öncelikle hoşgeldiniz. sözlükte en sonunda sizi anlayacak bir köşeye ulaştınız.
aşağıdaki tavsiyelere uyduğunuz vakit "eksi oy" tabusunu büyük ölçüde aşacağınızı tahmin ediyorum.
girizgahı uzatıp canınızı sıkmak istemiyorum, o yüzden derhal başlıyorum:
- öncelikle sözlüğü okuyanların sadece yazarlar olmadığını özümsemek gerekiyor. yani yazdığınız herhangi bir yazıyı yazarların yanı sıra oy veremeyen insanlar, yani okurlar da (adı üstünde) okuyorlar. wondrous'un bu konuda okunması gereken bir de yazısı vardır (bkz: @1345232)
- sözlüğe yeni geldiyseniz büyük ihtimalle karşılaşacağınız sorunlardan biri de şudur ki; sizce kötülenmesi imkan dahilinde bile olmayan bir yazınızı en sevilmeyenlerinizde görebilirsiniz. "sizce kötülenmesi imkan dahilinde bile olmayan". evet, "sizce". itü sözlük türkiye'nin çok çeşitli noktalarından çok çeşitli fikir yapılarına sahip insanları barındırmakla beraber, size son derece makul gelen bir fikir bir diğerine tam ters etkiyi yapabilmekle beraber, hiçbir şey ifade etmeyebilir de. öncelikli olarak insanların farklı düşüncelere sahip olabileceğini akılda tutmak gerekir.
- ancak yine de "ben sadece okuduğumu yazdım, bu benim fikrim değil ki? hatta girinin sonuna 'alıntıdır' diye yazdım" diyor olabilirsiniz. bu giriniz de en sevilmeyenlerinize girebilir, olmamış bir şey değil. bu durumda ne yapmak gerekir?
yazarların büyük kesiminin gıcık olduğu bir davranış varsa o da şudur: "edit: niye eksiliyorsunuz?", "edit: (bkz: seri eksi oy veren ibne)", vs.
bunu elinizden geldiğince yapmamaya çalışın ("eksi oy" muhabbetini kafaya taktığınız için yazdım bunu. yoksa ben de editliyor, içimden geçtiği gibi saydırıyorum eksi verenlere. ahah.) ha yok, "illa ki editlemek istiyorum" diyorsanız editte kullandığınız üslubun hafif espritüel olmasına dikkat etmeniz faydanıza olabilir.
- diyelim edit de kar etmedi. hatta kanka listenizdeki herkese seri mesaj çekip "@xxxxx artılayın olm" dediniz ama yine de giriniz çıkmadı o listeden. ne yapmalısınız? çok basit. eğer kendinizden eminseniz, doğruları mantıklı bir şekilde söylediğinize inanıyorsanız bekleyin. günler, haftalar, belki de ayları alabilir bu bekleyiş. ama en sonunda bir şekilde o girinin değeri anlaşılıp -en sevilenlere girmese bile- en sevilmeyenlerden çıktığını göreceksiniz.
ha, "doğruları söyledim ama mantık yok bende" veya "mantıklı insanım ama azıcık kesmiş olabilirim" veya "abi ne mantık ne de doğru.. sadece küfür ettim" diyor da olabilirsiniz. (ki bunları diyorsanız eksi oydan mağdur olmamanız gerekir) bu durumda girinizi silebilirsiniz. statünüz eski haline dönmese bile, en azından daha da düşmesini engelleyebilirsiniz.
- "şu yukarıda anlattıklarının s.ke sürülecek tarafı yok" diyor iseniz size bir seçenek daha sunabilirim: "azwepsa giri artılama servisi". hiç denemedim ama bu kadar propagandasını yaptığına göre vardır bir bildiği diyorum.
- sonuç: şahsi fikrimi sorarsanız eksi oy almak güzel bir şeydir. insana marjinal hissettirir, outcast havası verir, loser edebiyatı yaptırır. ve o edebiyatı yapanları izlemek gayet eğlendiricidir.
efendim... girilerim eksilenior ve bu moralimi bozuyor diyorsanız naçizane tavsiyelerim;
-öncelikle kendi futbol takımınızı övmeyin: ali şen'in bir tezine göre 30 milyon fenerbahçeli varmış. en uç örnek olarak bunu kabul etsek bile, fenerbahçe hakkında yazılan methiyeli bir yazıya eksi oy verecek yazarların sayısını tahmin edebilirsiniz.
-kadınları aşağılamayın: sözlükteki bayan yazarların sayısının azımsanamayacak ölçüde olmasının yanında, erkek yazarlar da bir şekilde üzerine alınabilir yazdıklarınızı. nitekim hepimizin bir annesi var.
-nickaltı girilerde üslubunuza dikkat edin: zira sözlüğün yarısıyla kanka olan yazarlar var*
-siyasi yazılarınızda yada kişilerle ilgili girilerinizde ana avrat düz gitmeyin: sert üslubunuz, o siyasi görüşün ya da kişinin sempatizanlarının ilgisini çekecektir.
bu tavsiyeler eksi oy almayı takıntı yapan yazarlar içindir. işin aslı şudur. ne kadar eksilense de itin götüne sokulsa da yazdıklarınız sizin düşüncelerinizdir ve bu durum etkileyici olduğunuzun göstergesidir.
etkileyici olmak için de ona buna kaydırmayın küfür etmeyin ayıp lan...
eksi oy aldıktan sonra ne yapılabilecekler ile bir daha eksi oy almamak için yapılabilecekler olmak üzere iki gruba ayrılabilirler.
eğer yeni eksi oylar almak istemiyorsanız artık üzülmeyin. sistematik bir çalışma ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. bütün mesele ortalama sözlük yazarının iyi bir modelini çıkarmakta. bunun için bir hafta boyunca yem diye tabir edilen değişik konularda değişik üsluplar ile yazılmış farklı farklı görüşleri dile getiren giriler yazın ve takibini yapın. hangi fikirler artı oy alıyor, hangi üslup beğenilmiyor bunları not edin. ertesi hafta başarılı bulduğunuz girileri çaprazlama yöntemi ile çiftleştirin ve yeni giriciklerin oluşmasını sağlayın. mesela esprili bir dille yazılmış, bir mayısta dayak yiyen işçileri eleştirdiğiniz giriniz ile didaktik ve soğuk bir üslup ile yazılmış sabah saatlerindeki kadın programlarını marksist çerçevede eleştiren bir giriniz beğeni mi topladı? hemen ertesi hafta işçileri didaktik bir üslup ile eleştirin ve kadın programlarını da esprili bir dille ele alın. haftalar geçtikçe girilerinizin daha da olumlu tepkiler aldığını göreceksiniz. başarılı olan üslup ve fikirler kalacak, başarısız olanlar ise elenecek. hedefi ıskalamanız imkansız!
edit 'lerle "eyle de olmuş beyle de kötülenmiş", "eşşek necati 'nin akrabaları da burda gaaaalıbağ", "ayı yogi 'nin müritleri sadece dergahlarda değil sözlüklerde de fink atıyormuş belli ki" gibi fevkalade iğneleyici, hamster karnında ayar tadında not düşenlere bir eksi de ben veriyorum efendim. yapmayın.
yaptığınız editte eksileyenleri tebrik ederek dokundurma yapmayın efendim. daha çok eksilenir. örnek:
başlık: dünyanın en güzel abisi
giri: onun ben azına sıçiim!
(cellman, 30.09.2007 19:52)
eksimetre: 10 dakika içinde 23 ayrı kişiden tek, 8 kişiden duble eksi. toplamda 39 eksi...
veee ardından gelen edit:
başlık: dünyanın en güzel abisi
giri: onun ben azına sıçiim!
edit: giriyi yazdıkdan sonraki on dakikada beni eksiye boğanlara teşekkürlerimi sunuyorum. doğru yolda olduğumu bana bir kez daha gösterdiler.
(cellman, 30.09.2007 19:52 ~ 20:04)
yapmayın bunu!
ps. giri editten sonra bir on dakika daha aynı şekilde eksilenir.
bir giriye eksi oy veren yazarın eksi butonuna sabaha kadar basması bile o girinin sadece bir defa eksi oylandığı gerçeğini değiştirmez. olayı kişiselleştirmeyin, toplumsallaştırın.
yazdığınız kelimeler size göre doğrudur. evet size göre. oysa doğrular değişkendir. karşınızdakine göre sizin doğrunuz yanlışsa bunu değiştiremezsiniz. unutmayın burası çok sesli bir koro . sizde yazdığınız doğruların arkasında duracak kadar cesursanız bırakın öyle kalsın.
efendim öncelikle sözlükte hakim olan kitlenin suyuna gidin. bu nasıl mı olacak; muhafazakar kesimi savunacak girileri unutun, türbanla, başörtüsüyle ilgili sakın yorum yapmayın, yerleşik sol düşüncenin dar kalıplarını zorlayacak cümlelerden uzak durun...
ya da benim gibi yapın; hür düşüncelerinizi 3-5 eksiye satmayın...
aşmış şahsiyet, iyilik meleği pek muhterem sayın fethullah gülen beyfendileri ya da eserlerini eleştirir tarzda yazı yazmayınız. türbana ılımlı yaklaşınız. ya da yazınız, yazdıktan sonra kimseyi s.kinize takmayınız. müspet oy peşinde koşacaksanız çıkınız dışarıda açık hava koşunuz...
sonuçta oyları verenler de özgür iradelerini ortaya koymaktadırlar. dırdır etmeden işinize gücünüze bakınız...
yazdığınız giriyi bir daha okuyun. çünkü genel olarak üslûpunuz beğenilmemiş olabilir. karşı çıktığınız ya da savunduğunuz şeyleri kısa kısa değil karşınızdakini ikna edecek şekilde yazmanız gerekmektedir. siyasi ve dini konularda özellikle bu çok önemlidir. örnek verirsek; ateizm başlığındaki ördeklerindomatestabanfiyatlarınaetkisi girisi (bkz: @1088040) yazar düşüncelerini hafif esprili bir şekilde uzun uzadıya yazmış bir müslüman olarak ateizmi tamamen reddetmeme rağmen ":)" tuşunu ondan esirgemedim, çünkü adam güzel yazın
uyarısını dikkate almış ve harbiden güzel yazmıştı. direkt "allaha inanmamak, onun yolladığı kitapları ve peygamberleri hiç saymak ve akllını kullarak tabulara inanmamak" diyebilirdi -ki bu ":(" butonunun yalama olması anlamına gelir-.
statüyü boşverin. kendi bildiğinizi yazın, unutmayın ki sözlükte sizin görüşünüzü paylaşmayıp sizi eksi oy yağmuruna tutacak onlarca yazar olacaktır. onları kafanıza takmayın. "ay statüm düşüyor soğudum sözlükten" diye düşünmeyin.
olayın vehametiyle hareket edip kendi nick'inizin altına giri giri girivermeyin.*(bkz: kayı kayıvermek)
hele hele "seri eesiliyen bizimooğlan geberdirin seni, kapçık aazlı!" tarzı şiveli göndermelere hiç girmeyin. komik kaçar. hedef şaşar. bütünü kucaklayın. eşi dostu gözetin.
(paragraf açmaya özen gösterin) amaçtan sapmayın. kimseye tavsiye vermeye de kalkışmayın. bi de her giriyi sonuna kadar okumayın. hedefinden saptığı an eksileyin!