider bi limonlu soda daha içerim. kısfmet.
|